Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 6. 12:31

Internetes hírszolgáltatók -- 2002. február

A Hírkereső több mint 50 hazai portáloldal számtalan rovatának híreit kíséri figyelemmel 2000 szeptembere óta. A tartalomszolgáltatók híreiből havi statisztika készül, melyből hónapról hónapra nyomon követhető az interneten megjelenő hírek számának alakulása, az online média termékenysége.

2002 februárjában 27.879 hírt, cikket, elemzést, közleményt jelentettek meg a vizsgált hazai tartalomszolgáltatók. Az elmúlt hónapokban megszokott hírtemést alulmúló teljesítményért nem a közélet, vagy maguk hírszolgáltatók okolhatók: az egyik tartalomszolgáltató oldalain végzett átalakítások miatt nem lett teljesértékű a hírszemle. A megjelent hírek és vizsgált napok hányadosa sokatmondóbb: kiviláglik belőle, hogy a február kevesebb hírt hozott, s korántsem a hónap rövidsége miatt: a vizsgált 64 híroldalból csak 10 olyan volt, amelyik legalább napi egy hírrel meg tudta fejelni előző havi teljesítményét, ugyanakkor 38 volt, ahol csökkent az információ -- legalábbis januárhoz képest. Kiemelkedő az Index, mely 13, s a Hunnia.net, amely három hírrel többet tett ki naponta weblapjára, mint előző hónapban. Ugyanakkor sereghajtóvá vált a stop! mely összesen négyszázzal kevesebb hírt adott februárban, mint januárban.

A tavaly október óta rendelkezésre álló adatok alapján látható az interneten megjelenő hírmennyiség havi változása. A mellékelt grafikon azt mutatja, hogy a vizsgált weboldalakon átlagosan naponta hány hír jelent meg -- egy hónapban. Ez persze minden szélső értéket magában fogal, hiszen a hétvégi hírstop éppúgy benne van, mint az általános portálok gyorshíreiből álló, majdnem összefüggő hírfolyam. A statisztika most kevésbé beszédes, mint lesz majd az internet elterjedtségének, s ezzel együtt a tartalomszolgáltatás másodvirágzásának idején, mikor visszanézhető lesz, mekkora volt a növekedés a távközlési liberalizáció időszakához képest. Egyenletesség most sem tapasztalható, a tartalomszolgáltatók elmúlt öt havi mennyiségi mutatója alapján nem beszélhetünk a dotkom szektor sem le- sem felszállóágáról.

Ha a napi hírmennyiséget összehasonlítva a vertikális portálokat vizsgáljuk, már az átlagostól eltérő adatokat kapunk. E hónapban az autós oldalakat (auto1.hu, auto5.hu, autoforum.hu, vezess.hu, totalcar.hu) vesszük szemügyre. 

Lap neveHírek a
hónapban
Hírek
naponta
Autófórum49616
Totalcar1203,87
Vezess.hu882,84
Auto5401,29
Auto1300,97
Az autós szájtok toplistáján belüli sorrendet igen szélsőséges értékek határozzák meg: míg az Autófórum "hozza" az internetes hírátlagot, addig az Auto1 beéri -- átlagosan persze -- naponta kevesebb, mint egy hírrel. A kettő között szinte duplázódva nő a hírszolgáltatás mennyisége. A számmisztika akkor válik érdekesebbé, ha megvizsgáljuk a lapok tulajdonosi hátterét: Az AutóFórum a Fórum Csoport, a Totalcar az Index, a Vezess.hu az [origo], az Auto5 a Korridor, az Auto1 pedig a Napfolt hálózatának része. Ha a szaklapok által közreadott hírek mennyiségét a mögöttük álló nagyobb portálok látogatottsági vagy akár hírtermelő sorrendjével vetjük össze, érdekes változásokat figyelhetünk meg. A két, látogatottságban és hírmennyiségben egyaránt vezető portál autós lapjai csak a második-harmadik helyet kapták az autós sorrendben.

[oldal:A Hírkereső Futótűz vizsgálata 2002 februárjában]

Hónapról hónapra megnézzük, hogy az adott időszak legnagyobb visszhangot kiváltó, egyszersmind a legtöbb online lapban megjelenő híre milyen gyorsasággal jelent meg a hálón. Februárban a legtöbb helyen megjelent hír az Electro World áruház tumultuózus jelenetekkel tarkított megnyitója volt.

Lap Megjelenés Cím
[origo]02.20 8:23Közlekedési káosz az áruháznyitó miatt
stop!02.20 10:03Nem nyitott ki a budaörsi Electro World
Index02.20 10:13Tömeghisztéria, lincshangulat és ostromállapot Budaörsön
Napi Online02.20 10:40Megrohamozták az Electro Worldöt
Prím02.20 11:03Tizenötezer ember okozott káoszt az Electro World megnyitóján
FigyelőNet02.20 11:15Lincshangulat az Electro World környékén
[origo]02.20 11:41Egymástól marják el a tévéket - hisztéria Budaörsön
Hunnia02.20 12:14Electro Word-őrület a városban
[origo]02.20 12:41Sorszámért küzdenek a megrohamozott áruház előtt
Napi Online02.20 13:03Electro World-csata: a limitált termékek már elfogytak
[origo]02.20 13:03Ellenakciókba kezdtek a konkurens áruházak
FigyelőNet02.20 13:10Kevesebb, mint három órai nyitva tartás után bezárt az Electro World
Netlap02.20 13:10Áruháznyitás rendori készültséggel
[origo]02.20 13:12Nem tudnak magyarul az Electro World eladói
Terminal02.20 13:18Budaörsi Electro World nyitás: föld alatt járó árak, leszakadt ajtó és rendőrkordon, teljesen megbénult közlekedés
Terminal02.20 14:46Electro World: mi várható - rendőrök (!) kapkodták el az akciós árukészletet? Nem baj: ?Van mááásik!?
MNO02.20 14:59Rendőrkordon a budaörsi áruháznál
BTL02.20 15:44Tömeghisztéria az Electro World-nél, ellen promóció a konkurenseknél
Index02.20 15:53Dulakodott a rendőrökkel az elcsigázott tömeg
[origo]02.20 16:12Helyreállt a rend Budaörsön
[origo]02.20 16:39Videofelvétel az Electro World megszállásáról
RTL02.20 16:40Kivizsgálják a vásárló rendőr esetét
FigyelőNet02.20 16:42Electro World - a hiperárérzékeny fogyasztók
Prim02.20 16:44Káosz és bombariadó, valamint árcsökkenés Budapesten az Electro World miatt
Terminal02.20 19:50Electro World: újabb nyitás - újabb roham (avagy a csordaszellem megnyilvánulása)
Magyar Hírlap02.20 20:38A nagy budaörsi csata (A nap témája)
Magyar Nemzet02.21 01:00Tömeghisztéria a budaörsi áruháznál
Világgazdaság02.21 6:04Sokkolta a piacot az Electro World
[origo]02.21 6:37Fegyelmezett menet a tévékért
FigyelőNet02.21 8:24Keresletélénkítés Electro World módra
Index02.21 10:54A pizzás váltotta ki a pánikot
Korridor02.22 8:57A konkurencia törvénysértéssel vádolja a budaörsi áruházat

[oldal:Electro World hír az interneten]

Az Electro World megnyitásának körülményeiről leggyorsabban és legtöbbször az [origo] számolt be. Miután a három legnagyobb általános hírportál letette névjegyét az internetes hírasztalra, a közlési folyam irányt váltott és a vertikális portálok kezdtek tudósítani az eseményről. Az Electro Word hír érdekessége az a vargabetű, melyet az IT szaklapok irányába tett: a Prím Online kettő, a Terminál három hírt szentelt az áruházmegnyitónak, igaz, ezekben vajmi kevés szó esett az esemény informatikai vetületéről.

A két nagy rivális kereskedelmi tévécsatorna internetes lapja meglepő késéssel és visszafogottsággal reagált a történtekre. Az RTL Klub Online fogást váltott és késői jelentését újraértékelt tartalommal tálalta: itt már nem is az áruház és a vásárlók küzdelme volt fókuszban, hanem a karhatalmi bevásárlás. A Korridor ugyanakkor aznap nem is számolt be a történtekről, csupán másnap tett közzé egy összefoglalót a Népszavára és a Népszabadságra hivatkozva. Teljesen kimaradt az Electro Word eset a Frisshírek és az Infostart hírei közül.

Az Electro World ügy ha hullámzóan is, de többször visszatért azóta a hírportálokra; a történtek utórezgéseiről máig megjelenik egy-egy hír az on-line sajtóban, mi azonban csak az első 24 óra híradásai alapján állítottuk össze táblázatunkat.

A Hírkereső robotjai 5-15 percenként végigpásztázzák a vizsgált hazai portáloldalakat. Ahol a tartalomszolgáltatóval sikerült megegyezni, ott egy, a robot számára speciálisan elkészített html vagy xml oldalról olvassák be a híreket a megjelenés főbb paramétereivel (dátum, URL cím) egyetemben. Ahol ilyen egyezséget nem sikerült kötni, ott a robotok a portáloldal főoldaláról gyűjtik be a híreket. Ilyen esetekben rövid, egy-két napos kiesést okozhat egy jelentős átalakítás (például designváltás), amikor a robotok a régi helyen keresgélnek még. További eltérést okozhat az a stratégia, hogy nem minden hír fut át a portál főoldalán. Arányaikat tekintve azonban az összesítésekben ezek a torzulások kiegyenlítődnek.

A Hírkeserő robotjai csak a hírek számát vizsgálják, azok hosszát, tartalmát azonban nem. Összesítésünk sem szól többről, mint a honi hírszolgáltatók termékenységéről. A Hírkereső által összeállított rangsor nem tekinthető az online publikációk minőségi tabellájának.

A Hírkereső robotok bár jóval több, mint félszáz hazai hírszolgáltatót szemléznek, a kép azonban nem teljes. A havi összesítés az alábbi oldalak hírei alapján készült:

AUTO1www.auto1.hu
btl.huwww.btl.hu
CW Számítástechnikawww.szamitastechnika.hu
FigyelőNetwww.fn.hu
FigyelőNet - Hírek
 
FigyelőNet - Cikkek
 
frissHÍREKwww.frisshirek.hu
GameStarwww.gamestar.hu
hölgyfórumwww.holgyforum.hu
Hunnia.netwww.hunnia.net
HWSWwww.hwsw.hu
isz.hu
www.isz.hu
Indexwww.index.hu
Index - Bulvár
 
Index - Gazdaság
 
Index - Kultúra
 
Index - Sport
 
Index - Tech
 
Totalcar
www.totalcar.hu
InfoStartwww.infostart.hu
internewswww.internews.hu
Intersongwww.intersong.hu
Korridorwww.korridor.hu
AUTO5.HU
www.auto5.hu
Premierpark
www.premierpark.hu
Korridor - Bulvár
 
Korridor - Tudomány
 
Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu
Kreatívwww.kreativ.hu
Magyar Hírlapwww.magyarhirlap.hu
Magyar Nemzetwww.mn.mno.hu
Magyar Nemzet - Kultúra
 
MNO
www.mno.hu
mediainfowww.mediainfo.hu
Mobil Hírekwww.mobilhirek.hu
MoziNetwww.mozinet.hu
MTIwww.mti.hu *
MTI - Kultúra *
 
MTI - Színes *
 
MTI ECO
www.mtieco.hu *
Napi Onlinewww.napi.hu
Nemzeti Sportwww.nemzetisport.hu *
Népszabadságwww.nepszabadsag.hu
Népszabadság Kultúra
 
Netkapuwww.netkapu.hu
[origo]www.origo.hu
[origo] Bűnügy
 
[origo] Internet
 
[origo] Sport
 
[origo] Szórakozás
 
[origo] Tudomány
 
[origo] Üzleti Negyed
 
Vezess.hu
www.vezess.hu
PDAManiawww.pdamania.hu
Politikafórumwww.politikaforum.hu
Portfóliówww.portfolio.hu
Prím Onlinewww.prim.hu
relax! magazinwww.relax.hu
RTL KLUB ONLINEwww.online.rtlklub.hu
A5.hu
www.a5.hu
SportFórumwww.sportforum.hu
SPORTWEBwww.sportweb.hu
stop!www.stop.hu
AutóFórum
www.autoforum.hu
Jövőnéző
www.jovonezo.hu
stop! Kultúra
 
SuperGamezwww.supergamez.hu
Szamitogep.huwww.szamitogep.hu
Terminalwww.terminal.hu
Tőzsdefórum.huwww.tozsdeforum.hu
eVilággazdaságwww.vilaggazdasag.hu
ZeneFórumwww.zeneforum.hu

Az MTI és a Nemzeti Sport híreit technikai okokból nem tárolja a Hírkereső, így azokat a statisztikai összesítésben sem tudtuk figyelembe venni.

Köszönet Holló Gábornak az adatokért és minden segítségéért.

Szólj hozzá a fórumban!

a címlapról