Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mindent egy lapra -- Vodafone live!

Ady Krisztián, 2003. március 17. 12:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hatalmas reklámkampány keretében vezette be a hazai Vodafone a live! névre keresztelt koncepciót, mely egyetlen, könnyen kezelhető felületen keresztül teszi elérhetővé az eddig is elérhető valamint új szolgáltatásokat. A cég az előfizetők számának jelentős növekedésére számít. Kipróbáltuk.

Napjainkban egyre több mobiltelefonon is igénybe vehető, ám nem kifejezetten a telefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatás válik elérhetővé a szolgáltatók kínálatában. Gondoljunk csak a WAP- és internetszolgáltatásra, nagyobb sávszélességet nyújtó adatátvitelekre, például a vonalkapcsolt HSCSD-re és a csomagkapcsolt GPRS-re, vagy olyan szolgáltatásokra, mint az MMS, EMS, SMS üzenetek, különböző játékok letölthetősége, logók és csengőhangok választékának biztosítása, vagy banki szolgáltatások elérése. A telefonálás lehetősége mellett immár tartalmat is kínálnak a szolgáltatók.

Ezek a szolgáltatások a hozzáértők számára sokat jelenthetnek, a laikusok, a "hétköznapi felhasználók" viszont könnyedén elveszhetnek a kimondhatatlan rövidítéssel rendelkező technológiák, pontosan meg nem fogalmazott megoldások dzsungelében. A készülékek bonyolult beállításai pedig néha még a hozzáértők számára is fejtörést okozhatnak.

A Vodafone ezt a problémát ismerte fel, amikor kitalálta a live! koncepciót. A Vodafone live! néven nem egy új szolgáltatás került bevezetésre, hanem a már létező technológiákat és szolgáltatásokat tömörítette a szolgáltató egyetlen könnyen kezelhető menürendszerbe, így formát adott a tartalomnak. Okos húzás.

A Vodafone február 3-tól indította útjára a hazai Vodafone live!-ot, melyhez a cég számára készített, speciális menüvel ellátott mobiltelefont kínál, a Sharp GX10-es készüléket. Szerkesztőségünknek alkalma nyílt huzamosabb időn át tesztelni a GX10-et és a Vodafone által nyújtott lehetőségeket.

A szolgáltató jelenleg a multimédiás üzenetküldő (MMS) szolgáltatást, csengőhangok és háttérképek, színes, Java-alapú játékok letöltését, valamint különböző wapos tartalmak, hírek és egyéb információk elérését nyújtja a live! felületen keresztül.

Az MMS-szolgáltatást nem véletlenül írtam multimédiás üzenetküldő szolgáltatásnak, hiszen az MMS nem csak képüzenetek, képet küldését teszi lehetővé. Az üzenet melléklete a képhez hasonlóan lehet csengőhang és akár általunk rögzített hanganyag is, valamint hosszabb, 512 karakterből álló szöveges állomány. Az MMS üzenetek a prezentációkhoz hasonlóan "slide"-okból, lapokból állnak, s mi magunk is meghatározhatjuk, hogy a "diavetítés" milyen sebességgel fusson le.

A Vodafone live! felületén keresztül csengőhangok tucatjai tölthetők le a jelenleg forgalmazott egyetlen live! telefonra, a Sharp GX10-esre. A csengőhangok minősége kiváló, polifonikus hangzásúak, többszólamúak. A választékot a Vodafone folyamatosan bővíti.

A mobil szórakoztatás területén egyre nagyobb szerephez jutnak a színesedő és egyre jobb grafikával rendelkező játékok, melyek az újabb generációjú telefonokon már megfelelő sebességgel képesek futni. A Vodafone által nyújtott játékok Java-alapúak, s egytől egyig kihasználják a készülék színes kijelzőjének képességeit. A szolgáltató jelenleg 15 letölthető játékot kínál, de ezek száma is hamarosan bővülni fog. A Sharp GX10 készülékben gyárilag 1 darab Java-alapú és 3 darab "hagyományos" játék található.

A készülékben -- hamarosan készülékekben -- található live! menürendszer ugyanakkor rendkívül rugalmasan, könnyen bővíthető a szolgáltató részéről, ugyanis maga a menü csupán egy megfelelően kialakított és formázott WAP oldal. A készülékeknek ezért gyors adatátvitelre kell alkalmasnak lenniük, valamint a beépített böngészőnek is igen fejlettnek kell lennie, a Sharp GX10-et pedig pontosan a Vodafone igényei szerint fejlesztették: a WAP 2.0 specifikációnak is megfelel a készülék böngészője.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.