Szerző: castor

2002. november 21. 19:27

Ünnepi játékáradat, avagy mi kerüljön a karácsonyfa alá?

Cikkünk segít eligazodni azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy vajon milyen játékkal ajándékozzák meg szeretteiket szenteste. Bemutatjuk azokat a számítógépes és konzolos (Xbox, PlayStation 2, GameCube) programokat, amelyek a legjobbaknak számítanak a kategóriájukban, és bátran ajánlhatjuk őket a karácsonyfa alá.

Mézeskalács, mákosbejgli, fenyőillat, gyertyaláng, adventi koszorú. Még néhány hét és ezek a tipikus karácsonyi hangulatot árasztó dolgok a mi otthonunkba is beköltöznek. Azonban az ajándékvásárlási tervet érdemes már jó előre, novemberben kidolgozni. De hiába a korai előkészületek, ha nincs ötletünk, hogy mit vásároljunk a család ifjabb tagjainak.

Sok fiatal rendelkezik manapság számítógéppel vagy valamilyen konzolgéppel. Nekik nagy örömet szerezhetünk, ha néhány ezer forintot rászánunk a legújabb játékprogramra. Léteznek tipikus, csak "egyjátékos" módban élvezhető szoftverek is, azonban az egyik legnagyszerűbb karácsony esti szórakozást az jelenti, ha körbeüli a család a TV-t vagy monitort, és együtt próbálnak a végére járni egy-egy rejtélyes kalandnak, esetleg közös erővel segítik győzelemre a Jók seregeit.

A szaküzletekben járva biztosan mindenki érezte már elveszve magát a rengeteg színes doboz között. A vásárlás után pedig nem a legjobb érzés, ha a szép borítójú játék néhány óra szórakozás után végtelen unalomba fullad.

Cikkünk segít eligazodni azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy vajon milyen játékkal ajándékozzák meg szeretteiket szenteste. Bemutatjuk azokat a számítógépes és konzolos (Xbox, PlayStation 2, GameCube) programokat, amelyek a legjobbaknak számítanak a kategóriájukban, és bátran ajánlhatjuk őket a karácsonyfa alá.

[oldal:PC]

Age of Mythology
A Warcraft 3 legnagyobb ellenfelének számító Age of Mythologyban három mitológiai néppel, a görögökkel, az egyiptomiakkal vagy a vikingekkel kell minél nagyobb területet meghódítanunk. A játék teljesen 3D-ben pompázik, melyet gyönyörű grafikai effektek tesznek még valósághűbbé.

Figyelemreméltó, hogy a készítők egy könnyedén használható pályaszerkesztőt is mellékeltek a programhoz. Ezenkívül a Microsoft támogatásával lehetőségünk van hatalmas online csatározásokban is részt venni.

Az Ensemble fejlesztőcsapat Age of Empires első és második részéhez hasonlóan itt is maximálisan kiegyensúlyozott egységekre, és furfangos taktikákra számíthatunk. Ezeknek köszönhetően a stratégiai játékosok valóságos ódákat zengenek róla az utóbbi napokban.

Warcraft 3: Reign of Chaos
A Warcraft-trilógia harmadik részében, a Reign of Chaosban a játékosok újra beléphetnek Azeroth háború sújtotta földjére egy generációval az orkok és emberek közötti Második Háború befejezte után. A háború után kialakult törékeny béke megingani látszik, amint a sötét hatalmak többezer év után visszatértek, hogy véghezvihessék gonosz tervüket. Két új faj is megjelenik a csatározásokban -- az élőhalottak és az árny elfek.

Egyjátékos módban a játékosok a Legendás Hősök kalandjait követhetik, akik annál erősebbé válnak, minél több tapasztalatot gyűjtöttek. A játék előrehaladtával ezek a hősök képessé válnak a varázslatok és speciális képességek megtanulására, és hatalmas varázstárgyakat is vihetnek magukkal.

Többjátékos módban a hősök gyorsabban fejlődnek, így tovább növelve a feszültséget a rivális hatalmak közötti csatákban. A játékosok itt megoszthatják egységeiket és nyersanyagaikat a szövetségeseikkel, és névtelenül küzdhetnek meg a hasonló képességű játékosokkal.

Dungeon Siege
A Dungeon Siege egy fantasy szerepjáték, melynek 3D-s környezetében barangolhatjuk be a különböző misztikus világokat. Első lépésként a kiválasztott karakter külső tulajdonságait kell meghatároznunk: hajszín, bőrszín, ruházat, testalkat. Majd az első néhány órában szert tehetünk néhány segítő társra, de később akár tíz fősre is bővülhet a csapatunk.

A Dungeon Siege különlegessége, hogy a játékmenet nem szakad meg, mert a töltések folyamatosan a háttérben zajlanak. Más hasonló kategóriájú játékokkal ellentétben a fegyverhasználat és a varázslatok látványosabbak, változatosabbak. A játék a különböző kiállításokon (E3, ECTS) több nemzetközi díjat is bezsebelt, illetve a megjelenés után a szaksajtó is kiemelkedően magas pontszámokkal jutalmazta.

Harry Potter: Chamber of Secrets
A program az év végén bemutatandó mozifilm alapján készült, ahol már régi ismerősükként üdvözölhetik a gyerekek Harry Pottert, aki már második éve koptatja a roxforti Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola padjait. Amikor megkezdődik a szünidő, Harrynek vissza kell térnie nagybátyja házába, ahol ugyancsak unalmasan telnek a napjai. Ezért örömmel kiált föl, amikor meglátja az ágya szélén üldögélõ, Dobby névre hallgató denevérfülű manót.

A kicsiny teremtményről később kiderül, hogy ő a Malfoy család házimanója, aki elrejtette a Harrynek szóló leveleket, melyeket a barátaitól kapott. Ám ekkor megjelenik a színen Harry iskolatársa, Ron Weasley, aki megszabadítja kényszerű szobafogságából a fiút. Majd Harry varázsbaglya, Hedvig társaságában -- hármasban -- végre útra kelhetnek a Titkok Kamrája felé...

A játékadaptációban Harryvel kell kalandok sokaságán végigküzdenünk magunkat, a varázslóiskola falai között, szövevényes folyosórendszereket bejárva. Természetesen ebben segítségünkre lesznek a könyvből és a filmből ismerős kis barátaink, és egyre jobban fejlődő varázstudományunk is. Ez a varázslatos alkotás gyermekeknek és szülőknek egyaránt kedvencévé válhat!

Haegemonia: Legions of Iron
A Haegemonia elődeivel ellentétben inkább az űrben megvívott taktikai 3D csatákra helyezi a hangsúlyt és nem a mikromenedzsmentre. Az ütközetek kidolgozottsága minden eddigi játékét felülmúlja -- nemcsak a grafikai megjelenítésre, hanem a stratégiára is nagy hangsúlyt fektetett a magyar Digital Reality fejlesztőcsapat. A szív, a saját fejlesztésű motor gondoskodik mindezek életre keltéséről.

Az Imperium Galactica 1-hez hasonlóan fokozatosan lépkedhetünk előre a ranglétrán. A játék elején a legtöbb opció még nem elérhető számunkra, de ahogy haladunk előre, úgy egyre több lehetőséggel találkozhatunk, egyre nagyobb flottákat bíznak ránk, egyre nő a ránk háruló felelősség. Természetesen egy idő múlva a félhomályból előbukkan a két egymással harcoló idegen faj is -- a történet új fordulatokat vesz és az igazság kiderítése nem olyan könnyű, mint azt kezdetben hisszük...

A játék természetesen teljesen magyar nyelven került a boltok polcaira. Ehhez az ország legjobb szinkronszínészeit sikerült leszerződtetnie a Digital Realitynek. A következő művészek hangját hallhatjuk majd játék közben: Antal Olga, Balázsi Gyula, Berzsenyi Zoltán, Fazekas István, Görög László, Kassai Ilona, Kisfalvy Krisztina, Kristóf Tibor, Lux Ádám, Madarász Éva, Melis Gábor, Rátóti Zoltán, Rosta Sándor, Sörös Sándor, Welker Gábor és Zakariás Éva.

Mafia
A történet a 30-as évekbe, egy amerikai városba kalauzol minket, ahol először kisebb, majd pedig egyre nagyobb és nagyobb pozícióban lévő gengsztereknek fogunk dolgozni. A megbízások közt az autólopástól kezdve a bankrabláson át a bérgyilkosságig minden elképzelhető maffia feladat szerepel.

Aki szerette a GTA3-at vagy a Drivert, az a Mafiában sem fog csalódni, ugyanis több mint 60 darab történelmileg hű, vezethető jármű szerepel a programban, melyekkel pillanatok alatt belecsöppenhetünk egy-egy nagyobb autósüldözésbe is a konkurens szervezetekkel. A fegyverrajongók szintén megnyalhatják mind a tíz ujjukat, ugyanis nem kevesebb, mint 12 gyilkos eszköz kerülhet a kezeink közé: alapból egy baseballütő lesz főhősünknél, de később szert tehetünk egy-két komolyabb mordályra is, mint amilyen például a Tommy gépfegyver.

A játék az Illusion Softworks által fejlesztett, igen ötletes nevű LS3D grafikus motort használja. A csapat egy közel 20 négyzetkilóméteres várost készített el korhű fotók alapján. Az utcákon kocsikázva láthatunk különböző éttermeket, kiállításokat, bankokat, kikötőket és repülőteret is.

Medal of Honor: Allied Assault
A játék a második világháborúba röpít minket. Az egyik küldetésben például a normandiai partraszállás kellős közepén találjuk magunkat, és a "Ryan közlegény megmentése" című film nyitójelenete elevenedik meg a monitoron. De a történet során eljuthatunk még Észak-Afrika és a megszállott Franciaország frontvonalaira is. Feletteseink több alkalommal bíznak meg bennünket speciális feladatokkal, de több alkalommal szükségünk lesz bajtársaink segítségére a harcokban.

A játék grafikáját a Quake 3 motor szolgálja ki, így semmi panaszunk sem lehet a látványra. A fejlesztés menetébe pedig több katonai szakértőt és veteránt is bevontak, hogy minél valósághűbbek legyenek az egyes helyzetek.

A programhoz néhány napja megjelent egy kiegészítő, Medal of Honor: Spearhead címmel. A lemezen a kilenc új küldetés mellett természetesen szerepelni fog néhány friss -- egész pontosan 12 -- multiplayer pálya, valamint új modellek (brit, illetve szovjet katona) és fegyverek is. A történet során az 1944 júniusától, azaz a szövetségesek partraszállásától egészen 1945 májusáig, azaz Berlin elestéig kell helytállnunk az embert próbáló ütközetekben. Aki olvasta az Elit alakulat című könyvet, vagy látta a filmsorozatot, annak kötelező darab!

Battlefield 1942
A Battlefield 1942-ben a második világháború leghíresebb csatáit és eseményeit élhetjük át teljes 3D-ben. First person perspektívából szemlélhetjük azokat az emlékezetes pillanatokat, amelyek 1944. június 6. napjához, Iwo Jimához és El Alameinhez kötődnek. Sajnos azonban a történet kimaradt a játékból, így csak a multiplayer pályákon háborúzhatunk a számítógép irányította ellenfelekkel. A készítőket olyan híres filmek ihlették, mint "Híd a Kwai folyón", "A tengeralattjáró" vagy a "Ryan közlegény megmentése". Így ne lepődjünk meg, ha egy-két ismerős jelenet megelevenedik majd monitorunkon.

FIFA Football 2003
A focirajongók tavaly húzták a szájukat, ugyanis a sorozat 2002-es darabja nem sok újítást tartalmazott. Ez azonban nem mondható el a FIFA Football 2003-ról, ugyanis rengeteg sporttal foglalkozó honlapon az év sportjátékának választották sok ezer szavazat alapján. Felújították például a szabadrúgás rendszerét, a labdairányítási módszert, a passzokat, a cseleket, a fizikai mozgást, valamint a mesterséges intelligenciát. Például a Freestyle Control opció segítségével a játékosok egyedi mozgással ruházhatók fel. A fejlesztésben több sztár is részt vett, a meccs közben látható animációk elkészítéséhez Ryan Giggs, Roberto Carlos és Edgar Davids mozgásait digitalizálták be a fejlesztők. Ha valaki szereti a labdarúgást, akkor a legszebb karácsonyi ajándék lehet!

No One Lives Forever 2
A játékban egy Cate Archer nevű hölgyet kell irányítanunk, aki szupertitkos kémként éli -- csöppet sem unalmas -- mindennapjait. A retiküljében a rúzs és a tükör helyett kábítófegyver, valamint tolvajkulcs lapul. De Lara Crofthoz hasonlóan ő sem veti meg a komolyabb fegyvereket, így használhatunk az AK-47-estől kezdve egészen a nyílpuskáig mindenféle halálosztó eszközt. A program második része hetek alatt hatalmas sikert aratott a játékosok körében, mivel a '60-as évek kémfilmjeinek hangulata valósággal elvarázsolt mindenkit.

Syberia
A potenciális vásárlói piac csökkenése miatt az utóbbi években egyre kevesebb kalandjáték jelent meg, azonban a francia Microids legújabb programja, a Syberia méltán nyerte el minden kalandjátékos elismerését és küzdötte fel magát nyár végén az eladási listák élére. A történet középpontjában egy Kate Walker nevű New York-i ügyvédnő áll, aki egy ingatlanügy miatt Európába utazik. Azonban a sztori hirtelen drámai fordulatot vesz az egyik francia kisvárosban. A csodálatos grafika és hangulatos zene mindenkit elvarázsol, és karácsony estén az egyik legkiválóbb szórakozás lehet az egész családnak!

[oldal:Xbox]

Tom Clancy's Splinter Cell
A játék történetét a híres bestselleríró, Tom Clancy alkotta meg. A fejlesztést pedig a Red Storm csapat (Rainbow Six-sorozat, Ghost Recon, The Sum of All Fears) végezte. A Red Stormtól eddig megszokott játékoktól eltérően itt nem egy csapat irányítása lesz a feladat, hanem -- a Metal Gear Solid 2-höz hasonlóan -- egyedül kell bejutnunk egyes helyekre. Két küldetés között a cselekményszál előregördülését FMV átvezető videók segítik majd. A feladatok végrehajtása közben előforduló helyzetek minél reálisabbá tétele érdekében pedig a fejlesztőcsapat még a SWAT és a SEAL kommandó szakmai tanácsait is kikérte.

Silent Hill 2: Restless Dreams
A játékban egy James nevű fiatalember bőrébe kell bújnunk, aki egy rejtélyes levelet kap feleségétől. A nő találkozóra hívja egy kisvárosba, Silent Hillbe. A történet eddig hétköznapinak tűnhet, azonban az illető hölgy már három éve halott... Hősünk a kíváncsiságtól hajtva útrakel, de a csendes városkában hamarosan eluralkodik a rémület és a pánik.

A második rész először PlayStation 2 konzolra jelent meg, azonban a nagy sikerre való tekintettel a Microsoft úgy döntött, hogy elkészíttetik a játék xboxos konverzióját is. Ebbe a picit feljavított grafika mellett már egy újabb cselekményszálat is beleépítettek a fejlesztők, melynek végigjátszása során megismerhetjük Mary szemszögéből is a történteket.

A mádosik rész nagy erénye, hogy immáron teljesen személyre szabhatjuk a játékmenetet. Ez azt jelenti, hogy a kalandjátékok és az akcióorientált programok kedvelői is megtalálják a maguk nehézségi szintjét. Két skálán állíthatjuk be az összetevők -- azaz az akció- és kalandelemek -- keveredését. Így akár arra is van lehetőségünk, hogy egy totális kalandjátékot gyártsunk magunknak, melyben kemény fejtörők nehezítik az előrejutást, viszont a szörnyek szinte hozzánk sem érnek.

Dead or Alive 3
A Tecmo által kiadott verekedős játékok első része még PlayStationre jelent meg, a második rész a Dreamcast-tulajdonosokat boldogította, a harmadik pedig Xboxra készült el. A játékot főként a szereplők emelik ki a tömegből, ugyanis a DOA sorozat főhősei csinos, fiatal, khm, hölgyek, akik bármilyen hímnemű lény érdeklődését képesek felkelteni. Egyszóval a játék nem csak a számítógépes csihi-puhi megszállottainak érdeklődésére számíthat.

Egyébként a DOA a lélegzetelállító idomokkal rendelkező lányokon kívül lélegzetelálltó grafikával is kényeztet, a dögös rockzenéről pedig az Aerosmith gondoskodik. A játékban összesen 16 szereplővel verekedhetünk, akár négyen is egymás ellen. Ha nincsenek kéznél a haverok, akkor pedig az ötféle egyjátékos mód (story, time attack, survival, tag battle, team battle) egyikével üthetjük el az időt -- na meg az ellenfeleket.

Baldur's Gate: Dark Alliance
A PC-n megjelent Baldur's Gate szerepjátékokhoz képest nagy előnyt jelent, hogy lehetőségünk van arra is, hogy egy gépen egyszerre ketten játsszunk. Ezenkívül külön érdekesség, hogy Baldur's Gate városa mellett ellátogathatunk a híres Sword Coastra is, amely a PC-re megjelent kiegészítő lemezből lehet már ismerős. Az Xbox konzol grafikai teljesítményének köszönhetően a fejlesztők egy teljesen 3D-s világot alkottak, melyet a Dolby Surroundban szóló hangok tesznek még életszerűbbé. A karakterek hangjait pedig hollywoodi színészek kölcsönzik.

Elder Scrolls III: Morrowind
A Morrowind egy olyan szerepjáték, melyben bármilyen típusú karaktert készíthetünk magunknak. De nem csupán itt jelenik meg a nagy szabadság, hanem magában a játékmenetben is, ugyanis választhatunk: vagy haladunk a cselekmény fő vonalán ezernyi kalandon keresztül és végül legyőzzük a végső ellenfelet, vagy csak tengetjük mindennapi életünket a rengeteg apró, de annál ötletesebb feladat megoldásával. A játék PC-s verziójának sajnos elég nagy a gépigénye a hatalmas megjelenítendő területek és az aprólékosan kidolgozott grafika miatt, de Xboxon szerencsére ez a probléma nem áll fenn, így a konzolos játékosok teljes pompájában élvezhetik hősük kalandjait.

Halo
A Halo a távoli jövőben játszódik, a játékos egy "szuperkatonát" alakít, aki egy távoli bolygón irtja az ellent. A meglehetősen sablonos történet azonban egy hihetetlen grafikával, fantasztikus mesterséges intelligenciával, remek zenével és szédületes hangulattal rendelkező first person shootert takar, amely nem véletlenül az Xbox legsikeresebb játéka. Aki egyszer elkezdte, nem bírja abbahagyni. Az egyjátékos mód legyőzése után pedig jöhetnek az osztott képernyős kooperatív módban végigharcolt éjszakák vagy a fej-fej elleni küzdelmek.

Colin McRae Rally 3
A népszerű ralis játék harmadik részében a licencelt autómárkák terén ezúttal sem kell szégyenkeznie a Codemastersnek, ugyanis a főszereplő Ford Focus RS WRC 2002 mellett lesz itt Citroen Saxo Kit Car, 2CV Sahara, Xsara Kit Car, Fiat Punto Rally Car, Lancia 037, Puma Rally Car, 1986-os RS200, MG ZR Rally Car, Mitsubishi Lancer Evo 7, Subaru Impreza WRX (44S) és Impreza 22B Sti. Mint azt már megszokhattunk, ezek csak az alap járművek, ugyanis az egyes pályák teljesítésekor jutalmul további autócsodák fölött vehetjük át az irányítást.

A grafikai tökéletesítés mellett a fizikai motor valósághűvé tételét tűzték ki célul a programozók. Ügyeltek arra is, hogy a belső kameranézetből könnyebb legyen az autó irányítása, aprólékosan be lehessen állítani minden alkatrészt a szervízben, valamint a valóságnak megfelelő legyen a sérülési és törési modell. A pályatípusoknál maradt a szokásos felállás, bár ezen nem is lehetne változtatni: beton, kavicsos, murvás, havas és sáros. Az országok közt ezúttal is nyolc szerepel: Nagy-Britannia, Japán, Spanyolország, Svédország, Finnország, Görögország, Ausztrália és Egyesült Államok. Mindegyik helyszínen hat különböző versenyszakaszon koptathatjuk az aszfaltot.

Rallisport Challenge
A játék egyik különlegessége, hogy négyféle versenyen pörgethetjük a maximumig kedvenc négykerekűnk fordulatszámmérőjét. Talán minden Xbox-tulaj legszebb játékélményei közé tartoznak azok a hegyi versenyek, melyeken csodálatos tájjal körülvett, járatlan földutakon kellett megküzdeni a legnagyobb ellenséggel, az órával. De ezenkívül szerepel még hagyományos rali mód, rallycross és jeges verseny is. Ügyességünket összesen 48 pályán kamatoztathatjuk, olyan autókkal, mint az Audi, a Citroen, a Ford, a Subaru, vagy a Mitsubishi. De ezeken felül csemegézhetünk egészen különleges autócsodákból és tuningolt járgányokból is.

A fejlesztőcsapatból talán a grafikusok és a programozók érdemlik a legtöbb elismerést, ugyanis a RalliSport Challenge teljes vizuális élményt nyújt. A szélben hajladoznak az út menti fák, állatok keresztezik a járművünk útját, vagy a realisztikus részecske-animációnak köszönhetően a sár, a hó és a víz teljesen úgy néz ki, mint a valóságban.

Tony Hawk's Pro Skater 4
Ha valaki szereti a gördeszkázást, akkor ez az ő programja, ugyanis a november közepén megjelent negyedik rész az eddigi legprofibb az összes közül. Az eddigi Tony Hawk's Pro Skater játékokra mindig is a tökéletes zenei anyagok voltak jellemzőek. Nem lesz ez másképp a negyedik részben sem, ugyanis az előadók közt olyan népszerű együttesek szerepelnek, mint az Offspring, az Iron Maiden, a Sex Pistols, vagy az AC/DC.

A játszható karakterekből ezúttal összesen 14 található a programban. Tony Hawk mellett a következő profikkal pattanhatunk deszkára: Elissa Steamer, Chad Muska, Jamie Thomas, Rodney Mullen, Eric Koston, Steve Caballero, Andrew Reynolds, Rune Glifberg, Geoff Rowley, Bam Margera, Kareem Campbell, Bucky Lasek és Bob Burnquist. De a felújított "Create-a-Skater" menüpontban egy teljesen új karaktert is készíthetünk a saját ízlésünk alapján. Ezen kívül rendelkezésünkre áll a már megszokott Park Editor is, mellyel megalkothatjuk álmaink pályáját. A minden idők egyik legnépszerűbb sportjáték-sorozatának negyedik részét eddig minden neves szaklap közel maximális pontszámmal értékelte.

[oldal:PlayStation 2]

Grand Theft Auto: Vice City
A történet a '80-as években játszódik, egy Vice City nevű tengerparti városban, ahol főhősünk éppen kiszabadul a börtönből. A célunk az lesz, hogy különböző -- csöppet sem legális alapú -- küldetések teljesítésével visszaszerezzük régi hírnevünket az alvilágban. A készítők ígérete szerint a folytatásban még nagyobb hangsúlyt fektettek a város nyüzsgésére és hangulatára. Az előző részekhez hasonlóan itt is lehetőségünk van kocsit lopni, melyek nagyban megkönnyítik a feladataink végrehajtását. Vezetés közben pedig kilencórányi változatos zenét hallgathatunk az autórádiók segítségével.

A GTA: Vice Cityben a vezethető járművek közt immáron szerepel a helikopter és a motor is, valamint új fizikai engine-nel ruházták fel a hajókat, amelyek így még valósághűbben ringatóznak a vízen. A fegyverek terén is jó pár újdonsággal találkozhatunk, ugyanis közel negyven darab van belőlük. De ezek híján akár alkalmazhatjuk a mesteri küzdőtechnikánkat is, melyet valóságos harcmodorok alapján állítottak össze az animátorok.

Lord of the Rings: The Two Towers
A program összesen 13 helyszínt tartalmaz, melyek már ismerősek lehetnek a mozivászonról. A játékbeli szereplők hangja is ismerősen fog csengeni, ugyanis a film eredeti színészei (Viggo Mortensen, Orlando Bloom, John Rhys-Davies, Ian McKellen) szinkronozálták azokat. A játékélményt pedig az Akadémiai Díjat nyert A Gyűrű Szövetsége című film zenei betétei fokozzák.

A kalandok során a három fő karakter, Aragorn, Legolas vagy Gimli irányítását vehetjük a kezünkbe, ahol a fő hangsúly a kardpárbajokra helyeződik. Ennek változatossá tétele érdekében több mint 100 fajta élethű mozgásanimációt építettek bele a programba. A harc során tapasztalati pontokat szerezhetünk, melyek felhasználásával újfajta támadási és védekezési metódusokat tanulhatunk meg.

Harry Potter: Chamber of Secrets
A program az év végén bemutatandó mozifilm alapján készült, ahol már régi ismerősükként üdvözölhetik a gyerekek Harry Pottert, aki már második éve koptatja a roxforti Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola padjait. Amikor megkezdődik a szünidő, Harrynek vissza kell térnie nagybátyja házába, ahol ugyancsak unalmasan telnek a napjai. Ezért örömmel kiált föl, amikor meglátja az ágya szélén üldögélõ, Dobby névre hallgató denevérfülű manót.

A kicsiny teremtményről később kiderül, hogy ő a Malfoy család házimanója, aki elrejtette a Harrynek szóló leveleket, melyeket a barátaitól kapott. Ám ekkor megjelenik a színen Harry iskolatársa, Ron Weasley, aki megszabadítja kényszerű szobafogságából a fiút. Majd Harry varázsbaglya, Hedvig társaságában -- hármasban -- végre útra kelhetnek a Titkok Kamrája felé...

A játékadaptációban Harryvel kell kalandok sokaságán végigküzdenünk magunkat, a varázslóiskola falai között, szövevényes folyosórendszereket bejárva. Természetesen ebben segítségünkre lesznek a könyvből és a filmből ismerős kis barátaink, és egyre jobban fejlődő varázstudományunk is. Ez a varázslatos alkotás gyermekeknek és szülőknek egyaránt kedvencévé válhat!

Hitman 2: Silent Assassin
A Hitman 2 számos továbbfejlesztést tartalmaz az előző részhez képest, mint például választási lehetőség a külső és belső nézet között, az egyszerűbb mentési lehetőség, az átdolgozott leltárrendszer és az új rangsoroló rendszer. A játék küldetéseinek megtervezésekor figyelembe vették, hogy a játékosok egészen eltérő játékstílusokat kedvelnek, így a Hitman második részében lehetőség van egy-egy feladatot számos módon megoldani. Így egy megbízást elvégezhetünk úgy, hogy a kijelölt célpontot halkan elintézzük, majd észrevétlenül eltűnünk a színről, illetve akár úgy is, hogy hamuvá lőjük az utat a fő célpontig, feltéve, hogy van hozzá elég fegyverünk. A Hitman 2 is az újabb játékok trendjét követi, és a pályákon nem szab meg kötelező egyirányú haladást, az egyes helyszíneket kedve szerint fedezheti fel a játékos.

A Deus Ex-klónnak nevezhető játékban a fegyverek használatát is úgy alakították át, ahogy az említett 2000. év nagysikerű játékában látták a fejlesztők, a hagyományos fegyverek felszerelhetők távcsővel, lézerirányzékkal, illetve olyan tolvajfelszereléseket is használhatunk, mint az éjszaka is látó szemüveg, a zárfeltörő, illetve a távoli kamerák.

Kingdom Hearts
Mi történne, ha a Final Fantasy szereplőit összeeresztenénk a Walt Disney-rajzfilmek mesefiguráival? A kérdés, úgy látszik, a SquareSoft embereit is érdekelte, ugyanis a Kingdom Heartsban a fenti elgondolás megvalósult, méghozzá egy Final Fantasy stílusú program keretében. A játékfejlesztő csapat munkáját segítették a Disney animátorai is, aminek köszönhetően a karakterek jelleme és mozgása, valamint egyes helyszínek is kísértetiesen hasonlítanak a rajzfilmekben látottakhoz. Igaz, hogy nincs benne olyan szinten kidolgozott történet, mint a FF egyes részeiben, azonban az aranyos grafika és a könnyed szórakozás kárpótol minket mindezért.

Final Fantasy X
Bizony! Itt a tizedik rész. Nem sok játék büszkélkedhet ekkora sorozattal. A Squaresoft igazán kitett magáért és ismét csodálatos szerepjátékot alkotott. Aki már játszott az előző részekkel annak nem lesz idegen ez a világ. Aki még nem annak pedig biztosan megtetszik. Az előző részekhez képest a grafika jelentős változásokon ment keresztül, valamint a játék mellé most egy DVD is dukál. Az FFX a legnagyobb példányszámban eladott PlayStation 2 játék, az év során olyan neveket utasított maga mögé, mint a Gran Turismo 3 A-Spec, illetve a több helyen a tavalyi év legjobb játékának megválasztott Grand Theft Auto 3.

Need for Speed: Hot Pursuit 2
A játékban olyan autókülönlegességek volánjai mögé ülhetünk majd, mint például a Ferrari 360 Spider. De mint a játék alcíméből már sejthetjük, a rendőrök nem fogják ölbetett kézzel nézni az esztelen száguldásunkat, hanem azonnal a nyomunkba erednek. Ha nem járnak sikerrel, akkor erősítést hívnak, valamint a letartóztatásunk érdekében bevetik a rendőrségi helikoptert is. A Hot Pursuit népszerűvé válásának egyik legmeghatározóbb oka az volt, hogy lehetőségünk nyílt beülni a Police feliratú járgányokba is, és üldözőbe venni a gyorshajtókat. A készítők most sem hagyták ki ezt a játékmódot, de mellé még újakat is beépítettek (Challenge, Top Cop).

Colin McRae Rally 3
A népszerű ralis játék harmadik részében a licencelt autómárkák terén ezúttal sem kell szégyenkeznie a Codemastersnek, ugyanis a főszereplő Ford Focus RS WRC 2002 mellett lesz itt Citroen Saxo Kit Car, 2CV Sahara, Xsara Kit Car, Fiat Punto Rally Car, Lancia 037, Puma Rally Car, 1986-os RS200, MG ZR Rally Car, Mitsubishi Lancer Evo 7, Subaru Impreza WRX (44S) és Impreza 22B Sti. Mint azt már megszokhattunk, ezek csak az alap járművek, ugyanis az egyes pályák teljesítésekor jutalmul további autócsodák fölött vehetjük át az irányítást.

A grafikai tökéletesítés mellett a fizikai motor valósághűvé tételét tűzték ki célul a programozók. Ügyeltek arra is, hogy a belső kameranézetből könnyebb legyen az autó irányítása, aprólékosan be lehessen állítani minden alkatrészt a szervízben, valamint a valóságnak megfelelő legyen a sérülési és törési modell. A pályatípusoknál maradt a szokásos felállás, bár ezen nem is lehetne változtatni: beton, kavicsos, murvás, havas és sáros. Az országok közt ezúttal is nyolc szerepel: Nagy-Britannia, Japán, Spanyolország, Svédország, Finnország, Görögország, Ausztrália és Egyesült Államok. Mindegyik helyszínen hat különböző versenyszakaszon koptathatjuk az aszfaltot.

[oldal:GameCube]

Pikmin
Igen furcsa, mondhatni új stílust képvisel a Pikmin. Igazából logikai stratégia, de nem az eddig megszokott módon zajlik az irányítás. A történet szerint Olimar kapitány, a nagy utazó űrhajója balesetet szenved, és kényszerleszállást hajt végre a Földön. Űrhajósunknak 30 napja van rá, hogy megtalálja a lezuhant hajó darabjait. Ebben a kis színes pikmin nevű lények lesznek a segítségünkre, akiknek egy síp segítségével különböző feladatot adhatunk ki.

Nem tudjuk a játék elején eltávolítani az útból az akadályt? Nosza, fújjuk meg a sípot és máris számtalan pikmin siet a segítségünkre. Lehet, furcsán hangzik, de az irányítást mesteri módon sikerült megvalósítani a kontroller segítségével. A megoldandó feladatok változatosságáért és ötletességéért pedig egy külön plusz pontot érdemel a fejlesztőcsapat. A játék a család minden tagjának kiváló szórakozást nyújt!

Resident Evil Zero
A GameCube konzolra írt program a nemrég megjelent Resident Evil újrafeldolgozott változatának továbbfejlesztett grafikus motorját használja. A cég játékai közül itt mutatkozik be először a "Partner Zapping" rendszer, melynek segítségével egyszerre két szereplőt irányítva játszhatjuk végig a sztorit. Egyikük az újonc rendőrnő, Rebecca Chambers, a másik főszereplő pedig egy Billy Cowen nevű speciálisan kiképzett katona.

Hőseink az első részből már megismert sztori előtti eseményekbe csöppennek -- erre utal a címben szereplő Zero szó is. A történet 1998 júliusában játszódik egy Raccoon City nevű kisváros környéki erdőben, ahol igen furcsa gyilkosságok történnek. A rendőrség a S.T.A.R.S kommandós csapat Bravo egységét küldi a helyszínre, azonban egy szerencsétlen helikopter-baleset folytán az emberek elveszítik minden fegyverüket és felszerelésüket.

Az erdőben kutatva hamarosan egy katonai teherautóra bukkannak, ahol sokkoló látvány éri őket: a tengerészgyalogosok vérbe fagyva, megcsonkítva fekszenek szerteszét. Egyetlen túlélő egy Billy Cowen nevű tiszt, aki azonban nem emlékszik semmire. A csapatnak sürgősen el kell hagynia az erdőt, ugyanis a kegyetlen gyilkosok még a közelben lehetnek. Menekülés közben egy elhagyatott kastélyra bukkannak, ami elsőre tökéletes menedéknek tűnik. Azonban hirtelen furcsa dolgok történnek az épületben...

Star Wars: Rogue Leader
A Factor 5 fejlesztőcsapat egész egyszerűen olyan grafikát alkotott, amilyennel én még soha nem találkoztam ezelőtt! Bátran ki merem jelenteni, hogy PC-n ilyet egy darabig biztosan nem láthatunk. Az első tíz perc után valósággal lepadlóztam a látványtól... A grafikára talán a két legjobb példa, hogy a sivatag levegője hullámzik a forróságtól, illetve a gépünk árnyéka teljesen valósághűen vetődik a szárnyaktól kezdve a homokbuckákig mindenre! Ha közelebb repülünk a földhöz, akkor láthatjuk, hogy nemcsak néhány összedobott és ismétlődő textúrával van dolgunk, hanem a legapróbb részletekig kidolgozott felületekkel, melyeken szerencsére sűrűn alkalmazzák a bump mapping technikát, ezáltal még élethűbbnek látszik a környezet.

Az eredeti Star Wars-hangulat visszaadása pedig olyannyira mesterien sikerült, hogy az első küldetés, a Halálcsillag ostromának láttán az összes rajongó sikítozva fog rohanni a boltba a játékért...

Starfox Adventures
A Starfox név biztosan nem ismeretlen a konzolok rajongói előtt, ugyanis kedvenc rókánk, Fox McCloud kalandjait már átélhettük SNES és Nintendo 64 platformokon is. Hősünk immáron jártas a különböző harcművészetekben, és a mágikus botjával is profi módon bánik. A fő célunk Scales Generális elintézése lesz, ehhez azonban több feladatot is végre kell hajtanunk. Kalandjaink során segítségünkre lesz egyik legjobb barátunk, a Tricky nevű aranyos dinoszaurusz. Az új rész hatalmas pozitívuma, hogy ritkán látni játékban ilyen csodálatos grafikát. Emellé persze jön a fantasztikus hangulat, a humoros jelenetek, amelyeket összevetve a Starfox Adventures a család egyik kedvenc játéka lehet!

Luigi's Mansion
Egy nagyon aranyos, jópofa grafikájú programmal találkoztunk a Luigi's Mansion esetében. Az alaptörténet szerint Luigi a barátja, Mario keresésére indul egy elhagyatott kastélyba, ahol azonban néhány ügyefogyott szellembe botlik. A feladatunk az, hogy a professzortól kapott különleges porszívó segítségével beszippantsuk a lidérceket.

A grafika természetesen itt is hozza a GameCube-tól már megszokott színvonalat, különösen tetszett a szellemek kidolgozása. Nem véletlen tehát, hogy a Nintendo a konzol megjelenése előtt ezzel a programmal demonstrálta a grafikai teljesítményt.

[oldal:Egyéb ajándékötletek]

Abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen típusú játékot szeret az ajándék leendő tulajdonosa, a legjobb megoldás valamilyen olcsóbb árkategóriába sorolható kiegészítő vásárlása.

A számítógépek tulajdonosai biztos szívesen fogadnak majd egy jó minőségű, márkás DVD-olvasót, melyet már bruttó 11-12 ezer forintért hazavihetünk, és mellé 6-7 ezer forintért megvásárolhatjuk a legújabb filmeket. Néhány doboz írható CD is jól szokott jönni ínséges időkben, ha az illető rendelkezik CD-íróval. A tízes csomagban kapható 700 MB-os, márkás lemezek ára csupán két "Mátyás királyunkba" fog kerülni dobozonként.


Egy Pioneer DVD-ROM és a Final Fantasy DVD film

Ha a "páciensünk" boldog konzol tulajdonos, akkor szintén nagy a kínálat különböző kiegészítők terén. Az xboxosok például biztosan örülni fognak egy új kontrollernek, vagy egy DVD filmek lejátszására alkalmas DVD Kitnek, melyeket már 10-12 ezer forint körül megkaphatunk.


Minden Xbox-tulajnak jól jön egy plusz kontroller, valamint egy DVD Kit

A PlayStation 2 és GameCube játékosoknál pedig állandó hiánycikk szokott lenni a memóriakártya, melyért 7-8 ezer forintot kell fizetnünk. De biztosak lehetünk benne, hogy ők is nagy boldogsággal fogják fogadni az esetleges plusz kontrollert.

Külföldön a karácsony közeledtével sorra jönnek ki a nagyobb cégek legújabb akcióikkal. A Microsoft például a minap bejelentette, hogy Xbox konzoljához két játékot (Sega GT, Jet Set Radio Future) is mellékel -- változatlan áron.


A karácsonyi Xbox-csomag két játékot is tartalmaz -- változatlan áron

Sajnos Magyarországon egyelőre nincs meg ez a lehetőség, de egyes nagyobb hazai bevásárlóközpontokban biztosan találhatunk hasonló akciókat. Ugyanis ha egy picit több pénzt szeretnénk az ajándékozásra áldozni, akkor a legjobb megoldást egy játékkonzol vásárlása jelenti. A döntés bizony nehéz, mivel mindenkinek a személyre szabott igényei szerint kell vásárolnia. A GameCube-ot olcsósága és játékkínálata miatt főleg a kisgyermekeknek lehet ajánlani. A PlayStation 2 legnagyobb erénye a DVD-lejátszási lehetőség, valamint a rengeteg fajta játék. Míg az Xbox a csodálatos grafikájával és a minőségi programokkal száll ringbe.

Konzol Ár (bruttó)
Xbox 65 ezer Ft
Playstation 2 70 ezer Ft
GameCube 50 ezer Ft

A döntés előtt mindenképpen érdemes ellátogatni fórumunk egyik érdekes topikjába, mely a konzolvásárlással foglalkozik. Itt rengeteg érv és ellenérv szerepel az egyes gépekkel kapcsolatban. Ha megfogadjuk a hozzászólók tanácsait, és e szerint választunk gépet, akkor biztosak lehetünk benne, hogy felejthetetlen karácsonyt okozunk szeretteinknek!

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról