:

Szerző: Ady Krisztián

2001. november 1. 18:35

A Terratec is felzárkózik -- Terratec SixPack 5.1+ hangkártya

A Terratec hangkártyái egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nem csak a profi megoldásokat keresők között, hanem a játékra használt számítógépet bővítők köreiben is. Ez nagy részben köszönhető annak, hogy profi felhasználásra szánt hangkártyák mellett egyszerűbb, de még mindig kiváló minőségű termékeket dobott piacra.

A Terratec hangkártyái egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nem csak a profi megoldásokat keresők között, hanem az általánosabb felhasználásra, esetleg játékra használt számítógéppel rendelkezők, bővítők köreiben is. Ez nagy részben köszönhető annak, hogy a profi felhasználásra szánt hangkártyák mellett egyszerűbb, olcsóbb, de még mindig kiváló minőségű termékeket dobott piacra a cég.

A 4-csatornás DMX XFire igazi nagyágyú, optikai kimenete kiválóan működik a más kártyáknál tapasztalt problémák nélkül. Talán ez volt az első és egyetlen olyan hangkártya, melyet bátran lehetett ajánlani olyan MiniDisc-kel rendelkező felhasználóknak, akik a játékok többcsatornás hangjáról sem kívánnak lemondani.

A Terratec persze nem állt le a fejlesztéssel, s kicsit megkésve -- de törve nem -- kihozta 5.1-es hangszórókészleteket is támogató hangkártyáját, a Terratec SixPack 5.1+-t. A trendet szerencsére nem törte meg: ezen a kártyán is található optikai kimenet az analóg csatlakozók mellett, sőt, még egy optikai bemenetet is elhelyeztek rajta. Szerencsére a kártya árán ez nem nagyon jelentkezik, a 23-24000 Ft+ áfás ár 2 év garanciával elég ígéretesnek tűnik ilyen tudásért és minőségért.

[oldal:A kártya és a körítés]

Először is nézzük, mit tud a kártya papíron. Ezek csak a száraz tények, a Terratec honlapjából és dokumentumaiból. Hogy ebből valójában mi is valósult meg, csak a kipróbálás után lehet ugye elmondani.

Támogatott szabványok, programozási felületek:

  • DirectSound / 3D támogatás
  • Sensaura 3D támogatás
  • A3D 1.0 támogatás
  • A3D 2.0 kompatibilis
  • EAX 1.0, EAX 2.0
  • Sensaura MacroFX
  • Sensaura EnvironmentFX
  • Sensaura MultiDrive
  • Sensaura ZoomFX (jelenleg nem elérhető, fejlesztés alatt)
  • I3DL2 támogatás
  • General MIDI (GM)
  • DLS 1.0 kompatibilis hangkészlet kezelése
  • MPU-401
  • SoundBlaster / Pro kompatibilitás
  • 8/16 bites full-duplex lejátszás és felvétel 48kHz-ig
  • 10-csatornás sztereó equalizer

A kártya külső csatlakozói:

  • Digitális kimenet, 48kHz (TOS link)
  • Digitális bemenet, 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz (TOS-Link)
  • 3 line kimenet (3,5 mm)
  • Line bemenet / fejhallgató kimenet (választható, 3,5 mm)
  • Gameport / MIDI csatlakozó (külön panelon)
  • Mikrofon bemenet, erősített
  • Fejhallgató erősítő, 2 x 60 mW

A kártya belső csatlakozói:

  • Digitális bemenet, 32, 44,1 és 48 kHz
  • 2 x CD-bemenet, (Molex)
  • Aux bemenet, (Molex)
  • Wavetable csatlakozó (WaveBlaster tűkompatibilis)

A kártya a Cirrus Logic 4630-as DSP-jére épül a SonicFury és Hercules Game Theatre XP hangkártyákhoz hasonlóan, így elvileg tudásuk is ugyanaz, vagy nagyon hasonló. Így a gépben lévő SonicFury hangkártyám kiváló alapot adott az összehasonlításra.

Az alkalmazott Sensaura technológia is ugyanaz, így ezekre nem is térnék most ki bővebben. Leírásuk az említett SonicFury hangkártyatesztünkben megtalálhatók.

A két optikai csatlakozó miatt spórolni kellett a hellyel, így a játékvezérlő / MIDI csatlakozó egy másik szerelőlemezre került, ezt a relatíve hosszabb kábellel akár messzebb is elhelyezhetjük a kártyától. A stílusosan aranyszínű fémlapon elhelyezett csatlakozók színesek, de nem szabványos színkódot alkalmaznak.

A line kimenetek ezért sajnos mind zöld színűek, de szerencsére nem kell találgatnunk, hogy melyik a front és melyik a rear: betűjellel meg vannak különböztetve. A kártyán sima, nem aranyozott csatlakozók vannak.

A szoftverkörítés a csomagban található egyetlen CD-lemezen található:

  • WinDVD 2000, szoftveres DVD-lejátszó (teljes)
  • Musicmatch Jukebox 6.0 (teljes)
  • Emagic Logic Fun (teljes)

Ezek mellett több shareware program is felkerült a lemezre:

  • Awave
  • CoolEdit2000
  • DDClip
  • DJPAD2020 1.03 demó
  • Feurio
  • FruityLoops
  • FruityTracks
  • VazModular
  • WinDAC32
  • stb.

A Terratec saját termékkatalógusát, DirectX-et, pár háttérképet, FAQ-ot és dokumentációt tett még fel erre a lemezre. Ezek közül a FAQ-ot mindenképpen érdemes átolvasni, későbbi fejtörést okozó problémáinkat előzhetjük meg vele.

[oldal:Installáció -- csak WDM meghajtó?]

A hangkártya beszerelésekor két zárólemezt kell eltávolítanunk a külön található gameport miatt. A telepítés senkinek sem okozhat nehézséget, hiszen csak egy üres PCI slot kell hozzá, és már kész is. Mielőtt azonban bedugnánk a kártyát a helyére, el kell döntenünk valamit.

A hangkártyán ugyanis a helyhiány miatt nem lett kialakítva külön line bemenet vagy fejhallgató kimenet, ezek egyetlen csatlakozón kaptak helyet. A számunkra megfelelő opció -- meglehetősen barátságtalan módon -- csak a kártyán lévő jumperrel választható ki, meghajtóprogramból nincs erre lehetőség. Így döntenünk kell, ha nem akarjuk állandóan szétszerelni a gépet: az adott csatlakozót line bemenetként szeretnénk-e használni és lemondunk a kártya beépített fejhallgató-erősítőjével meghajtott fejhallgató kimenetről, vagy fordítva. Ennél hasznosabb lett volna a line bemenetet a mikrofon bemenettel kombinalni.

Szerencsére a kártyán van egy belső Molex csatlakozós AUX bemenet is, így tunerkártyánkat vagy más eszközünket rá tudjuk kötni a kártyára a külső line bemenet nélkül is.

Az általunk kívánt mód az 1-es jumperrel választható ki. Sokáig kerestem a kártyához kapott dokumentációban, hogy melyik is lehet a három közül a megfelelő, pedig majd kibökte a szemem a megoldás: a kártya hátoldalára szitázták a három jumper alkalmazásának leírását.

Miután döntöttünk és beszereltük a kártyát a gépbe, jöhet a driver installálása. A csomagban található CD-n lévő meghajtóprogram friss, pontosabban a gyártó honlapján is ez a verzió található meg. Miután a Windows érdeklődik a meghajtóprogram iránt, nekünk csak meg kell mutatnunk a CD-n lévő Drivers/WDM könyvtárat, és telepíttetni a Windows-zal a drivert. Újraindítás után jöhet a Drivers/Controlpanel könyvtárban található vezérlőpult telepítése, majd újra reboot. Ezzel készen is vagyunk.

Nem került szóba, hogy milyen operációs rendszerünk van, és ennek is oka van. A kártyához ugyanis Windows 98-tól Windows2000-ig (és feltehetően XP-ig) használható WDM tipusú driver létezik csak. Ez nem feltétlenül előny, a Windows 98 tapasztalataim szerint nem igazán bánt jól a meghajtóprogrammal, míg Windows ME operációs rendszeren minden gond nélkül működött a kártya.

Az installáció a tesztgép Windows 98 SE rendszerén tökéletesen lefutott a legkisebb probléma nélkül.

[oldal:Zene, DVD, digitális kimenet]

A továbbiakban a kártya képességeit a vele egy súlycsoportú -- ár, DSP típusa -- , ám régebben piacon lévő SonicFuryhoz tudom hasonlítani, mivel jómagam is ezt a kártyát használom már jóideje. Persze az összehasonlítás sántít egy kicsit: a SonicFuryhoz már jóval kiforrottabb meghajtóprogramok vannak -- volt idő a kísérletezésre --, de mégis ez az a kártya, mellyel konkurál a SixPack 5.1+.

Miután az installálással végeztünk, elkezdhetjük a vezérlőpult belövését. A vezérlőpult a Terratec kártyáinál megszokott külsőt kapta, de kinézetét többé-kevésbé mi is szabályozhatjuk. A gyárilag beépített színkombinációk mellett mi is létrehozhatunk saját profilokat, izlésünknek megfelelően.

A gépünk mellett található hangszórórendszer típusának megfelelő konfigurációt a 3D Settings fülön lőhetjük be. A fejhallgatótól az 5.1-es rendszerig minden típus megtalálható itt, 2-, 4-, 6-hangszórós felállás közül lehet választani. Elsőként a 4-hangszórós módot próbáltam ki.

Amennyiben a fejhallgató kimenetet beállítottuk jumperrel, a Phones opciót választva a kártya csak a fejhallgató kimenetre küld jelet, a többi line kimenetet elhallgattatja, így hangszórókészletünk csendben fog maradni. Ha azonban más opciót (2,4,6-hangszórós felállást) választunk, a line kimenetek mellett is szól a fejhallgató.

A fülön található rádiógombok között van egy Speaker Test is, melyre kattintva az alsó mezőben a kiválasztott konfigurációnak megfelelő stilizált hangszórók jelennek meg. Rájuk kattintva teszthangot küldhetünk az adott csatornára, ezzel tesztelhetjük, jól dugtuk-e be a csatlakozókat, s beállíthatjuk a hátsó csatornák, center és subwoofer csatorna hangerejét, amennyiben 4-es vagy 6-os felállású rendszerrel rendelkezünk. Ez jó, ilyennel a SonicFury nem rendelkezik.

A Winamp elindítása után viszont rögtön itt az első különbség: a 4-csatornás rendszeren sztereó anyag hallgatása esetén csak az első hangszórók szólnak. Ez a SonicFuryn nem így van, ott a hátsó hangszórók is megszólalnak -- hogy ez jó vagy sem, a felhasználónak kell eldöntenie. Nekem jobban tetszik, ha körülvesz a zene, de ízlések és pofonok...

Nincs lehetőség a DSP által nyújtott két effektcsatorna használatára sem, erre a vezérlőpult nem ad lehetőséget, így a hallgatott MP3, MIDI anyag sem reverb, sem más effekttel nem bolondítható meg. A SonicFury erre is lehetőséget ad.

Ugyanezen a fülön van lehetőségünk az EAX és DirectSound3D (Sensaura) hardveres gyorsításának, kezelésének ki- és bekapcsolására, a Sensaura MacroFX ki- és bekapcsolására, valamint a DSP által biztosított hardveres MP3-gyorsítás alkalmazására. Ez utóbbi feature bár létezik, meglehetősen bugos minden CL4630-as DSP-vel szerelt kártyán, így javasolt kikapcsolni. Nem képes minden kódolás értelemezésére, sokszor csak nagy csendet hallhatunk a szám helyett, valamint a Winampot sem támogatja, így -- szerintem -- felejthető.

A 3D Stereo Enhancement alkalmazásával kicsit kibővíthetjük a "színpadot", teresebb, surroundosabb hangzást kapunk, de ez ismét ízlés dolga.

A vezérlőpanel Playback fülén kapunk lehetőséget a hangerő és balansz szabályozására. Itt minden csatorna hangereje szabályozható, a subwoofer és a center csatorna is, de értelemszerűen ezek csak 5.1-es hangszórókészlet és kiválasztott konfiguráció esetén funkcionálnak.

A kártya kimeneti jelszintje megfelelő, bár nekem kicsit alacsonyabbnak tűnt a SonicFuryénál. Ha fejhallgatót szeretnénk használni, javasolt a kombinált kimenet fejhallgatóra jumperelése, ekkor ugyanis egy 2x60 mW-os fejhallgatóerősítő is bekapcsol, komoly hangerőt biztosítva. A hangerővel így nincs is probléma, annál inkább a zajjal: ez a kimenet a -- Terratec termékeihez egyáltalán nem méltón -- nagyon alacsony jel-zaj viszonnyal rendelkezik. Bosszantó egy ilyen hangminőségű termék esetén ez a hiba: kifejezetten zajos a fejhallgatókimenet.

A line kimenetek hangminőségével szerencsére semmilyen gond sincs. Kiváló, dinamikus, a magas tartományokban kicsit talán hangsúlyosabb hangja van, de ezt nem volt műszerem leellenőrizni, így csak a fülemre hagyatkozhatok. Persze egyáltalán nem volt zavaróan kiemelve a magas, de másképpen szólt, mint a SonicFury. Ettől eltekintve tökéletes hangminőséget nyújtott a kártya.

Az EQ fülön ezt a hangszínezetet tovább bolondíthatjuk kedvünkre, vagy választhatunk a több előre elkészített séma közül. Sajátot is generálhatunk, s későbbi használatra elmenthetjük.

A digitális ki- és bemenet kipróbálására sajnos semmilyen eszközöm nem volt a DVD-ROM-om S/PDIF kimenetén kívül, pedig a Digital fülön található kezelőszervek szerint több konfigurácót is lehetővé tesz a kártya. Az alap helyzetben kikapcsolt digitális bemenetet akár tovább is vezethetjük a kimenetre. A kimenet alap helyzetben a szoftveres DVD-lejátszók által továbbküldött DD/DTS vagy a kártya PCM szabványú hangját vezeti ki.

A kártyához CD-n kapott FAQ-ot mindenképpen érdemes elolvasni. Én is innen tudtam meg, hogy a CD-ROM digitális kimenetének használatához át kell jumperelnem a kártyát S/PDIF szintű jelekre TTL-ről, ugyanis néhány CD- és DVD-ROM más jelszintet alkalmaz. Csak ebben az esetben működött nálam is.

A kártyával kapott WinDVD-t feltelepítve azonban sajnos nem jelent meg a digitális kimenet használatának lehetősége. PowerDVD-vel kontrolláltam: ott sem jelent meg az S/PDIF a választható kimenetek között. Feltehetően ez a WDM meghajtóprogramnak köszönhető, s mivel ez még a legelső eresztésű driver, gondolom, később lesz csak erre lehetőség. A programok támogatják ugyanis a 4630-as DSP-t: a SonicFuryt visszahelyezve és annak drivereit feltelepítve rögtön megjelent az S/PDIF a listában, Windows XP WDM meghajtóprogram használata esetén is.

A szoftveres DVD-lejátszó programok ettől eltekintve tökéletesen működtek a kártyán, gond nélkül lehetett igénybe venni a 4-csatornás lekeverést vagy a hatcsatornás üzemmódot. Mind a PowerDVD, mind a WinDVD kiváló hangminőségben szólalt meg a kártya segítségével, a csatornák a helyükön szólaltak meg, nem volt keveredés köztük, vagy szimpla sztereóduplázás.

A kártya természetesen line bemenetről -- megint az a fránya jumperelés --, vagy CD-ről, S/PDIF bemenetről, mikrofonról képes digitalizálni, de ezzel ma már minden kártya megbirkózik. A minőségben itt sem találtam kivetnivalót, lényegében az adott forrás minősége volt a meghatározó.

A kártyához kapott driver egy 8 MB-os DLS General-MIDI hangkészletet is tartalmaz, így a midi állományok is elég jó minőségben szólalnak meg rajta. A meghajtóprogram DLS 1.0 kompatibilis saját készletek használatát is támogatja, ha rendelkezünk ilyennel, könnyedén lecserélhetjük a driver által biztosított hangokat.

A driver egyetlen kimenetet jelenít meg az alkalmazások eszközlistájában. Nincs lehetőségünk a kimeneteket külön-külön meghajtani, mint a SonicFurynál, bár ez semmiképpen sem hátrány, ezt a tulajdonságot nagyon kevés felhasználó igényli.

Összességében DVD és zene alatt kitűnően vizsgázott a kártya.

[oldal:Játékok -- A3D, EAX]

A kártya a Sensaura technológiáját használja, mely A3D(2.0) és EAX1.0/2.0 kompatibilitást nyújt. A DMX Xfire-rel szerzett kellemes tapasztalatoktól nekibuzdulva nekiestem az A3D 2.0-át támogató és alkalmazó Half-Life-nak, de sajnos csalódnom kellett. Máig sem értem, hogy ha a Cirrus Logic 4624-es DSP-re épülő kártya meghajtóprogramja képes az A3D 2.0-át helyesen lekezelni, akkor a 4630-as kártyákhoz miért nem képes egyik gyártó sem ilyen meghajtóprogramot készíteni.

Sajnos a SixPack 5.1+ is megbukott ezen a teszten, csak A3D 1.0 kompatibilis a kártya, ezért CounterStrike alatt ne az A3D-t, hanem az EAX-ot pipáljuk be, ha hardveresen gyorsított 3D-s hangzást szeretnénk hallani a SonicFuryhoz hasonlóan. A3D alatt nem szólnak egyes hangok, például a fegyverek hangjai, s ami szól is, rettentően torzult. Feltehetően a Sensaura lehet egyébként a bűnös, hiszen az A3D 2.0 kompatibilitást neki kellene biztosítani.

A Q3, Max Payne demó, RTC Wolfenstein demó hangjával elégedettek lehetünk, nem volt hiba benne. A Max Payne által biztosított 3D-s hangzás a hátsó hangszórókat is megszólaltatta, korrekt surround élményt nyújtva, s ebben sem volt semmi hiba.

A Terratec sem vásárolta meg a Sensaura MultiDrive technológiáját, annak licencét, így játékok alatt csak virtuális 5.1-es hangzást kapunk. A középső hangszóró jele a bal és a jobb csatorna mixelése, a subwoofer csatornájára pedig az első és hátsó hangszórók egy bizonyos frekvencián vágott hangja kerül ki.

Mivel nem vagyok egy nagy játékos, csak ezekkel az alkalmazásokkal tudtam a hangkártyát kipróbálni, ezek voltak kéznél. A driver ugyanakkor a Sensaura legutolsó elérhető dll-jeit tartalmazza, így a kompatibilitással nem lehet gond, a többi alkalmazásnak, játéknak is működnie kell megfelelően, a SonicFuryhoz hasonlóan.

[oldal:Konklúzió]

A tapasztalt kényelmetlenségek és fejhallgatókimeneti zaj ellenére a kártya megállta a helyét. Line kimeneti minősége kifogástalan. Feltehetően már a következő driververzió javítani fogja a tapasztalt S/PDIF problémát, de az is lehet, hogy ez a WDM meghajtó Windows 98-as specialitása. A frissítés a vezérlőpanelre is ráférne, mert kicsit instabil, néha hajlamos kilépni invalid page faulttal a 3D Settings fülre kattintva. Valószínűleg a Win98 nem nagyon tolerálja a WDM tipusú meghajtóprogramot.

Ha a SonicFury és a SixPack5.1+ közül kellene választanom, mindenképpen maradnék a már bevált SonicFurynál. Kényelmesebb, több funkcióval bír, vezérlőpultja sokrétűbb, lehetőséget ad a két effektcsatorna használatára. Drivere kiforrottabb. Egyetlen esetben választanám a Terratec kártyát, ha a digitális optikai ki- és bemenetre feltétlenül szükségem lenne. Ha valakinek erre van szüksége, bátran ajánlható a kártya, persze ehhez előbb érdemes megvárni a következő driverfrissítést, mely a fenti hibákat orvosolja.

A kártyát a Pixel Multimédia biztosította számunkra, amiért ezúton mondunk köszönetet.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.