Szerző: roberto

2002. március 8. 15:58

Néhány gondolat a BSA legújabb kampányáról

A szoftverpiacnak nem erőszakkal kellene működnie, nem fenyegetéssel és a törvény kényszerítő erejével kellene rávenni a vásárlókat bizonyos termékek megvételére. Persze piac csak ott van, ahol találkozik a kereslet és a kínálat, ahol megfelelő áron kínálnak megfelelő minőségű terméket.

Valószínűleg számos olvasónk hallott róla: Győr-Moson-Sopron megyében a BSA nagytakarítást tervez, a kereskedelmi televíziók hírműsoraiban kiemelt helyet kapott a BSA által szétküldött fenyegetés, az internetes híroldalak is a címlapon foglalkoztak az esettel.

Március negyedikétől április másodikáig a szervezet "tűzszünetet" kínál, a kérdéses időszak alatt a BSA semmilyen akciót nem fog kezdeményezni a megyében, utána azonban, idézem: "az illetékes rendőrhatóságok intenzív akciósorozatot indítanak az illegális szoftverfelhasználás felkutatására és az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonására".

Az ismert szoftvercégeket (Adobe, Apple, Borland, Macromedia, Microsoft, Novell, Symantec...) tömörítő szervezet magyar részlege a "tűzszünet"-et később a többi megyére is ki szeretné terjeszteni, a részletek egyelőre még nem ismertek. A kampányt a szokásos bilincses-fenyegetős hirdetések kísérik, a nyilatkozatok szerint elsősorban a cégeknek, vállalkozásoknak van miért félniük.

Mindig is furcsának tartottam a BSA logikáját, azt, hogy azoknak a szoftvercégeknek a lehetséges vevőit feketítik be, amelyek érdekeit képviselik; hogy nem a meghódítandó piacot, hanem a kalózok hadát látják.

Nem én találtam ki, de egyetértek azzal, amit Richard M. Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke és alapítója említett meg egy előadásában. Stallman szégyenletesnek és manipulatívnak tartja a kalóz szó ilyen értelemben való használatát.

Semmilyen módon nem mérhető össze az, amikor valaki két gépre is felteszi a Windowst, pedig csak egy licence van; illetve az, hogy valaki megtámad egy hajót haszonszerzés céljából, és közben esetleg lemészárolja a legénységet.

A szoftverpiacnak nem erőszakkal kellene működnie, nem fenyegetéssel és a törvény kényszerítő erejével kellene rávenni a vásárlókat bizonyos termékek megvételére. Persze piac csak ott van, ahol találkozik a kereslet és a kínálat, ahol megfelelő áron kínálnak megfelelő minőségű terméket, ahol a vevő és az eladó tényleg egymásra talál.

[oldal:Két apróság]

Az új kampány részletei után keresgélve az ember óhatatlanul betéved a BSA honlapjára. Pontosabban betévedne, ugyanis a www.bsa.hu nem nyitható meg, csak olyan böngészővel, amely Internet Explorernek álcázza magát, vagy valóban Internet Explorer. Az összes többi webböngészőt -- Netscape-nek minősítve -- egy rövid üzenettel visszadobja a site. Egy ilyen komoly szoftveripari támogatókkal rendelkező szervezetnél egy ennyire amatőr hiba megengedhetetlen. Figyelmes olvasóink azt is észrevehetik, hogy az alábbi üzenet után hibásan van feltüntetve a szövetség neve:

A tovább link után Explorer nélkül nincs tovább...
A "tovább" link után Explorer nélkül nincs tovább...

Az viszont megnyugvással tölt el, hogy a BSA Magyarország weblapjait végre áttették Windows 2000-re valamikor október és december között. Addig ugyanis, hihetetlen, de így volt, és ezt a Netcraft adatai is megerősítik, szabad szoftverek (egy Linux és egy 1.3.14-es Apache webszerver) szolgálták ki az üzleti szoftverek fejlesztőinek érdekeit képviselő site látogatóit.

A BSA Magyarország weblapjait végre áttették Windows 2000-re
A BSA Magyarország weblapjait végre áttették
Windows 2000-re (forrás: Netcraft)

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról