:

Szerző: bzd

2000. március 18. 00:00

Batman: Celeron366 @ 633MHz

Régi barátunk, Batman küldte ezt a cikket. Az írásban bemutatja nekünk, miként bírta rá 366-os Celeronját a 633MHz-en való stabil működésre.

Régi barátunk, Batman küldte ezt a cikket. Az írásban bemutatja nekünk, miként bírta rá 366-os Celeronját a 633MHz-en való stabil működésre.
A picike képek bejönnek nagyban is, ha rájuk kattintasz!

A konfig:

-Shuttle AV61 mobo
-Celeron 366@633MHz -Innovision Banshee agp (ez a fék a gépemben, de már nem sokáig:)
-Tekram DC 390U SCSI vezérlő
-Seagate 4,2 SCSI HDD
-TEAC 24x SCSI CD-ROM
-Creative PCI 128 hangkártya
-SMC 9432 tx hálókártya
-2x128Mb PC133-as Siemens RAM (256Mb)

Hűtőegység: Az egész lelke egy 80x40x5mm-es alutömb. A teteje egy 80x40x0,5-os aluminium lap, amit 2mm-es csavarokkal fogattam rá a kimaratott tömbre, szigetelőnek F.B.S szilikont kentem a két fémresz közé. A be- és kifolyó csonkok 6mm-es vörösréz csőből készültek, amiket "Folyékony fém" nevű ragasztoval rögzítettem a helyükre. (Ezt a ragasztót autósboltban, barkácsboltban érdemes keresni, nagyon jó ragasztó!)

Összeszerelve a kép bal alsó részén látható. Ez a kép mutatja a teljes "alkatrészlistát" is. A két nagyobb rózsaszín lap müanyag szigetelőlap, ilyet tesznek az alaplapok dobozába is. magyarul vékonyka szivacs -BZd-

Ezen a képen látható a proci tetején a polifoam szivacsból készült szigetelő. Erre azért van szükség, mert ha egy bizonyos pont alá hűtjük a procit, akkor pára csapódik le rajta, és ugye az elektromos eszközök nem kedvelik a vizet... A szivacs segítségével a proci (és az átalakítókártya) megóvható a párától, illetve a szivacsnak köszönhetően a hűtőegység is jobban felfekszik.
A proci sorozatszáma: SL36C. (Csak zárójelben merem megjegyezni: betettem egy 400-as Celit tesztelni, ez úgy, ahogy volt elindult 120-as fsb-vel, azaz 720MHz-en. Bár csak a BIOS POST futott le, de azért ez is jó jel...)

A két Peltier modult (TEC1 40x40x4) egy aluminium lap, és a kész hűtőegység közé szorítottam be. A baloldali kép a hűtőfej elhelyezéset mutatja. A baloldalt a kék és zöld vezetékek a hőmérőhöz vezetnek.
A jobboldali képen látható fehér szigetelőanyag a párásodás ellen szükséges, egyszerű műanyag csomagolóhab. Az egészet két nyaklemez fogja össze, amit egy-egy merőlegesen ráforrasztott nyakcsík erősit.

Ezen képen látható még két kis fül. Ezekkel rögzítettem az egész kócerájt az alaplaphoz. Rájuk van forrasztva két 2,5-es anyacsavar.

Az összeszerelésnél vigyázni kellett, nehogy az alkatrészek elcsússzanak egymáson. A szivacs rugalmasságának határáig húztam meg a négy szorítócsavart, amik a képeken is jól látszanak.

[oldal:II. rész]

Itt a kész konfig, bezsúfolva a házikómba. Régebben a házamnak egybe volt a tokja, de flex-szel segítettem rajta, így most a szerelő oldalt simán el lehet távolítani. A két Peltiert hajtó táp belülről van összekötve (a hálózati feszültséggel) és csak a +12V-os vezétekből hagytam meg egy-egy szálat. A kis égő egy műterhelés az 5V-on, hogy a Peltiert működtető táp maximális teljesítményen tudjon üzemelni. A rendszer részei 6mm-es víztiszta műanyagcsővel vannak összekötve.

Látkép: (a fal frissen festve és új a padlószőnyeg is. A párom zizegett rendesen, mint egy rossz táp, amikor meglátta:)))) Itt árulkodik a konfigom másik fontos eleme: egy 20 Literes kanna, benne sima, mezei csapvíz. Meg még néhány érdekes dolog, mint például a szivattyú.

A Conrad-ból rendeltem, ára 3490 Ft. Sokan kérdezték, hogy milyen szivattyút érdemes beszerezni, hát ezt ajánlhatom mindenkinek. 12V mellett 30/30-at tud, (Arról van szó, hogy a szivattyúknak van egy bizonyos bekapcsolási üzemidejük, ami után valamennyi időt pihenniük kell. A nemzetközi jele: ED A 30/30 azt mutatja, hogy 12V tápfesz mellett 30 percet mehet, utána 30 percre le kell állítani. ED=50%) 7-9V-nál az ED 100% vagyis folyamatosan működhet kikapcsolás nélkül.

A tápfeszreduktor (más néven feszültségkonverter) a 12V tápfeszből állít elő kb. 7,5V-ot, és ezzel a szivattyú folyamatos üzemét biztosítja. Két 7805CV-s stab IC és két 2,2 zénerből áll, párhuzamosan kötve. Küldök egy "kapcsolási rajzot", bár nem egy roppant bonyolult valami. Ha a zéner dióda értékét változtatod gyakorlatilag bármekkora 12V-nál kisebb feszültség előállítható

A nagyobbik műszer a hűtővíz hőmérsékletét mutatja, a kisebb a hűtő hideg oldalán mérhető hőt. (30C hűtővíznél -5C a hűtőn még bőven stabil) Ezzel, 2,8V core fesz. mellett 22°C-ról indulva 5-7 órát tud egyfolytaban üzemelni, ekkor a víz 30°C-os. Magasabb hőn is jol megy a rendszer, de eddig csak teszt céljából kisérleteztem 40°C meleg vízig.

DirectX info WCPUID

Nos, ennyi. Teszteredmények? Vannak. De meg kell jegyeznem a VIA chipset nem egy szélvész szarvas, legalábbis Shuttle-éknál nem. Sebaj, hamarosan lesz egy Intel 820-as alaplapom.
Ha bármi kérdés felmerülne, (akár egész apró részletek), segítek!

Mégegyszer bocs' a kaksi képekért.

ui.: előre a 660MHz felé!!! :)

adios
batman

Köszi Batman!!! Mégegyszer felhívnám a figyelmet arra, hogy a képkre kattintva azok eredeti méretükben jönnek be!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.