Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Technosonic MP-101 DVD-lejátszó: távol-keleti kényelem

Ady Krisztián, 2003. május 12. 15:11
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan valósággá válhat a DivXNetworks egyik nagy álma: egyre több asztali DVD-lejátszó fogja támogatni a vállalat videotömörítési kodekjét. A DivX úgy tűnik főként az alacsonyabb árfekvésű, távol-keleti gyártmányok készítőinek fantáziáját mozgatja meg -- a felhasználók nagy örömére.

Az oldalunkon nemrég megjelent KiSS DP-450 DVD-lejátszó tesztünket akár így is befejezhettük volna: viszlát hamarosan, de más köntösben. A dán KiSS Technologies DP-450 készüléke az első és akkor egyetlen asztali DVD-lejátszó volt, mely megbirkózott az MPEG-4 kódolású állományokkal, így DivX, valamint XviD kódolású AVI filmeket is lejátszhattunk vele.

A cég terméke a Sigma Designs EM8500 chipjére épült, mely természetesen más gyártók számára is elérhető, így szinte biztosra vehettük, hogy hamarosan más gyártók is előrukkolnak ilyen készülékkel. A figyelem elsősorban a távol-keleti gyártók termékeire összpontosul, hiszen ezek a lejátszók azok, melyek ára jelentősen alacsonyabb lehet a skandináv területen gyártott, ezért meglehetősen borsos árú KiSS lejátszónál.

A Technosonic MP-101 készüléke elsőként a Digit-Life tesztjében köszönt vissza ránk. Akkor még remélni sem mertük, hogy ez a DVD-lejátszó ilyen rövid idő alatt eljut hazánkba, sőt, tesztelhetjük is. A hongkongi Nready által gyártott készülék szinte mindenben megegyezik a KiSS lejátszójával, sőt, meglepő módon bizonyos esetekben többet is nyújt annál.

Az MP-101 szintén a Sigma referenciadizájnjára épülő elektronikát tartalmaz, melyen az EM8500 MPEG-4 dekódolásra is képes DVD-chip található. A két lejátszó ilyenformán teljesen ugyanarra lehet képes, kép- és hangminőségben hozzávetőleg egyezniük kell, kellene. A DVD-lemezeket IDE felületű DVD-ROM fogadja, mely szerencsére halkabban nyílik és működik, mint a KiSS lejátszójában található Toshiba olvasó.

A támogatott formátumok listája itt is tartalmazza a DVD-Video, SVCD, VCD 1.x és 2.0, CD-Audio formátumokat, az MP3 állományokat és a JPG tömörítésű képeket. A készülékben található DVD-ROM a specifikáció szerint a gyári nyomott lemezek mellett a DVD-R/RW, DVD+RW, CD-R/RW lemeztípusokkal is megbírkózik. A PC-s állományokat szabványos ISO 9660 formátumban megírt adatlemezen kell elhelyeznünk.

Az EM8500 chip köré épített elektronika RGB (csak SCART-on keresztül), SVIDEO és kompozit kimeneteket nyújt, sőt, egy különlegesség is található a nálunk járt lejátszón: a progresszív, remegésmentes képet a készüléken található DVI-kimeneten keresztül élvezhetjük. A hang dekódolását koaxális (RCA) vagy optikai bemenettel rendelkező dekóderrel, erősítővel oldhatjuk meg, a készülékben nincs beépített 5.1-es dekóder.

A készülék egyéb specifikációit a következő táblázatban foglalom össze:

  • MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 (Simple és Advanced Simple Profile Level 5, 1/4 pixel és global motion compensation nélkül) dekódolás maximum 720 x 576 pixel felbontásig
  • Progresszív kimenet, 480 és 720 progresszív, 1080 soros interlace-elt, védett lemez esetén csak 480 soros alkalmazható
  • 4:3 Pan-Scan, 4:3 Letter Box és 16:9 képarány
  • Ismétlődő lejátszás
  • Lassított lejátszás
  • 256-színű OSD felület
  • PCM konverzió esetén hangerőállítás a lejátszón keresztül
  • AC3- (Dolby Digital) és DTS-támogatás külső dekóderrel
  • Egyedien paraméterezhető DVI-kimenet
A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.