Szerző: Bőle György

2000. május 5. 00:00

Górcső #2

Ez az írás egy szimpla AMD hírnek indult, viszont a dolog összetettsége miatt inkább rendeztem egy kis eszmefuttatást, majd hozzácsaptam még néhány aktuális dolgot, és íme itt az e heti Górcső.

Ez az írás egy szimpla AMD hírnek indult, viszont a dolog összetettsége miatt inkább rendeztem egy kis eszmefuttatást, majd hozzácsaptam még néhány aktuális dolgot, és íme itt az e heti Górcső.

A tegnapi nap mindenképpen legnagyobb híre az a bizonyos KX133-Thunderbird bug, amiről BZd már tegnap beszámolt. Aki nem tudná miről van szó annak röviden szummázom: egyes hírek szerint a VIA KX133 chipset-jére épülő alaplapokban nem működnek tökéletesen az új debütálás előtt álló Thunderbird processzorok.
Első megközelítésben sajnos semmi konkrétat nem tudni. Mivel én tegnap teljesen "net-free" napot adtam elő, ezért kicsit körbeszaglásztam a neten további infók után kutatva.
Egy biztos, se megcáfolni, se megerősíteni nem tudom a hírt 100 százalékosan, mert a fellelhető hírek elég sok ellentmondást tartalmaznak. A privát véleményem szerint igaznak tűnik a hír, mert a korrektebb lapok (itt nem a Register-re gondolok) arról számolnak be, hogy az AMD is megerősítette a dolgot, sőt egy taiwani magazinban megjelent cikkben állítólag a VIA is elismerte a probléma létet. Első megközelítésben úgy áll a dolog, hogy a VIA a hibás, mert csak a VIA alapú Slot-A alaplapoknál jelentkezik a bug. Persze olvasni itt mindent: hogy az AMD a bug miatt csak az OEM-eknek szállít Slot-A Thunderbird-öt (valószínűleg az egységes brand gépekben lokalizálni tudják a problémát), de még az a hír is járja, hogy egy egyszerű BIOS frissítéssel orvosolható a probléma.
Sajnos a gondok ott kezdődnek, hogy mindenképpen az AMD-n fog csattanni az ostor, ha ez a bug komolynak mutatkozik. Egyrészt az a rengeteg, az utóbbi időbben az AMD-be bizalmat fektető, és ezzel együtt VIA alapú alaplapot vásárló user pillanatok alatt elfordulhat a cégtől, másrészt az AMD előtt éppen kaput nyitni készülő vállalati szektor is "visszazárhat". ...és talán ez itt a legnagyobb gond. Itt ugyanis a megbízhatóság, a stabilitás mindennél fontostosabb. Márpedig ez az AMD nagy álma, a nagy húsosfazék: a vállalati szektor.
Az elmúlt évben az AMD szinte mindenhol megszorította az Intelt, de a legnagyobb falat, a vállalati gépek piaca még távoltartja magától az AMD-t. Ebben a szektorban ugyanis éppen az a fajta megbízhatóság a legfőbb szempont, amit az egységes, kombatibilitási problémáktól mentes processzorok és chipset-ek szimbolizálnak, és amiben az elmúlt években kétségtelenül az Intel járt az élen. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz innen kitúrni az Intelt, mert ha egy vállalatnál beválik valami, akkor nagyon komplikált rávenni az adott céget a váltásra.
Természetesen nem véletlenül ül a fazék tetején az Intel. Régebben ők voltak az egyetlen alternatíva, az AMD nem volt más, mint egy gyenge klón, a VIA meg egyéb chipkészletektől pedig egy éve még magam is hányingert kaptam. De a tavalyi év mindenképpen nagy változásokat hozott. Persze ez nem csak az AMD sikerének köszönhető, hanem az Intel folyamatos gyártási gondjainak, illetve az i820-as chipkészletével való bénázásának.
Ennek köszönhetően mintha kicsit megnyílt volna a piac az AMD felé, amit ezzel a mostani KX133-as balhéval akár el is baltázhatnak. Nagyon remélem, hogy nem így fog történni...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról