Szerző: Bőle György

2000. április 3. 00:00

A tavasz slágere

A tavasz slágere: az NVIDIA. Pontosabban, minden ami NVIDIA, legyen az részvény, grafikus produktum, hír, netalán

A tavasz slágere: az NVIDIA. Pontosabban, minden ami NVIDIA, legyen az részvény, grafikus produktum, hír, netalán pletyka. Tudom, hogy a cikk címe és a felvezetése kicsit provokatívnak tűnik, de nem ez a célom. Egyszerűen csak az állandó reflektorfény hátulütőit, illetve az ezzel járó közeget szeretném testközelbe hozni.
Gondolom azt senki nem vitatja, hogy mindig vannak szezonális "kedvencek". Az őszi nagy AMD őrület után az NVIDIA kapta meg a titulust a hardveres site-ok, felhasználók, befektetők összetételű zsűritől. Persze nem véletlenül. A sikeres TNT2 és Geforce széria, az X-Box (új játék-konzol a Microsoft gondozásában, NVIDIA grafikus chipppel) bejelentés, és az ígéretes új innovációk egyenes következménye a megérdemelt siker. Viszont eljött a pont, mikor a befektetők, és kockázati tőkét mozgató társaságok is elkezdtek érdeklődni a cég irán. Az eredmény: az NVIDIA részvény az év elejei 40 dollárról indulva, március közepére 150 dollárnál tetőzik (természetesen a cég pénzügyi eredményei nem négyszereződtek meg).


"Remélem soha többé nem nő a részvényünk értéke 606%-kal egy nap alatt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy hirtelen mindenkinek új elvárásai vannak." - Stephan Paternot, a Theglobe.com alapítója (Los Angeles Times)

Ettől függetlenül az NVIDIA életében ez nagy dolog, mert a részvény ilyen mérvű felértékelődésével hatalmas tőke áramlik a cégbe, melynek révén a pénzügyi erőforrások megtöbbszöröződnek, több pénz jut a fejlesztésekre, valamint kisebb, de az NVIDIA számára értékes technlógiát vagy mérnöki gárdát (szellemi tőkét) birtokló cégek felvásárlására. Itt elég csak megemlíteni a közelmúlt két legjobb példáját, miszerint az X-Box fejlesztések, és gyártási költségek címén az NVIDIA 200 millió dollár előleget fett fel a Microsoft-tól, a napokban pedig 400 millió dollár értékű részvényt bocsátottak áruba, hogy finanszirozni tudják a jövőbeli fejlesztéseket és felvásárlásokat. Persze a dolognak megvan a hátulütője is a mi felhasználói szemszögünkből. Mostantól kezdve minden NVIDIA-val kapcsolatos hír megkérdőjelezendő, mert híreket inkább a piac generálja, mint maga az NVIDIA. Lassan már ott tartunk, hogy több hírt tudnánk Ytse-vel az NVIDIA rovatba írni, mint a főoldalra, és szinte naponta lát napvilágot valami jó kis céges hír, illetve pletyka. Sajnos ez a részvény árán is meglátszik, elég csak az elmúlt hét hullámzó ármozgását (70 és 95 dollár között) megfigyelni. Mindez annak tudható be, hogy a legkisebb pletyka is milliókkal növeli, illetve csökkenti a cég értékét. A részvény a spekulánsok kedvence lett, és ebből kifolyólag az NVIDIA egy nagy felfújt lufi, bizonytalan és kétes hírek forrása. A GeForce2 GTS (NV15) háromszoros sebessége a GeForce-hoz képest, az 1600 Mtexel fillrate, a sok hihetelen paraméter mind, mind megkérdőjelezhető. Sajnos...

Végezetül nézzünk néhány igazi "NVIDIA lufit" az előző hét eseményeiből:

[oldal:Az NVIDIA]

  • Az S3 megerősíti (március 29), hogy tárgyalásokat folytat több gyártóval a grafikus részlegének jövőjéről. A felmerülő nevek között ott van (volt) az Intel, és a VIA is. Még aznap az NVIDIA is bejelentést tesz, miszerint 400 millió dollár értékű részvényt dob piacra (az előző oldalon részletezett célból). Gondolom könnyen kitalálható milyen pletyka következik ebből... Igen, az NVIDIA megveszi az S3-at. A hír értéke: 12 százalékkal (azt, hogy ezzel mennyit nő a cég értéke, inkább le sem írom... sokat) drágul az NVIDIA részvény. Gondolom ebből is jól látható mennyire a "félhiteles" hírek mozgatják a részvényt. Persze, hogy mi a valóság, azt már senki sem tudja. Még aznap láttam két-három érdekes dologot, amelyek rendre alátámasztják, illetve cáfolják a dolgot. A teljesség igénye nélkül:

      - Firingsquad 5.13-as Detonator drivertesztjének oldalsó "Random Thought " (itt érdekes linkek és kommentek szoktak lenni) menüjében szinte tényként szerepel, hogy az NVIDIA az egyik lehetséges vevője az S3 grafikus részlegének. Ezek a commentek mozgatják a részvényeket...

      - A The TechReport az NVIDIA elnökét Jen-Hsun Huang idézi, miszerint micsoda győztes produktumok kerülnek ki a kezeikből az S3, és az SGI kereszt-megállapodások révén. Természetesen az idézetben méltatja az S3-at is, annak termékeit, felvásárlásait (céges portfolióját), grafikus technológiáit. A cikkírók ezzel az idézetettel is alá kívánták támasztani, hogy NVIDIA szívesen megszerezné az S3-at.

      Over the years, S3 has developed and acquired a rich portfolio of technologies in graphics, multimedia, microprocessors and system logic. Our license agreements with SGI and S3, combined with NVIDIA's rich technology patent portfolio, gives us a strong technology base on which to build winning products.

      Az említett cikkben továbbá felvetik annak a lehetőségét is, hogy így az NVIDIA visszaszerzi elvesztett legnagyobb OEM partnerét a Diamondot (S3 tulajdon), vagy annak grafikus-kártya részlegét.

      - Végül egy ellenvélemény: a Diamond a modemektől, az MP3 lejátszókig szinte mindent gyárt. Márpedig az S3 nyilatkozatában csak a grafikus részleg eladásáról volt szó. Egyes vélemények szerint az NVIDIA-nak csak a Diamond grafikus-kártya gyártó részlegével együtt érné meg az S3 grafikus részlegét megszerezni, viszont ennek ellentmond az az álláspont, miszerint az S3 grafikus részlege önmagában is jó bolt, mert így az NVIDIA a SavageMX chipek révén betörhetne a notebook piacra (jó kis ellentmondás - Diamond-dal vagy nélküle) is.
      Mindenesetre sokan kétlik, hogy az S3 a grafikus részlegének eladásával a Diamond grafikus-kártya gyártó szekcióját is eladná. Ugyanis mi értelme lenne a Diamond-ot darabokban eladni, amikor az S3 a Diamond-dal nagyon nagy boltot csinált, sőt a felvásárlást úgy kommentáltak annak idején, hogy a kis hal megeszi a nagy halat.
      Szerintem, NVIDIA alapú Diamond kártyák gyártása még elképzelhető (szerződéses alapon, mint régen), de több nem.
  • Az 5.x Detonator driverek inf. file-jában több jövőbeli NVIDIA chip kódneve is szerepel (NV15, NV15DDR, NV15BR, NV15GL). Ezek közül a legérdekesebb az NV15 BladeRunner (NV15BR), mert több helyen is találgatásokba bocsátkoztak, hogy mi is ez. A legtöbben notebook-okba szánt chipnek vélték, még Thresh-ék is. Máris kész a pletyka: az NVIDIA a notebook piacon is terjeszkedik...

  • Szintén az elmúlt hét termése az új (nem hivatalos) 5.13-as Detonator driver, amely tartalmaz szoftveres FSAA (Full-Scene Anti Aliasing - "teljes képernyős" élsimítás) support-ot. Szinte minden nagyobb site-on láthattunk képeket az effekt demonstrálására, ráadásként még szépeket is írtak róla. Na ez a softveres FSAA egy igazi "lufi", ergo hírértéke az van, viszont semmit nem ér. Érdemes elolvasni a Reactor Critical cikkét (tesztjét), melyből kiderül, hogy a szoftveres FSAA szinte megeszi a kártya erőforrásait, negyedére ejtve az fps-t. Az NVIDIA driverek által megvalósított FSAA egy dologra jó, nevezetesen csökkenti az 3dfx Voodoo5 által alkalmazott, valósidejű, hardveres FSAA újdonságértékét, ezzel is gyengítve a 3dfx-et (lásd korábbi kapcsolódó cikkünket). Kár, mert a 3dfx által alkalmazott FSAA a hírek szerint igen gyors és képminőségben is tökéletes, ráadásul a 3dfx Voodoo5 reklámkampánya is az effektre építkezik (mint az egyetlen újdonságerejű, jó tulajdonságra...). NVIDIA, plusz pont! Az ügyes marketingfogásért...


    Az ominózus teszteredmények
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról