:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 14. 00:00

Az év csalódása: GeForce 2 Ultra

Az NVIDIA neve eddig mindig a technológiai újítást jelentette, de ez a chip gyakorlatilag az, amilyennek a GeForce 2 GTS-nek lennie kellett volna.

Hát megtörtént a nagy esemény, amire annyira vártunk, amiről hónapok óta beszéltünk, pletykáltunk és találgattunk: az NVIDIA bejelentette új videochipjét, amely a keresztségben a GeForce 2 Ultra nevet kapta. Igazából nem nagyon tudnék sokat hozzáfűzni reggeli hírünkhöz, hiszen a fő specifikációkat már ott leírtuk.

Ez a chip gyakorlatilag egy felturbózott GeForce 2 GTS. A 4 pixel pipeline és a 250 MHz sebesség együttesen eredményezi a sokat reklámozott és jól csengő 1 gigapixeles fill-rate-et. A 230 MHz DDR RAM-oknak köszönhetően a memória sávszélessége 7,4 GByte/sec-ra növekedett, ami a GeForce 2 GTS képességeihez képest 39% növekedést jelent. Ez valóban hangzatos, de a teszteredmények azt mutatják, hogy a GeForce 2 Ultra teljesítményfölénye főleg nagyon finom felbontásokban (1280*1024, 1600*1200) mutatkozik meg.

Természetes, hogy mindenki magas felbontásokban szeret játszani. De vajon a nagy felbontás mellett kapunk-e valami extrát ettől a chiptől? Valami olyan új látványt, valami olyan lélegzetelállító technológiát, amiért érdemes lenne megvenni? Vajon az NVIDIA sebességfölény megtartása mellett szolgál-e újdonságokkal a GeForce 2 Ultra? Vajon megdobogtatja-e úgy a szíveket ez a bejelentés, mint a Matrox G800 híre?

[oldal:Torzszülött]

Az NVIDIA neve eddig mindig a technológiai újítást jelentette, de ez a chip gyakorlatilag az, amilyennek a GeForce 2 GTS-nek lennie kellett volna. Ha a GeForce 2 Ultra egyszerre jelent volna meg a GeForce 2 GTS-el, akkor egy izgalmas termék lehetett volna, amely meghódíthatja az extrém vastag pénztárcájú játékosok szívét.

Ráadásul a GeForce 2 Ultra nem leváltja, hanem kiegészíti a jelenlegi terméksorozatot, ezért azt sem várhatjuk, hogy a GeForce 2 GTS kártyák árai jelentősen csökkenjenek. A GeForce 2 GTS és Ultra chipek valamelyike a 6 hónapos termékciklushoz való görcsös ragaszkodás csökevénye. De hogy vajon a GeForce 2 GTS volt a koraszülött, vagy a GeForce 2 Ultra jött későn, ezt már nem lehet megmondani.

Na de térjünk vissza a tényekhez: a GeForce 2 Ultra chipek sorozatgyártása már egy hónapja folyik a TSMC üzemeiben. A chipet természetesen több nagynevű cég kártyáján is láthatjuk: ELSA Gladiac Ultra, Creative Labs Annihillator Ultra, hogy két konkrét példát említsek. De a Guillemot/Hercules is helyezkedik, és persze jön majd a többi gyártó termékbejelentése is hamarosan. Amit biztosan lehet tudni: a kártyák kereskedelmi forgalmazása szeptemberben kezdődik, a várható bolti árak 499 dollár (~140000 Ft) körül alakulnak.

A GeForce 2 Ultra bejelentése még egy újdonságot hozott magával, ez pedig nem más, mint a Detonator 3 referenciameghajtó. A driver természetesen az összes Detonator-kompatibilis kártyával használható, legfőbb újdonságai: TwinView támogatás, gyorsabb FSAA megjelenítés, kulturált FSAA beállítási lehetőségek OpenGL és D3D alatt, beépített digital vibrance control, és persze nagyobb teljesítmény. A driverek "rendes" sorozatszáma egyébként 6.16, letölthetők az NVIDIA oldaláról.

Természetesen a cikk a szerző szubjektív véleményét tükrözi. Amennyiben valaki más véleményen van, ne habozzon elhallgatni! :)Na jó, szóval ne habozzon megírni!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.