Szerző: Ady Krisztián

2002. november 22. 15:29

Snazzi* digitalizálók II. -- Snazzi* III DVD Creator

A hordozható, USB 2.0 csatlakozóval rendelkező Snazzi* tömörítő után a PC-be építendő, PCI felületű digitalizáló kártyát fektettük kínpadra. A V-One Snazzi* III DVD Creator terméke paramétereiben pontosan megfelel az előző tesztben tárgyalt USB-s változatnak, hiszen ugyanazt a hardveres tömörítő chipet használta a cég a kártya tervezésénél.

A cikksorozat első része, a Snazzi* III USB2 külső digitalizálóról készített cikk itt olvasható.

A Snazzi* digitalizálók tesztelését, bemutatását némi kényszerű szünet után most a belső, PCI csatolóba illesztendő PC-kártyával folytatnám. A V-One Snazzi* III DVD Creator terméke paramétereiben pontosan megfelel az előző tesztben bemutatott USB-s változatnak, hiszen ugyanazt a hardveres tömörítő chipet használta a cég a kártya tervezésénél.

Egyetlen hátránya az lehet a PCI-os megoldásnak, hogy üzembe helyezéséhez mindenképpen ki kell nyitni a számítógépházat, s nem olyan könnyen mobilizálható, mint az USB-s változat, nem hordozható. Ez az eszköz is 10 Mbit/s bitrátáig képes hardveresen MPEG-2 jelfolyamba digitalizálni, Video-CD készítéséhez pedig az alacsonyabb minőséget nyújtó MPEG-1 formátumot is támogatja.

A PCI kártya specifikációját az alábbi táblázatban lehetne egyszerűen összefoglalni:

  • Támogatott formátumok: MPEG-1, MPEG-2 (MPG,MPV)
  • Támogatott felbontások:
    • NTSC: 160 x 112 - MPEG-1; 352 x 240 - VCD; 480 x 480 - SVCD; 720 x 480 - DVD
    • PAL: 160 x 144 - MPEG-1; 352 x 288 - VCD;, 480 x 576 - SVCD, 720 x 576 - DVD
  • Rögzített képkockák számra: 30 fps (NTSC), 25 fps (PAL)
  • Fényesség, színtelítettség, kontraszt állításának lehetősége
  • Bitráta szabad beállíthatósága maximum 10 Mbit/s-ig
  • SVIDEO és 2 db kompozit bemenet (NTSC és PAL)

Audio digitalizálási képességek:

  • Támogatott formátumok MPEG és PCM (MPA, WAV)
  • Bitráta: 64 kbit/s - 384 kbit/s között
  • Mintavételezési frekvencia: 32 - 44,1 - 48 kHz
  • Vonalszintű bemenet: 3,5 mm mini sztereó jack

A Snazzi* III DVD Creator dobozában a következő szoftvereket találhatjuk meg:

  • Snazzi* Movie Mill digitalizáló alkalmazás és driver
  • Snazzi* DVD (PowerDVD 4.0)
  • Sonic MyDVD 3.0
  • Ulead Video Studio 5.0 SE (DVD pluginnal)

A kártyának létezik egy úgynevezett "Gold" változata is, mely a fentieken túl a következő szoftverkörítésben különbözik a "DVD Edition"-től -- a dobozban található hardver teljesen ugyanaz:

  • Ulead Media Studio 6.0 VE (DVD pluginnal)
  • Nero 5.5 CD- és DVD-író szoftver
  • LMSoft Presenter Studio SE
  • Flip Album
  • CD Maker
  • Cool 3D
  • DVD Pictureshow

A Snazzi* III DVD Creator dobozában a kártya és a CD-lemezek mellett még egy SVIDEO, kompozit és egy RCA - mini jack audiokábel is található. Ennyi előzmény után lássuk, mennyivel nehezebb a belső kártyát telepíteni, mint az USB-s változatot.

[oldal:Meghajtóprogram, képminőség]

Nos, nehézséget és problémát a kártya telepítése egyáltalán nem okozott, csupán be kell dugni egy szabad PCI-bővítőhelyre, le kell tölteni a cég honlapjáról a frissített szoftvert -- mely mind a DVD Mill programot, mind a megfelelő drivert tartalmazza --, majd egyszerűen fel kell telepíteni. Windows XP esetén még újraindításra sem volt szükség, a kártya készen állt a bevetésre.

A CD-n lévő meghajtóprogram telepítése helyett mindenképpen ajánlatos a frissített csomagot beszerezni, ugyanis a V-One az USB-s változat tesztelése óta is javított a rögzítőprogramon, a PCI-os és az USB-s változat driverein. Első ránézésre semmi sem változott, de egy gyors tesztet végrehajtva kiderült, hogy a szoftver végre korrekten detektálja a bemenő jelet, s hiába még mindig csak NTSC felbontások választhatóak az egyedi beállítások menüjében -- lásd USB-s teszt --, az inicializáláskor a korrekt, 576 pixeles PAL sorfelbontást alkalmazza a kártya a rögzítéskor. Félmegoldás, de legalább megfelelően működik.

A szoftver által biztosított lehetőségeink lényegében változatlanok, mindenben egyezik az USB-s és a PCI változat. Még a képminőségben sincs látható különbség. A kártya reakcióideje viszont jelentősen alacsonyabb az USB-s változatnál, míg ott hosszú másodpercek telhetnek el a "rögzítő gomb" lenyomása és a rögzítés tényleges megkezdése között, itt tizedmásodpercek alatt elindul a felvétel merevlemezre mentése.

A képminőség szemléltetésére pár tesztábrát készítettem, az "álló" képeken a homogén felületeken elég jól kivehető zajt, a mozgókon pedig a gyorsan változó területen tapasztalható, alacsony bitrátájú MPEG-re jellemző blokkosodást lehet megfigyelni. A kártyába SVIDEO kábelen keresztül érkezett a jel egy Panasonic videokamerából. A digitalizáláskor a DVD Mill szoftver alapbeállításait használtam, a DVD-minőségnél a csúszkát feltoltam az itt biztosított maximális 8 Mbit/s-ig.

Ezen a 8 Mbit/s bitrátán már egyáltalán nem volt megfigyelhető blokkosodás gyors mozgásnál sem. A specifikációnak megfelelő maximális 10 Mbit/s bitrátát csak az egyedi beállítások között érhetjük el, sőt, lehetőség lenne akár 15 Mbit/s bitráta beállítására is. Ekkor azonban már problémák adódtak a rögzítéssel, a kép egyre gyakoribb időközönként meg-megakadt, a digitalizálás leállt, így jobb ha maradunk a 8-10 Mbit/s-nál.


Video-CD alapbeállítás - 1,15 Mbit/s (mozgó bögre)


Video-CD alapbeállítás - 1,15 Mbit/s (mozgó bögre)

A Video-CD beállítást igazán már nem javasolhatom senkinek, lényegesen jobb eredményt érhetünk el az SVCD 480x576 pixeles felbontásával, még ha az alacsony bitráta miatt gyakori blokkosodást tapasztalhatunk is. A kártya ugyanakkor "meglepően jó" minőségben képes alacsonyabb, 64-128-256 kbit/s-os videók készítésére, melyet kábeles, ADSL, vagy mikrós broadband kapcsolattal rövid idő alatt továbbíthatunk is.


SVCD alapbeállítás - 2,2 Mbit/s (mozdulatlan téma)


"DVD" alapbeállítás - 8 Mbit/s (mozdulatlan téma)

Az "álló" képeken jól lehet látni az SVCD 480x576 és a teljes PAL 768x576 pixeles felbontású MPEG-2 közötti különbséget. A kép részletessége sajnos elmarad a kívánatostól. A képlopást az InterVideo WinDVD szoftverrel végeztem, mely 768x576 pixeles képet készített a valójában 480x576 pixeles SVCD felvételről is a 4:3 méretarány megtartása miatt, de ez nem gond.


SVCD alapbeállítás - 2,2 Mbit/s (mozgó bögre)


DVD alapbeállítás - 8 Mbit/s (mozgó bögre)

Az utolsó képsoron látható az, hogy a kártyát -- és ez az USB-s változatra is igaz -- milyen üzemmódban kell használnunk az optimális képminőség elérése érdekében: 8 Mbit/s, teljes PAL felbontás. Ilyen bitrátán már gyors mozgásoknál sem volt tapasztalható blokkosodás, s bár a részletesség lehetett volna jobb is, ne felejtsük el, ezeket az eszközöket nem profi felhasználásra tervezték, otthoni archiválásra, hobbi feladatokra pedig ennyi is elegendő lehet.

A felvételek képét csak TV-kimenettel rendelkező videokártyával, DVD-kártyával (Sigma Hollywood Plus, XCard) tudjuk a televízió képernyőjére, esetleg videomagnóra visszavarázsolni, sajnos TV-kimenet nem kapott helyet a Snazzi* termékeken.

[oldal:Konklúzió]

A Snazzi* III DVD Creator lényegesen olcsóbban kapható az USB-s változatnál, több mint nettó 12 000 Ft a különbség a két termék között. Míg a most tesztelt változat csak PC-kbe építve használható, az USB-s Snazzi* akár egy komolyabb notebookból is kisebb "stúdiót" varázsolhat. Hogy megéri-e a mobilitás és az egyszerű kezelhetőség a többletköltséget? Ezt mindenkinek saját magának kell mérlegelnie.

A két megoldás között képminőségben, tudásban nincs különbség, s a V-One egyszerre fejleszti a két változat meghajtóprogramját is. A javított változatot mindkét termékhez le lehet tölteni. A kép minősége lehetne jobb is, de ne feledjük, a kártya rengeteg időt spórolhat meg a közvetlen, hardveres tömörítéssel, egy mai átlagos gépen egy 1,5-2 órás felvétel SVCD formátumba kódolása 10 -- vagy több -- órát is igénybe vehet az alkalmazott kodektől, szoftveres tömörítőtől függően.

A rögtön szabványos MPEG-1/2 jelfolyamba rögzített anyag ugyanakkor pár gombnyomással kiírható például az Ahead Nero CD-író szoftverével VCD-, SVCD-lemezként, melyet a mai DVD-lejátszókba helyezve gond nélkül megtekinthetünk a televízió képernyőjén. Arról is szót kell ejteni, hogy mennyivel kevesebb helyet foglal az MPEG-2 anyag az esetleg tömörítetlen vagy MJPEG kodekkel tömörített AVI állománynál, valamint a hardveres segítség kisebb gépigényt támaszt. Egy ma általánosnak mondható 600-700 MHz-es processzor is bőven elegendő a rögzítéshez, s gyors merevlemezre sincs szükség.

Összefoglalva: nem kell több GB-nyi szabad helyet felszabadítani és sok-sok órányi kódolást végrehajtani a hobbi felvételek emberi méretre és -- könnyen kezelhető -- formába történő átalakításához. A csomaghoz kapott Ulead Video Studio szoftverrel az alapvető vágási feladatokat is elvégezhetjük, áttűnéseket is helyezhetünk a felvételre, bár ehhez már azért izmosabb gép kell.

A Snazzi* III DVD Creator PCI kártyát az ATCOMP Multimédia Kft. biztosította számunkra, ezúton is köszönjük a lehetőséget. A kártya ára pillanatnyilag a cég honlapja szerint 43 800 Ft + ÁFA.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról