Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Láttál már VR bankot? Tudod mi történik, amikor két állami hátterű kiberfegyver találkozik? Válaszok meetupjainkon, április 24-25-én!

HWSW teszt: Portocom Multivision

mz, 2001. április 25. 23:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Portocom egyszerűen csak úgy nevezi MultiVision notebookját: A Portocom vezérhajó. Nem véletlen, hiszen a gépbe minden olyan belekerült, ami csak egy számítógépben helyet kaphat, és mindehhez csak hab a tortán az 1 GHz-es Pentium III processzor.

A Portocomról sokat hallani, sok rosszat is, így talán érdemes néhány szót ejteni magáról a cégről is. A Portocomot magyar magánszemélyek alapították 1995 áprilisában, ezt követően 1997-ben külföldi pénzügyi befektetők bevonásával alakult részvénytársasággá. A Portocom igyekszik gépeit úgy kialakítani, hogy megfeleljenek a helyi követelményeknek, és a modellek biztosította határokon belül a vevő igényei szerint állítja össze notebookjait. Emellett biztosít néhány olyan szolgáltatást, melyeket ritkának, ha nem egyedülállónak tartok: a megvásárolt gép kereken egy hónapig gyakorlatilag csak tesztre tartózkodik a vásárlónál, aki - ha elégedetlen lenne - a teljes vételárat visszakérheti, amikor visszaviszi a gépet az eladónak. A Portocom szokatlan módon visszavásárlási garanciát is ad gépeire, így csere esetén sem kell házalnunk kinőtt vagy megunt notebookunkkal. Ha már garancia: minden gépre 1, 2 vagy 3 év jár, a vevő kívánsága - és fizetési hajlandósága - szerint.

Érdekes, hogy a Portocom a lopott gépek nyomon követésére is figyelmet fordít. Ha ellopják valakinek a notebookját, bejelentheti a cégnél, és az esetleg eladásra kínált vagy javításra becipelt gépről hamar kiderül, hogy fekete forrásból származik. Ha használt Portocom gépet vásárolnánk, érdeklődhetünk tisztáságáról is, és nyugodt lélekkel költhetjük el pénzünket.

A hozzám került modell saját típusán belül is egy meggyőző képességekkel rendelkező példány volt. A MultiVision típust többféle processzorral lehet rendelni, alapkiépítésben 128 MB RAM kap helyet a készülékben, én azonban egy 1 GHz-es órajellel működő Pentium III processzorral felszerelt, 256 MB-ra bővített gépet kaptam.


Ő az, személyesen.

A MultiVision képességei megérdemelnek egy gyors felsorolást, hiszen nem nagyon tudunk olyan dolgot kitalálni, amit nem zsúfoltak bele a gépbe: 15 hüvelykes TFT LCD kijelzővel rendelkezik, melyet egy ATI Mobility 128 lapkás, 16 MB memóriával rendelkező, 2x AGP buszon ücsörgő VGA kártya vezérel. A gép egyik oldalára került egy 3,5 hüvelykes hajlékonylemez-meghajtó, vele ellentétes oldalon, bal kéznél pedig egy DVD-meghajtó foglal helyet. Az adatok tárolására egy 20 GByte-os merevlemez áll rendelkezésünkre. Persze a felsorolás nem ér véget ennyivel, hiszen a gép leginkább karácsonyfára emlékeztet tengernyi csatlakozójával: jobb oldalon található az 56000-res modem telefondugója, a két PCMCIA-foglalat egy kis ajtó mögött bújik meg, kicsit hátrébb pedig a hangkártya csatlakozói sorakoznak. A készülék hátuljára tekintve találjuk először is a tápcsatlakozót, aztán egy nagyméretű takarólemezt lehajtva rábukkanunk a nyomtatóportra, egy PS/2-es portra, egy kompozit videocsatlakozóra, egy külső porttöbbszörözőhöz tartozó aljzatra (több lába van, mint egy krokodilnak foga), két USB aljzatra, egy soros portra, egy VGA kimenetre, egy IEEE 1394-es aljzatra, továbbá a hátlapon egy UTP aljzatra, valamint itt lelünk rá a PS/2-es port párjára is. A bal oldalra, a DVD mellé sajnos már semmi nem maradt, ellenben a kijelző aljában még megbújik két hangszóró, néhány LED és a főkapcsoló.

Külön említésre méltó a MultiVision billentyűzete, hiszen különálló numerikus billentyűzetet találunk rajta, és köszönhetően a gép tekintélyes méretének, a billentyűzet előtti rész egyben csuklótámaszként is szolgál, és meglepően kényelmesen lehet gépelni rajta. Egyetlen furcsaság, hogy annak ellenére, hogy a Portocom elsősorban a magyar piacon bír erős pozíciókkal, angol billentyűzettel ellátott modellt kaptam. Kicsit zavart az is, hogy sem a Caps Lock, sem a Num Lock állapotát nem jelzi ki a gép.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április 24-i fintech fejlesztői meetupunkon bemutatkozik a világ első ilyen jellegű szolgáltatása. Lesz Hellobike és Autokassza is, két izgalmas hazai fejlesztés banki és biztosítós partnerek bevonásával.