Szerző: Barna József

2001. november 9. 18:51

Beszámoló az AMD elemzői konferenciájáról

Az AMD tegnap tartotta szokásos őszi, piaci elemzők számára rendezett tájékoztatóját. A rendezvényen a cég vezetői tartottak beszámolót. E cikkben a vállalat közeli jövőt érintő stratégiájával és a mikroprocesszor üzletág terveivel kapcsolatban elhangzott információkat foglaljuk össze röviden.

Az AMD tegnap tartotta szokásos őszi, piaci elemzők számára rendezett tájékoztatóját, melyet az internetes közvetítésnek köszönhetően mi is nyomon követtünk. A rendezvényen beszámolót tartott Jerry Sanders elnök-vezérigazgató, Hector de J. Ruiz elnök, Walid Maghribi, az AMD memória csoportjának elnöke, Dirk Meyer, a mikroprocesszor csoport alelnöke, valamint Rob Herb marketingigazgató. Úgy gondoltuk, érdemes lesz röviden összefoglalni a vállalat közeli jövőt érintő stratégiájával és a mikroprocesszor üzletág terveivel kapcsolatban elhangzott információkat.

Jerry Sanders -- aki ezúttal elhagyta a rá oly jellemző bombasztikus megjegyzéseket, és meglehetősen visszafogottan beszélt -- hangsúlyozta, hogy a félvezetőipar történetének legmélyebb válságát éli át, ami természetesen hatással van a cég pénzügyi eredményeire. S noha az iparág várva-várt kilábalásának jelei -- kiváltképp a flashmemória-piacon -- alig-alig mutatkoznak, az AMD optimista a jövőt illetően, és azt reméli, hogy 2002 második félévében újra nyereséges lehet a cég. Ezt elsősorban költségcsökkentő lépésekkel és létszámleépítéssel kívánja elérni.

A költségcsökkentés azonban nem érinti sem a kutatás-fejlesztésre, sem pedig a befektetésekre fordítandó összegeket, melyek Sanders szerint a 2001-es rekord szintjén maradnak. Így az AMD jövőre is 650 millió dolláros R&D és 800 millió dolláros beruházási költségvetéssel rendelkezik majd. A vezetők várakozásai szerint a cég processzorpiaci részesedése a tavalyi 17%-ről 21%-ra nő az idén.

A vállalat elnöke, Hector de J. Ruiz a cég működéséről szólván kiemelte, hogy az AMD ereje abban rejlik, hogy hosszú időn át képes és képes lesz a lehető legalacsonyabb költséggel a piac legnagyobb teljesítményű 32 bites x86-os processzorait gyártani. A gyártási költségek alacsonyan tartásában kulcsfontosságú szerepet kap az új gyártástechnológiákra történő gyors átállás.

Ruiz egy meglepően agresszív gyártástechnológiai útitervet vázolt fel. Ezek szerint 2002 végére az AMD legfejlettebb chipgyára, a drezdai Fab 30 teljes gyártókapacitása rendelkezésre áll majd a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott mikroprocesszorok termeléséhez. Az e technológiával gyártott processzorok mintapéldányai már elkészültek és még ebben a negyedévben kiszállításra kerülnek a cég partnereihez, míg a tömeggyártás jövő év elején indul be. 2002-ben a tervek szerint a Fab 30 50 milliónál is több processzort lesz képes legyártani. Jövő évtől fogva az austini Fab 25-ben pedig kizárólag flash memóriák készülnek majd.


A 200 mm-es szilíciumostyánkénti hozam növekedése a gyártástechnológia fejleszésével

Ruiz elmondta, hogy míg a rivális Intelnek 6-8 negyedévre van szüksége a 0,13 mikronos technológiára történő teljes átállásra, addig az AMD a 0,25-0,18 mikronos átmenetet 4 negyedév alatt hajtotta végre, míg a 0,13 mikronra történő váltás már csupán 2 negyedévet vesz majd igénybe. E rugalmas technológiai alkalmazkodóképességnek jelentős szerepe lesz a cég jövőbeni stratégiájában is. Az AMD ugyanis már 2003-ra tervezi a 0,09, míg körülbelül 2005-re a 0,065 mikronos csíkszélességre történő gyártástechnológiai konverziót. Ennek köszönhetően a processzorok előállítása költsége 2003 végére a jelenlegihez képest mintegy 40%-kal lesz csökkenthető.

Amint arról már tegnap is beszámoltunk, Ruiz elmondta még, hogy a cég meg kívánja lovagolni a félvezetőgyárakat érintő jelentős befektetési hullámot, és partnereket kíván bevonni a chipgyártásba. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az AMD flash memóriák egy részét a Fujitsu AMD Semiconductor Limited (FASL) közös vállalat égisze alatt a Fujitsu gyártja majd, másrészt pedig az AMD processzorok 25%-a készül majd egy később megnevezendő partnerrel -- vagy ahogy Ruiz fogalmazott, "baráttal" -- együtt üzemeltetett közös vállalat gyárában. Ez a gyár már kizárólag 300 mm-es szilíciumostyákat termel majd.

[oldal:A processzorok jövője]

Dirk Meyer az AMD mikroprocesszorokkal kapcsolatos terveit vázolta. Ezek szerint még ebben az évben megjelenik az AMD Athlon XP 2000+ és a 1,2 GHz-en üzemelő Duron. Mint mondta, a Palomino magos Athlon processzorok utódjának szánt, 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő Thoroughbred jövő év elején tűnik fel a kereskedelmi csatornákban, először a mobil szegmensben, majd 2002 második negyedévében az asztali processzorok piacán.


Asztali processzorok (az M az Athlon XP-nél bevezetett model number rövidítése)

A Thoroughbred magot követi majd a 0,13 mikronos SOI (Silicon on Insulator) technológiával előállított Barton. A fenti útitervben azért nem szerepelnek konkrét számok az asztali Duron processzorcsalád mellett, mert -- mint Meyer elmondta -- a piaci igényekhez alkalmazkodva jelentet majd meg a cég új processzorokat e szegmensben, hiszen a technológia lehetővé teszi a működési frekvencia igény szerinti növelését.

A mobil AMD processzorok esetében komolyabb változások várhatók. Jelenleg ugyanis a cég kínálatában szereplő Athlon 4 csupán a mobile desktop és mainstream value notebook szegmenst célozza meg, hiszen az Athlon 4-nek sem fogyasztási paraméterei, sem pedig az asztali processzorokéval megegyező PGA tokozása nem teszi lehetővé karcsúbb és könnyebb hordozható számítógépekbe történő beépítését.


Mobil processzorok

Azonban a Thoroughbred mag megjelenésével és új tokozási technológiák (uPGA, BGA) alkalmazásával már lehetővé válik a teljes mobil szegmens lefedése az AMD számára. Így a cég arra számít, hogy a mobil szegmensben a jelenlegi 7 millióról 28 millióra növeli majd leszállított processzorai számát.

A Hammer processzorcsaláddal kapcsolatban Meyer prezentációja nem tartalmazott új és közlésre érdemes információkat.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról