:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 20. 20:49

Az NVIDIA felvásárolja a 3dfx-et?

A mai napon a neten több helyen is felröppentek olyan híresztelések, miszerint az NVIDIA a 3dfx felvásárlására készül. Cikkünkben megpróbáltunk egy kicsit a dolgok mögé nézni.

A mai napon a neten több helyen is felröppentek olyan híresztelések, miszerint az NVIDIA a 3dfx felvásárlására készül. Lássuk, mi is a helyzet:

Valószínű sokan most hüledezni kezdenek. Igen, bár a 3dfx kétségtelen nagy név a PC-s grafika világában, de a nevén kívül mára már semmije sem maradt. A cég képtelen a technológiai megújulásra, a vezetőváltás sem hozott áttörő eredményeket, a vállalat már egy éve folyamatosan tetemes mennyiségű veszteséget termel és a piaci kilátásaik sem igazán kecsegtetőek - lásd VSA-200. A GigaPixel 60 millió dolláros akvízíciójának eredményei is csak nagyon hosszú távon (talán jövő nyáron) várhatók. A cég részvényeinek árfolyama az előző évben végig mélyrepülésben volt, 8 dollárról ma már egészen 4 dollár alá süllyedt a papírok értéke.

Ezzel szemben az NVIDIA sikert sikerre, OEM-szerződést OEM-szerződésre halmoz, részvényeinek árfolyama az előző év alatt 10 dollárról 70 dollárra nőtt, övék az XBox grafikus chipje valamint kétségtelenül a leggyorsabb grafikus chip a PC-k piacán.

A 3dfx jelenleg egyedül a bíróságon van előnyben az NVIDIA-val szemben az ominózus szabadalomsértési perben, de az előnyük igen csekély, tekintve, hogy a cég által olyan szívesen hangoztatott kedvező bírósági döntés csak olyan kérdésekre vonatkozott, hogy mi az a textúra és más fogalmak értelmezése. Ebben adott igazat a bíróság a 3dfx-nek, legalábbis a vitás kérdések jelentős többségében.

Egyes szakértők szerint a 3dfx - amennyiben a szabadalomsértési perben az ő javára dönt a bíróság - elég komoly, többszázmillió dolláros kártérítést és jogdíjat hajthat be az NVIDIA-n. Ám a végső döntés akár éveket is igénybe vehet.

[oldal:Mit nyerhet az NVIDIA?]

A gond ott van, hogy a 3dfx piaci értéke jelen pillanatban nevetségesen alacsony, mindössze 120-150 millió dollár (összehasonlításképp: az NVIDIA jelenleg több, mint 4,6 milliárd dollárt ér).

Mi következhet ezekből? Az, hogy az NVIDIA-nak anyagilag sokkal jobban megérné egyszerűen felvásárolni most a 3dfx-et, mint jogdíjakat és büntetést fizetni, megkímélné magát egy hosszú pereskedés minden gyötrelmétől, ráadásul egyik versenytársát "kipipálhatná", és szinte ingyen hozzájuthatna a GigaPixel technológiáihoz, amelyektől jelenleg a 3dfx talpon maradása függ.

A napnál is világosabb, hogy ha az NVIDIA-nak lehetősége adódik arra, hogy kb. 400 millió dollárért lábon megvegye a 3dfx-et GigaPixel-estől, STB-stől, gyártókapacitásostól és mindenestől, akkor sokkal inkább meg fogja tenni, minthogy kifizessen akár negyedennyi büntetést és jogdíjat, ezzel jelentős anyagi- és presztízsvszteséget könyvelve el.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a Creative és Aureal ügyletére, amikoris a Creative-ot beperelő Aureal-t vette meg az alperes és egyben versenytárs, beleértve az Aureal összes szabadalmát és szellemi tulajdonát. De nem is kell ilyen messze menni, gondoljunk csak vissza az itthoni kereskedelmi televíziók ügyes-bajos dolgaira a TV3 körül.

A hír nem volt hatástalan, ugyanis a 3dfx részvényeinek ára ma eddig már közel 18%-ot emelkedett, amire nem nagyon volt példa az utóbbi időkben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.