:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 9. 16:07

15 hüvelykes TFT-LCD megjelenítők tesztje

A TFT-LCD kijelzők ára egyre csökken, így új monitor vásárlásánál már mindenképp érdemes számításba venni ezeket a szépen formatervezett, elegáns, kecses megjelenítőket, amelyek mind az irodában, mind pedig otthon jól mutatnak.

Már a magyar piacon is hódítanak a TFT-LCD kijelzők. Természetesen arra azért még várni kell, hogy a világpiaci trendekhez hasonló mértékben vegyék ki részüket a monitoreladásokból, de mindenképp kedvező jelnek tekinthető, hogy egyre több üzletben tartanak lapos kijelzőket és a választék is egyre bővül. Az árak egyre csökkennek, így új monitor vásárlásánál már mindenképp érdemes számításba venni ezeket a szépen formatervezett, elegáns, kecses megjelenítőket, amelyek mind az irodában, mind pedig otthon jól mutatnak. Az árak folyamatos csökkenése ellenére a TFT-LCD monitorok eladásai érték szerint máris meghaladják a katódsugárcsöves kijelzőkét. A TFT-k világpiaci sikerét jól mutatja, hogy egyes nagy számítógépgyártók kínálatában fellelhető konfigurációk már alapkiépítésben is lapos kijelzőt tartalmaznak és csak egyéni megrendelés esetén szállítják őket katódsugárcsöves monitorral.

A TFT-LCD monitoroknak számos előnye van a hagyományos, katódsugárcsöves megjelenítőkhöz képest. Az első és talán a legfontosabb, a kép. A TFT-k képe mentes a konvergenciahibáktól, a geometriai torzítástól, fényerejük is nagyobb a katódsugárcsöves kijelzőknél. Ami a fizikai paramétereket illeti, a TFT kijelzők kisebbek, könnyebbek és kevesebbet fogyasztanak, mint egy CRT monitor. E paraméterek eltérése akár többszörös is lehet a TFT javára. Ergonómiai és környezetvédelmi szempontból a TFT minden tekintetben maga mögé utasítja a katódusgárcsöves monitorokat, ugyanis a kép rendkívüli módon kíméli a szemet, nincs káros sugárzás, illetve a készülékek nem tartalmaznak a környezetre ártalmas anyagokat.

Természetesen nem hallgathatjuk el a lapos kijelzők hátrányos tulajdonságait sem, ezek az alacsonyabb kontrasztarány, a rögzített felbontás, a viszonylag behatárolt nézőszög, illetve a katódsugárcsöves monitoroknál valamivel gyengébb színhűség. A TFT-k egyik fő hátránya ezen felül a viszonylag magas ár, amely az egyelőre még igen fejletlennek tekinthető gyártástechnológia következménye. A legyártott paneleknek ugyanis igen jelentős része, közel fele selejtes, ami rendkívüli módon megnöveli az előállítási költségeket. Azonban míg a CRT technológia gyakorlatilag évek óta megrekedt egy bizonyos szinten, a TFT-k évről évre dolgozzák le hátrányukat, és ha minden ugyanígy folytatódik tovább, hamarosan árban is valódi vetélytársai lehetnek a jó minőségű katódsugárcsöves kijelzőknek.

A TFT-LCD megjelenítőket rendszerint kétféle videobemenettel látják el. Az egyik a katódsugárcsöves monitorokról is ismert 15 pólusú VGA-csatlakozó, a másik pedig a digitális bemenet, amelyek közül jelenleg a DVI a leginkább elterjedt és legszélesebb körben használt. Az analóg csatlakozó valójában egy kompromisszum, kizárólag azért van szükség van rá, mert a videokártyák közül nagyon sok nem rendelkezik digitális kimenettel. Digitális csatlakoztatás esetén a videokártyából kijövő jel végig digitális marad, a monitoron gyakorlatilag mindenféle konverzió és korrekció nélkül jelenik meg a frame pufferben található kép. Analóg csatlakozás esetén a videojelet először analóg jellé konvertálják, majd a lapos kijelzőbe érve visszaalakítják digitális jellé. Ez nyilván rontja a kép minőségét, másrészt pedig mindkét oldalon drága átalakító-áramköröket igényel. Mivel a piacra kerülő videokártyák túlnyomó többsége már rendelkezik DVI-csatlakozóval -- sőt, egyre több már csak DVI-csatlakozóval rendelkezik --, vélhetően a TFT-monitorokról hamarosan eltűnik a hagyományos 15-pólusú VGA-bemenet.

[oldal:A gyári adatok, és ami mögöttük van]

Mielőtt a közepébe vágnánk, érdemes lenne kitérni a gyári adatokra, illetve azok magyarázatára. A gyártó és a típus magától értetődő, ezekre nem érdemes egy szót sem vesztegetni. Lássuk azonban a többit:

  • Képátló: a TFT monitoroknál a képernyő átlója egyben a látható képméretet is megadja, így az sokkal nagyobb, mint egy azonos képátlójú katódsugárcsöves kijelző esetében. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy 15 hüvelykes TFT képátlója egy 17 hüvelykes CRT monitor látható képméretéhez közelít.

  • Felbontás: a TFT megjelenítőknek valójában csak egy felbontása van, ami a maximális, és egyben ajánlott felbontás is. Bár a monitorok képesek a kisebb felbontású üzemmódok megjelenítésére, a képet ilyenkor is a maximális felbontásban mutatják meg, az eredeti ábrát átméretezve, széthúzva. Ennek eredménye, hogy a megjelenő kép homályos.

  • Kontraszt: a legsötétebb és legvilágosabb pixel fényességének aránya. A TFT monitorok alapvetően pont fordítva működnek, mint a katódsugárcsöves kijelzők, ugyanis a feketét, illetve a sötét árnyalatokat a lapos kijelzők a háttérvilágítás fényének blokkolásával állítják elő, azonban a tökéletes "blokkolásra" nem mindegyik készülék képes, ilyenkor a kijelzőn fekete helyett csupán sötétszürkés derengés látszik. A gyakorlatban minél nagyobb a kontrasztarány, annál inkább fekete a fekete.

  • Fényerő: ez igazából nem más, mint a háttérvilágítás fényereje Kandella/m2-ben megadva. Ez az érték tipikusan 200-300 cd/m2 közé esik, bár ennél nagyobb is lehet, de az gyakran már zavaró, vakító.

  • Látószög: a TFT megjelenítők háttérvilágítása számos szűrőn, a folyadékkristályon és más rétegen jut keresztül és leginkább a képernyőre merőlegesen sugárzik ki. Ez azt okozza, hogy a monitorok képe oldalról nézve túl sötét, esetleg torzulnak a színek. A látószög azt a szöget mutatja meg, amelyből nézve a kijelző kontrasztaránya az eredetinek tizedére csökken.

  • Utánvilágítási idő: az utánvilágítási idő mutatja meg azt az időt, amely egy pixel felvillantásához és tökéletes kialvásához szükséges. Ha egy TFT kijelző utánvilágítási ideje 25 ms, akkor az a kijelző másodpercenként 1000/25, vagyis 40 képkocka megjelenítésére képes. Ez filmnézésre már tökéletesen elég, de magas frame rate igényű játékok (pl. Quake) futtatásához még kevés.

    Tesztünkben öt különböző, 15 hüvelykes képátlójú, de lényegesen eltérő árkategóriájú TFT-LCD monitort vettünk szemügyre, amelyeket a Mikland Computerszalontól kaptunk kölcsön. A kijelzőket egy Matrox Parhelia videokártya hajtotta meg. Természetesen nem vállalkozhatunk arra, hogy egyértelmű megállapításokat vagy végkövetkeztetéseket vonjunk le a látottakból, az alábbiakban a gyári adatok mellett főként saját benyomásainkat tesszük közzé.

    [oldal:Samsung, LG, AG-Neovo]


    Samsung SyncMaster 152T

    GyártóSamsung
    TípusSyncMaster 152T
    Képátló15"
    Felbontás1024x768
    Kontraszt450:1
    Fényerő350 cd/m2
    Látószög (H/V)160/150o
    Utánvilágítási idő25 ms
    CsatlakozóDVI, VGA
    Nettó ár125.280 Ft

    Nem csak a Samsung kínálatából, de a tesztünkben felsorakozott öt kijelző közül is kitűnik a SyncMaster 152T monitor, amely a koreai gyártó 15 hüvelykes képátlójú TFT-megjelenítőinek csúcsmodellje. A SyncMaster 152T 450:1 kontrasztaránnyal és 350 cd/m2 fényerővel büszkélkedhet: mindkettő messze felülmúlja a versenytársakét. A monitor háttérvilágítása annyira erős, hogy még a fényerő (brightness) nullára állítása mellett is teljesen élvezhető képet ad, a színek teltek, a kontraszt kiváló, utánhúzás pedig alig észlelhető. Ilyen jó minőségű képpel tesztünk egyik másik szereplője sem tudott szolgálni. A SyncMaster 152T egyetlen gyenge pontjának a háttérvilágítás egyenetlenségét találtuk, ugyanis az a kép alján és oldalán érezhetően erősebb, mint máshol. A nagyon szép, ezüstös színű házba bújtatott monitor magassága és dőlésszöge is állítható, tömege (2,9 kg) a versenytársakhoz képest nagyon kicsi, ráadásul egész laposra össze lehet hajtogatni, így könnyen szállítható. Bár a készülék rendelkezik DVI-csatlakozóval, kábelt nem mellékel hozzá a gyártó.


    LG Flatron L1510S

    GyártóLG
    TípusFlatron L1510S
    Képátló15"
    Felbontás1024x768
    Kontraszt300:1
    Fényerő200 cd/m2
    Látószög (H/V)95/130o
    Utánvilágítási idő30 ms
    CsatlakozóVGA
    Nettó ár92.960 Ft

    Az LG Flatron L1510S a középmezőnyt képviselte, mind árában, mind pedig képminőségében átlagosat nyújtott. A háttérvilágítása rendkívül homogén, még a Samsung SyncMastert is felülmúlóan egyenletes, és a színei is megfelelőek voltak, azonban az utánhúzás tekintetében ez a monitor szerepelt a leggyengébben, még a nála tízezrekkel olcsóbb megjelenítőkkel összehasonlítva is észrevehetően zavaró volt a kép görgetésekor látszódó elmosódás. Az ezüstszürke festésű LG Flatron monitor bármelyik íróasztalon jól mutat, de csalódást okozott, hogy nem állítható a kijelző magassága, illetve hogy nem látták el DVI-csatlakozóval. Meglepő, hogy bár az L1510S volt a tesztmezőny talán legkecsesebb formájú kijelzője, ennek a tömege a legnagyobb, pontosan 4 kg.


    AG-Neovo F15

    GyártóAG-Neovo
    TípusF15
    Képátló15"
    Felbontás1024x768
    Kontraszt300:1
    Fényerő250 cd/m2
    Látószög (H/V)110/80o
    Utánvilágítási idő30 ms
    CsatlakozóVGA
    Nettó ár76.000 Ft

    Tesztünk legnagyobb meglepetését okozta az AG-Neovo F15 névre keresztelt TFT-kijelzője, amely a mezőny legolcsóbb darabja volt. Ennek ellenére a kép minősége az LG Flatronnal tehető egy szintre, az alig észlelhető utánhúzása miatt talán még azt is felülmúlta. A színek teltek és élénkek, a kontraszt megfelelő, a háttérvilágítás pedig kellően egyenletesnek bizonyult. A monitor formaterve és megjelenése semmi kívánnivalót nem hagyott maga után, csak a márkajelzésből látszik, hogy nem valamelyik világszerte ismert, neves elektronikai gyártó terméke. Egyedül a kezelőszerveket érheti némi kritika, első próbálkozásra a gombok kicsit furcsán működtek, de természetesen ezt meg lehet szokni. Az AG-Neovo F15 minden tekintetben kellemes csalódást okozott, rendkívül kedvező ár/teljesítmény viszonya miatt bátran ajánlható vétel.

    [oldal:Sony, MAG, vásárlási javaslat]


    Sony SDM-X52

    GyártóSony
    TípusSDM-X52
    Képátló15"
    Felbontás1024x768
    Kontraszt400:1
    Fényerő300 cd/m2
    Látószög (H/V)150/115o
    Utánvilágítási idő25 ms
    CsatlakozóDVI, VGA
    Nettó ár123.120 Ft

    Az általunk vizsgált 15" TFT-kijelzők közül a Sony okozta a legnagyobb csalódást, mégpedig képminősége miatt. Noha a SDM-X52 a tesztmezőny egyik legdrágább darabja, képének minősége sajnos még az olcsóbb modellekétől is elmarad, ugyanis nem lehetett úgy beállítani, hogy a piros szín ne legyen túl rikító, zavaró. A kép más jellemzőiben -- fényerő, kontraszt, utánhúzás -- nem találtunk kifogásolni valót, de a túl erőteljes piros szín élvezhetetlenné, fárasztóvá tette a Sony kijelző képét. Az elegáns formatervezésű, szürke házban található monitor formaterve elsőrangú, magassága és dőlésszöge egyaránt állítható, ráadásul egy jópofa borító segítségével a hátlapon található csatlakozók is elrejthetők a kíváncsi tekintetek elöl. A Sony SDM-X52 VGA- és DVI-csatlakozóval egyaránt rendelkezik és mindkét szükséges kábelt megtalálni a dobozban. A kijelző alatt két apró hangszóró is található, amelyek meglepően jó hangminőségre képesek és természetesen a csatlakoztatásukhoz szükséges kábel is a csomag részét képezi.


    MAG LT50JI

    GyártóMAG
    TípusLT50JI
    Képátló15"
    Felbontás1024x768
    Kontraszt350:1
    Fényerő200 cd/m2
    Látószög (H/V)150/140o
    Utánvilágítási idő?
    CsatlakozóVGA
    Nettó ár79.920 Ft

    A mezőny egyetlen forgatható monitora volt a MAG LT50JI típusú kijelzője, azonban e tulajdonsága a készülék talán az egyetlen említésre méltó pozitívuma. A kép minősége minden tekintetben elmaradt a vetélytársaktól, a színek fakók, az utánhúzás zavaró, a konraszt pedig gyenge. Annak ellenére, hogy a háttérvilágítás viszonylag homogén és erős, illetve a kontraszt széles határok között változtatható, a MAG monitorán mégsem sikerült igazán elfogadható, élvezhető képet beállítani. A fehér színhőmérsékleti beállításoktól függően inkább sárgásnak vagy szürkésnek tűnt, ezen sem a kontraszt, sem a fényerő nem tudott változtatni. A MAG kijelző volt a teszt legnagyobb megjelenítője, képátlójához képest maga a szerkezet túlságosan is nagy. Az elhelyezést és a forgatást tovább nehezíti, hogy a monitorba beépített VGA-kábel túlságosan is rövid. További negatívumként említhetjük a kezelőszerveket, amelyek rendkívül kényelmetlenek.

    Az öt tesztelt monitor közül igazából kettő érdemel különösebb figyelmet. Szerkesztőségünk véleménye szerint a Samsung SyncMaster 152T képviselte a mezőnyben a legjobb minőséget, így ha valakinek ez az elsőrendű szempont, vásárlásnál mindenképp fontolja meg a koreai gyártó 15 hüvelykes csúcsmodelljét. A másik ajánlatunk az AG-Neovo F15, amely rendkívül kedvező ár/teljesítmény viszonyával vívta ki magának az elismerést, véleményünk szerint a vetélytársak magasabb ára egyáltalán nem tükrözi azt a minőségkülönbséget, amelyet a pénztárnál kifizetett összeg indokolna. Vásárlás előtt érdemes átnézni a témával foglalkozó HWSW fórumot, ahol számtalan tapasztalat mellett kimerítő technikai leírásokra is bukkanhatunk. A legfontosabb azonban, hogy a nekünk tetsző modellt mindenképp vizsgáljuk meg működés közben, lehetőleg a versenytársakkal összehasonlítva.

    A tesztdarabokat a Mikland Computerszalon biztosította részünkre, amiért ezúton szeretnénk köszönetet mondani.

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 25. 19:14

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.