:

Szerző: Ady Krisztián

2002. július 9. 19:33

350 kbit/s sebességű letöltés bárhol az országban

A NetSystem SatADSL szolgáltatására már hónapokkal ezelőtt felfigyeltem, de olasz nyelvtudásom a béka feneke alatt van, így túl sokat nem tudtam vele kezdeni. Az elmúlt hetekben azonban kellemes meglepetés ért: a NetSystem gyorsan rájött, hogy az érthetőbb angol nyelven készített oldalakra sokkal többen harapnak.

Vidéken, infrastrukturálisan "elmaradott" helyen lakó netfelhasználóként igen érzékenyen érint a Matáv elmúlt hónapokban meghozott döntése, miszerint számolgassuk együtt a perceket. Sajnos kábeltv, ADSL, mikró, rádiós megoldás nem rendelhető 13 ezer főt számláló kisvárosunkban, ugyanakkor a letöltendő állományokról sem szeretnék lemondani. Az ehhez szükséges idő viszont már a pénztárcát terheli augusztus elsejétől. Az alternatívák keresése közben gyorsan rá kellett döbbenjek: nincs más megoldás, mint a különböző műholdas szolgáltatások. A hazánkban elérhető palettát feltérképezve azonban csalódás ért, a 6-8 elérhető szolgáltató bérelt vonalnál is drágább konstrukciókat kínált, nevetséges sávszélességekkel.

A NetSystem SatADSL szolgáltatására már hónapokkal ezelőtt felfigyeltem, azonban olasz nyelvtudásom a béka feneke alatt van, így túl sokat nem tudtam vele kezdeni. Fordítóprogramokkal a lényeget sikerült kiderítenem, angol nyelven az ügyfélszolgálattal is sikerült felvenni a kapcsolatot, belevágni azonban nem mertem, a szerződés apró betűs részeit ugyanis már kicsit nehezebb lett volna megtárgyalni levelezésen keresztül.

Az elmúlt hetekben azonban kellemes csalódás ért: a NetSystem gyorsan rájött, hogy az érthetőbb angol nyelven írt oldalakra sokkal többen harapnak. Így elkészítették a NetSystem SatADSL350 és SatADSL Pro szolgáltatások angol nyelvű ismertetőjét, az online regisztrációs oldalak angol változatát, valamint a letölthető és kinyomtatható PDF dokumentum angol verzióját. Ezzel együtt egész Európában kínálják szolgáltatásukat: csak egy dombornyomott bankkártyára van szükség az előfizetéshez.

Természetesen zsákbamacskát nem veszünk, ezért az ügyfélszolgálattól kértem egy egy hétre szóló accountot (főként ezen cikk megszületése miatt), melyet pár napon belül be is aktiváltak, így kishazánkban talán elsőként próbálhattam ki a SatADSL350 szolgáltatást.

A SatADSL-ben az ADSL nem véletlen: a szolgáltatás 350 kbit/s (43 kbyte/s) letöltési sebességet ígér mindenféle korlát nélkül. Ez utóbbi tény kicsit szokatlan és szinte hihetetlen: valóban nincs sem forgalmi, sem időbeni korlát, ha bírjuk telefonszámlával, sok-sok gigabyte anyagot letölthetünk pár nap alatt. Az Europe Online nemrég indított hasonló műholdas "online" szolgáltatást, a Plenexis SkyBooster azonban horribilis összegbe kerül, hiába nyújt 768 kbit/s-os sebességet. Az alap csomagban csupán 10 (vagy 20) óra böngészés-letöltés van, a további percekért 0,05 eurót kell fizetni. Így már nem is olyan rózsás a helyzet, ezért értékelhető nagyra a hasonló alapdíjú, de korlátlan SatADSL350.

A NetSystem szolgáltatása úgynevezett VPN (Virtual Private Network) tunnelen, csatornán keresztül érhető el. Ez röviden vázolva a következőt jelenti: a felhasználó fellép az internetre jól megszokott szolgáltatója segítségével, majd a NetSystem által biztosított "tárcsázó programmal" létrehozza a privát hálózatot gépe és a NetSystem között, az internetkapcsolat felett. Ez a kapcsolat bármikor bontható és felépíthető, a már létrehozott megszokott internetkapcsolattal együtt rugalmasan használható.

A VPN kapcsolat létrehozását követően az internet felé küldött adatcsomagok a szolgáltatón keresztül a NetSystem rendszerbe továbbítódnak, a felhasználó felé a szerverektől érkező adatcsomag pedig az Astra műhold NetSystem számára biztosított transzponderén keresztül érkezik a számítógépre 350 kbit/s sebességgel.

A VPN hálózat révén az internet felé a NetSystemtől kapott IP alapján létezünk, mely a 212.31.x.y tartományba tartozik. Egyes weboldalak olasz felhasználóként azonosíthatnak, így a Google is olaszul szólít meg minket. Az IRCNet-re is csak olasz IRC-szervereken keresztül léphetünk fel, például az irc.excite.it szerveren keresztül.

A SatADSL szolgáltatással passzív módban kell kezeltetnünk az FTP-szervereket, ne felejtkezzünk el kedvenc FTP-programunk átállításáról, különben a bejelentkezésen túl biztosan elakadunk.

Ettől eltekintve minden internetes szolgáltatás ugyanúgy működik, mint a normál eléréssel. A Kazaa, WinMX, egyéb peer-to-peer állománymegosztó szolgáltatások és programok is működnek a SatADSL-lel. Az egyetlen különbség a késleltetés. A műholdas technikával gyors reakciót igénylő online játékokat garantáltan nem fogunk játszani: a legkisebb ping is 380-400 ms körüli. Ilyenkor érdemes elbontani a VPN hálózatot és rögtön élvezhetjük a megszokott, gyorsabb válaszidőket produkáló kapcsolatot.

A VPN kapcsolat ikonját létrehozó program futtatása után még egyetlen beállítást kell megtennünk: a DVB kártyát is be kell lőni a NetSystem transzponderének adataival.

A transzponder alapvető adatai:

  • Műhold: Astra, 19,2(k)
  • Frekvencia: 12721 MHz
  • Symbol rate: 22000
  • Polarizáció: Horizontális
  • PID: 451 (decimális)
  • Szűrés: MAC-cím alapján

Ezeket az adatokat kell megadnunk a DVB kártyának, majd felcsatlakozni az internetre és létrehozni a VPN kapcsolatot a NetSystemtől kapott felhasználói név és jelszó birtokában.

[oldal:Tapasztalatok]

A NetSystem szolgáltatását tesztelve igen kellemes meglepetésben volt részem. A szerződés szerinti 350 Kbit/s (43 Kbyte/s) sebességhatárt nem is egyszer átlépve 50-53 kbyte/s-mal érkezett a műholdon keresztül az adat. Az általam próbált hazai FTP-szerverekről is sikerült elérni ezt a sebességet, bár egy kicsit furmányosabb módon.

A maximális sebességet privát, magyar FTP-szerverekről csak több szál használatával sikerült elérni. Jellemzően egy-egy szál maximálisan 10-16 kbyte/s sebességgel tölt hazánkból, ezért célszerű 3-4 file letöltését megkezdeni egyszerre, vagy letöltéskezelő program (pl. Getright) használatával egy állományt 3-4 szálon tölteni. Ebben az esetben a teljes sávszélesség kihasználható volt.

Hogy a hazai és egyes külföldi szerverekről miért így tölt a rendszer, arra nem tudtam rájönni, ugyanakkor voltak más szerverek (pl. FileFront), melyekről egy szálon is el lehetett érni a 350 kbit/s elméleti letöltési sebességet.

A szolgáltatás főként állományok letöltésére használható hatékonyan. Bár a böngészést is jelentősen gyorsítja, tapasztalataim szerint a hazai weboldalak elérhetősége az esti órákban a terheltebb külföldi vonalak miatt nehézkesebb, lassabb. Hiszen ne felejtkezzünk el a csomagok útjáról: mi Olaszországon keresztül netezünk! Az útvonal a következő: számítógép -> saját szolgáltató -> NetSystem -> hazai szerver -> NetSystem -> műhold -> számítógép! Saját oldalunk, a HWSW este nagyon lassan töltődött le, míg más, vélhetően komolyabb külföldi sávszélességgel rendelkező oldalak, mint az Index és az Origo este is gyorsan voltak böngészhetők. Általánosan elmondható: a magyar weboldalaknál, szervereknél a külföldi sávszélesség döntően befolyásolja a NetSystem SatADSL által nyújtott sebességet.

A szolgáltatás sebessége a nap különböző szakaszaiban többnyire állandó volt. Némi lassulás volt tapasztalható este 11 és hajnali 1 között, ekkor a letöltési sebesség visszaesett a 30-38 kbyte/s szintre. Ezekben a napokban a NetSystem karbantartásokat végez a rendszeren, így most is tapasztalható átmeneti lassulás, 20-22 kbyte/s sebesség érhető csak el.

A szolgáltatás ára havi 36 euró, melyet a NetSystem kéthavonta von le a megadott bankkártyához tartozó számláról. Online előfizetés és bankkártyás fizetés csak dombornyomott VISA vagy EC/MC bankkártyával lehetséges a cég honlapján keresztül. Hamarosan itthon is elő lehet majd fizetni a SatADSL-re, kőkemény magyar forintokért.

További eurókért cserébe 640 kbit/s-os extra sávszélességet is kaphatunk SatADSL Pro néven egy szűkebb időtartamban, de az ezen kívül eső időszakban meg kell elégednünk 150 kbit/s sebességgel. Egy éves előfizetés esetén, extra felár ellenében hajnali kettő és reggel 9 óra között akár 1 Mbit/s-ra is növelhetjük a letöltési sebességet.

Az európai "nyitási akcióban" az első 4 hónapért csupán 2 x 36 eurót kell fizetnünk a 2 x 72 helyett, egy éves előre fizetett szolgáltatás esetén pedig az első 4 hónapot ingyen kapjuk.

A NetSystem SatADSL olcsón és egyszerűen egészíthet ki bérelt vonalat, dialup szolgáltatást az igénybevétel helyétől, országhatároktól függetlenül. Bárhonnan előfizethető, s csupán egy Astra műholdakra irányított -- legalább 60 cm-es, de inkább 90-es -- parabolaantenna és egy internetezésre alkalmas DVB-kártya (SkyStar 1-2, Pinnacle PCTV Sat, valamint szinte az összes kapható DVB kártya) szükséges hozzá a visszirányt biztosító hagyományos kapcsolaton kívül. Olcsónak nem mondható, de alternatíva annak, aki ilyen-olyan okokból a nethez van kötve, s gyakran nagyobb állományok letöltésére is igényt tartana. Használatával 5-6x-os ISDN (64k) sebesség érhető el.

A teszthez a SatADSL350 hozzáférést a NetSystem, a Pinnacle PCTV Sat PC-kártyát a Demo Studió biztosította.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.