Szerző: Barna József

2002. augusztus 2. 12:53

AMD: a jövő elkezdődött?

Az AMD egy kiábrándító második negyedév után jelenleg arra kénytelen koncentrálni, hogy következő generációs processzorcsaládjának megjelenéséig lehetőleg minimális veszteséggel vészelje át a jelenlegi félévet. A cég európai PR-osztályának képviselőjével, Jan Gütterrel a vállalat és termékeinek jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Jan Gütter
Jan Gütter
Az AMD egy kiábrándító második negyedév után jelenleg arra kénytelen koncentrálni, hogy következő generációs processzorcsaládjának megjelenéséig lehetőleg minimális pénzügyi és piaci részesedésbeli veszteséggel vészelje át a jelenlegi félévet. Valljuk be, nem lesz könnyű dolga, hiszen az első számú rivális Intel már novemberben piacra dobja 3,06 GHz-es Pentium 4 processzorát, amely egyben az asztali számítógépekbe szánt processzorok közül elsőként támogatja majd a cég Hyper-Threading technológiáját. Az AMD európai PR-osztályának képviselőjével, Jan Gütterrel a vállalat és termékeinek jelenéről és jövőjéről beszélgettünk. (Az interjú angol eredetije a cikk harmadik oldalán érhető el.)

HWSW: Számos félvezető- és PC-gyártó céghez hasonlóan az AMD is igen kiábrándító második pénzügyi negyedévet zárt. Vajon valóban csupán az európai, észak-amerikai és japán piacokon tapasztalható keresletcsökkenés áll a vártnál jóval gyengébb eredmények hátterében? Egyesek szerint inkább a 0,13 mikronos gyártástechnológia lassú bevezetésével magyarázható, hogy az AMD egyre kevésbé tud lépést tartani az Intellel.

Jan Gütter: Noha cégünk pénzügyi eredményeiről további részletekkel nem szolgálhatok, szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy megismételjem: a 0,13 mikronos gyártástechnológiára történő átállás, amint azt már korábban is hangsúlyoztuk, ütemterv szerint halad. Az AMD a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Athlon XP processzorok mintapéldányaival 2001 negyedik negyedévében készült el. Aztán idén áprilisban dobtuk piacra a 0,13 mikronon előállított mobil Athlon XP processzort, amit június 10-én követett az asztali változat megjelenése is -- mindez tehát az idei első félévben történt, ahogy azt terveztük.

Mi több, korszerű drezdai Fab 30-as gyárunkban már minden új szilíciumszelet (wafer start) 130 nanométeres technológiával kerül megmunkálásra. Így elmondhatjuk, hogy az AMD a világ egyetlen olyan PC-khez szánt processzorokat gyártó cége, melynek teljes processzorgyártó kapacitása 130 nanométeres technológián alapul. Az év végére pedig várakozásaink szerint beindulhat a 90 nanométeres csíkszélességgel végzett próbagyártás is.

És a 130 nm-es technológiára történő áttérés révén tovább csökkentettük az Athlon XP processzor amúgy is kis magméretét a korábbi 120 mm2-ről 80 mm2-re.* Ezek az értékek jelentősen alacsonyabbak, mint versenytársunk esetében. Egyben a konverziónak köszönhetően 30%-kal tudtuk csökkenteni az Athlon XP disszipációját is.

*[A Thunderbird magmérete 120 mm2, míg annak továbbfejlesztett változatáé, a Palominoé 128 mm2. Mindkét mag 0,18 mikronos technológiával készül(t). -- szerk.]


Az AMD drezdai Fab 30-as gyára (Fotó: Jörg Müller, AMD)

HWSW: Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a hetedik generációs Athlon architektúra elérte a felső határt. A jelenleg leggyorsabb Athlon, az XP 2200+, 1,8 GHz-en üzemel, míg az Intel várhatóan az év végére eléri a 3 GHz-es sebességet is. Várakozásaik szerint a K7 mag képes 2 GHz feletti működésre? Azaz mekkora a potenciál a hetedik generációs architektúrában?

Jan: Már korábban is hangsúlyoztuk, hogy a Socket A platformot még 2003-ban is támogatjuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi Athlon XP architektúrában vannak még tartalékok. Mi több, a második félév során tervezzük egy új processzormag, a Barton bevezetését, amelytől további teljesítménynövekedést várunk a megnövelt méretű, 512 kbyte-os másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően.

És, valljuk be, már túl vagyunk azon a vitán, hogy az alapvetően eltérő architektúrára épülő processzorok teljesítményének összehasonlítására megfelelő metrika-e a puszta órajel. Hiszen az órajel ennek az egyenletnek csupán az egyik eleme. Az órajelenként végrehajtott utasítások száma (IPC) ennél jóval lényegesebb. És ma már bizonyított tény, hogy hatékony architektúrájának köszönhetően az Athlon XP több utasítás végrehajtására képes órajelenként, mint közvetlen versenytársunk, az Intel Pentium 4 processzora. Mindennek fényében nem is szeretnék arról szólni, hogy vajon az Athlon XP skálázódik-e 2 GHz fölé. Annyit mondanék csupán, hogy [a hetedik generáció esetében] további teljesítménynövelő megoldások várhatóak, amelyek mind a processzor, mind általánosságban a számítógép teljesítményét növelhetik.

[oldal:A jövő elkezdődött?]

HWSW: A szintén 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Barton mag tehát nagyobb másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. Pletykák szerint azonban ezen túlmenően az új mag "Hammer-optimalizációt" is tartalmazni fog, bármit is jelentsen ez. Miben különbözik hát majd a Barton a Thoroughbredtől, és mikor várható a Barton magos processzorok megjelenése?

Jan: Amint azt már mondtam, és amint az a nyilvános útitervünkön is látható, a Barton elődjénél nagyobb, 512 kbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd. Ugyanakkor nem áll módomban nyilatkozni e pletykákkal és egyéb architekturális újításokkal kapcsolatban. A Barton megjelenése még ebben a félévben esedékes.

HWSW: Az AMD láthatóan minden energiáját a nyolcadik generációs, korábban Hammer néven ismert processzorcsalád fejlesztésére fordítja. És kétségtelen tény: sikerült meglepniük a szaksajtót, amikor idén tavasszal bemutatták a processzor működő, korai mintapéldányait. Készen lesz az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon a negyedik negyedévre? És ha igen, netán már karácsony előtt megvásárolható lesz?

Jan: Immár jó néhány hónapja szállítjuk nyolcadik generációs processzoraink mintapéldányait a partnereink részére, és a visszajelzések igen pozitívak. Amint azt korábban elmondtuk, terveink szerint a nyolcadik generációs AMD Athlon processzorok szállítása még az év vége előtt megkezdődik, míg a termék hivatalos bevezetése 2003 első negyedévében esedékes.

HWSW: Számos részlet napvilágot látott már a nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorokkal kapcsolatban, ám számos konkrétum még mindig nem ismert. Elárulná nekünk, hogy az első ClawHammer mekkora órajelen üzemel majd? És mekkora első- és másodszintű gyorsítótár kerül a ClawHammer és Opteron processzorokba?

Jan: Egyelőre nem nyilatkozhatok a nyolcadik generációs processzoraink pontos teljesítményéről. De azt nyugodt szívvel állíthatom, hogy megjelenésekor piacvezető teljesítményt várhatunk tőle. A Hammer mag L1 utasítás- és adatcache-e kétszeresen asszociatív, és 64-64 kbyte méretű, míg a másodszintű gyorsítótár mérete 1 Mbyte-ig terjedhet.

[A legfrissebb hivatalos információk szerint a nyolcadik generációs Athlon processzor másodszintű gyorsítótára 256 vagy 512 kbyte méretű lesz, míg az Opteroné 1 vagy 2 Mbyte -- szerk.]

HWSW: A Hammer architektúra mögött a chipsetgyártóktól az egyéb alkatrészgyártókon át a szoftvercégekig már számos vállalat sorakozott fel, többek között a Microsoft is. De vajon az olyan PC-gyártók, mint például az IBM és a Dell, amelyek tradicionálisan ódzkodnak az AMD termékeinek felhasználástól, gondolkodnak a Hammer felkarolásán?

Jan: Amint már említettem, kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapunk mindazon partnereinktől, akikhez eljuttattuk nyolcadik generációs processzorunk mintapéldányait. Azonban jelenleg korai lenne konkrét szerződésekről beszélni.

Egyben szerettünk volna megtudni néhány részletet a fejlesztés korai stádiumában lévő kilencedik generációs (K9) AMD processzorarchitektúráról is, de amint azt vártuk, Jannak nem volt felhatalmazása arra, hogy be nem jelentett termékekről nyilatkozzon.

Szólj hozzá a fórumban!

[oldal:People first...]

Jan Gütter
Jan Gütter
After a dismal financial Q2 and little prospect for industry recovery in the near future, AMD is trying to keep afloat in an extremely competitive PC processor market. While archrival Intel is pushing aggressively ahead with its Pentium 4 microprocessor line, reportedly introducing a 3.06 GHz desktop version of the chip with Hyper-Threading technology enabled in early November, the Sunnyvale company is hammering away at the development of its eight-generation microprocessor architecture, which, as AMD hopes, will be the biggest hit in its history. We talked to Jan Gütter from AMD Public Relations about the company's present and future.

HWSW: Like many semiconductor and PC maker companies, AMD had a disappointing fiscal Q2. Do you think that it is only the sluggish demand for PCs in Europe, North America and Japan that contributed to AMD's much lower than expected revenues? Some say that it is because of a slow ramp-up of 0.13 micron process technology that you have lost your competitive edge over rival Intel in the desktop space.

Jan Gütter: Although I can not further comment on our financial results, I would like to take the opportunity to reiterate that our transition to 0.13 micron process technology is on track as previously stated. AMD has first sampled 0.13 micron AMD Athlon XP processors in the fourth quarter of 2001. In April this year we launched the Mobile AMD Athlon XP processor based on 0.13 micron process technology shortly followed by its desktop variant on June 10, also in the first half of this year as previously stated.

In fact, AMD's state-of-the-art Fab30 in Dresden, Germany has already fully converted its wafer starts to 130 nm technology. As such, AMD is the only PC processor manufacturer worldwide with all of its PC processor production on 130 nm technology. By the end of this year AMD expects to produce samples of 90 nm technology.

With the 130 nm transition AMD could further reduce the already small die size of the AMD Athlon XP processor from a previous 120 mm2 to now only 80 mm2,* which is significantly smaller than the die size of the competition's processor. As a result, we could also reduce the power dissipation of the AMD Athlon XP processor by up to 30 percent.

*[The "Thunderbird" core has a die size of 120 mm2, while the enhanced "Palomino" core's die size is 128 mm2, both on 0.18 micron -- Ed.]


AMD's Fab30, Dresden, Germany (Photo: Jörg Müller, AMD)

HWSW: It does seem that your seventh-generation Athlon architecture has reached its upper limits. Your currently fastest Athlon processor, the XP 2200+ operates at 1,8 GHz, while Intel's Pentium 4 may well reach 3 GHz by year end. Do you expect the K7 core to scale beyond 2 GHz? Or in other words, how much potential do you see in your seventh-generation core?

Jan: We have already committed to further expand the life cycle of our Socket A processor range into 2003. So, there is still headroom in the current AMD Athlon XP architecture. Moreover we plan to introduce a new core codenamed "Barton" in the second half of this year with an increased second level cache of 512 KB instead of 256 in the current AMD Athlon XP processor, which should further boost its performance.

And with all due respect, I think we have already overcome the discussion of whether we can use clock speed alone to compare the performance of fundamentally different CPU architectures. Clock speed in itself is only one part of the equation. In fact it's instructions per clock cycle what counts. And it's a proven fact now that an AMD Athlon XP processor can -- due to its efficient architecture -- perform more instructions per clock cycle than its direct competitor, the Intel Pentium 4 processor. With that said, I would not comment on whether or not the AMD Athlon XP processor will scale beyond 2 GHz, but we do expect further performance enhancements, which should increase the overall performance of the processor and the PC in general.

Next page

[oldal:...products and profits will follow]

HWSW: Barton, your new core made on 0.13 micron, will have a larger L2 cache. Rumour has it, however, that Barton will also include some "Hammer optimizations", whatever this means. Could you tell me what will differentiate Barton from Thoroughbred? And also, when can we expect to see Barton on the shelves?

Jan: As I have said before, and as you can see on our roadmap, Barton is planned to incorporate an increased second level cache of 512 KB. I am not at liberty to comment on any speculations about any other kind of performance enhancements. Barton is scheduled to be introduced in the second half of this year.

HWSW: You seem to devote all your energies to the development of your eighth-generation processor family, formerly known as Hammer. You did manage to impress the technical media when you demonstrated early working samples of this architecture this spring. Do you think that the desktop eighth-generation Athlon will be ready for launch in Q4? And if so, can we expect it to be available before Christmas?

Jan: AMD has been shipping samples of our 8th generation processors to customers for several months now and their response has been overwhelmingly positive. AMD -- as stated before -- expects first shipments of its 8th generation AMD Athlon processor by the end of this year and plans to formally introduce this new CPU core in the first quarter of 2003.

HWSW: Many details are already known about your eighth-generation Athlon and Opteron processors. But there are some white spots also. Could you tell us at what speed will the first ClawHammer operate? Also, could you intimate to us how many Kbytes of L1 and L2 caches will be integrated into the ClawHammer and Opteron processors?

Jan: At this time AMD will not comment on the exact performance of our 8th generation processor. But it is safe to say that it is expected to provide industry-leading performance when it will be introduced. The L1 instruction and data cache incorporated in the "Hammer" core are 2-way associative and 64KB in size. The L2 cache can be various sizes up to 1MB.

[According to recent reports, AMD's eight-generation Athlon processor will have either 256 or 512 KB of L2 cache, while Opteron will have either 1 or 2 MB -- Ed.]

HWSW: You have already managed to gain support for the Hammer architecture from a lot of companies, from chipset manufacturers to software makers, including Microsoft. Are there any signs that PC makers like IBM or Dell, who have never been very keen on using your products, are considering using your Hammer architecture?

Jan: As I have already said, we are receiving very positive feedback from all our customers who have been sampled with our 8th generation microprocessor. But it would be premature to comment on any possible design wins at this time.

We also asked Jan to say something about AMD's ninth-generation architecture (K9) apparently in the very early stages of development, but as we expected, he was not at liberty to comment on unannounced products.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról