Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Új korszak a VIA történetében

Barna József, 2003. április 29. 18:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel és a VIA április elején peren kívüli megegyezéssel zárta le az alaplapi chipkészletekkel és mikroprocesszorokkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt egymás ellen indított perek sorozatát. A tajvani vállalat jövője szempontjából kulcsfontosságú megállapodásról kérdeztük a VIA marketingigazgatóját, Richard Brownt.

Richard Brown
Richard Brown
Évek óta tartó jogi huzavona után az Intel és a VIA Technologies április elején peren kívüli megegyezéssel zárta le az alaplapi chipkészletekkel és mikroprocesszorokkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt egymás ellen indított perek sorozatát. A két vállalat a megállapodás részeként tíz évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötött.

A megegyezés lehetőséget ad a VIA számára, hogy a jövőben is forgalmazhasson az Intel x86-os architektúrával kompatibilis mikroprocesszorokat, azonban idővel a tajvani vállalatnak biztosítania kell a processzorait kiszolgáló saját fejlesztésű infrastruktúrát. Ez azt jelenti, hogy a VIA processzorai nem használhatják az Intel által is alkalmazott processzorfoglalatokat és rendszerbusz-technológiát. Az Intel 1996-ban hasonló feltételekkel hosszabbította meg keresztlicenc-megállapodását az AMD-vel, amely így kényszerült az Athlon processzorait kiszolgáló új technológiák alkalmazására. A VIA három év türelmi időt kapott a feltételek teljesítésére.

A megegyezés másik fontos részeként az Intel négy évre biztosítja a VIA számára az Intel Pentium mikroprocesszorokat kiszolgáló lapkakészletek gyártásához szükséges licenceket, és beleegyezett, hogy öt évig nem indít szabadalombitorlási pert sem a VIA, sem a VIA partnerei ellen a lapkakészletekkel kapcsolatban.

A tajvani vállalat jövője szempontjából kulcsfontosságú megállapodásról kérdeztük -- olvasóink segítségével -- a VIA marketingigazgatóját, Richard Brownt.

HWSW: Az Intellel folytatott szabadalmi vitáknak köszönhetően a VIA részesedése a Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkakészletek piacán visszaesett az utóbbi másfél évben. Ám a nemrégiben tető alá hozott megállapodás révén ismét legitim piaci szereplővé váltak. Várható-e, hogy a legnagyobb alaplapgyártó cégek VIA chipkészletekre épülő Pentium 4-es alaplapok dobnak piacra a közeljövőben? És általában hogyan látja a VIA lehetőségeit e piaci szegmensben?

Richard: Optimisták vagyunk a lehetőségeinkkel kapcsolatban; reményeink szerint visszaszerezzük elveszített részesedésünket a Pentium 4-es lapkakészletek szegmensében. Egy rendkívül erős termék-útitervvel rendelkezünk, és az összes vezető gyártó jelezte, tervez alaplapot Pentium 4 processzorokhoz szánt chipkészleteinkre. Ezek megjelenése a második negyedév végén várható.

HWSW: Egyes források szerint a megegyezést követően átkeresztelték a Pentium 4 processzorokhoz szánt lapkakészleteiket. Milyen megoldások várhatóak a 800 MHz-es rendszerbuszt használó új modellekhez?

Richard: Először a PT800 nevű lapkakészlet jelenik meg. Ez támogatja a 800 MHz-es buszt használó Pentium 4 processzorokat és a DDR333/400 memóriamodulokat. E chip mellé már az új VT8237 south bridge-et társítjuk, amely integrált Serial ATA/RAID-vezérlővel rendelkezik és tartalmazza a VIA Vinyl Six-TRAC audiokodeket. Ez kiváló platform lesz a mainstream Pentium 4-es rendszerekhez. Ezt követően kerül piacra a PT880*, amely kétcsatornás DDR és QBM** memóriát egyaránt támogat. Ezt a terméket a piac felső szegmensébe szánjuk.

HWSW: Fizetnek-e licencdíjat az Intelnek e termékek után?

Richard: Amint azt a sajtóközleményünkben említettük, egyes termékek után fizetünk licencdíjat, azonban részleteket ezzel kapcsolatban nem árulhatok el.

HWSW: Befolyásolja-e a megegyezés az alaplapokat forgalmazó VIA Platform Solutions Division (VPSD) működését?

Richard: Természetesen át kell gondolnunk, hogy milyen stratégiai irányvonal mentén folytassa működését a VPSD. A VIA EPIA Mini-ITX alaplapok bevezetése átütő siker volt, és a divízió továbbra is e platform bővítésére fog koncentrálni. Ugyanakkor folytatjuk Pentium 4 processzorokhoz szánt alaplapjaink forgalmazását is.

* A korábban PT400 néven ismert lapka új neve PT800, míg a az év eleji útitervekben PT600 néven szereplő chip kapja a PT880 nevet. Az új elnevezésekkel és a részletes specifikációkkal kapcsolatban lásd korábbi hírünket.

** A QBM (Quad Band Memory) technológia segítségével egyetlen órajel alatt négy bitnyi adat továbbítható úgy, hogy a kétbankos modul egyik bankja órajelének fázisát egy, a modulon található DIM PLL (fáziszárt hurok) 90 fokkal eltolja a másik bank fázisához képest. Részletesen lásd itt.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.