Szerző: Vörös Péter

2000. július 25. 14:21

A Linux egyre jobban megszorongatja a Windows NT/2000-et a PC szerver piacon

Az International Data Corp. (IDC) piackutató legfrissebb felmérése szerint a következő években tovább folytatódik a Linux felzárkózása az MS Windows NT/2000-hez. Ez jó hír a Linux támogatói számára. Viszont rossz hír is van: a Linux pénzügyi eredmények továbbra is olyan távol esnek a Microsoft-étól, mint "Makó Jeruzselemtől" ...

Különösen az alacsony árkategóriájú rendszereknél igen népszerű a Linux, ez vezet arra az eredményre, hogy a következő években a szerver operációs rendszer eladások el fognak törpülni a leszállított szerverekhez képest. A Linux tavaly vette át a második helyet a Novell Netware-től a szerver op rendszer piacon. Az IDC adatai szerint a következő négy évben a Linux szállítások évi 28%-kal nőnek, az 1999-es 1,3 millióval szemben 4,7 millióra 2004-ben.

Az összes szerver operációs rendszer eladások összesen évi 17%-kal nőnek 1999 és 2004 között - ezzel szemben ugyanakkor a bevétel növekedés mindössze éve 1%. Ez utóbbi alacsony szám mögött részben a Linux népszerűsége áll, részben pedig az, hogy a Windows NT-ről a Windows 2000-re történő upgrade-elés is kevesebb jövedelmet hoz, mint az új értékesítés.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról