Szerző: Vörös Péter

2000. július 24. 09:41

IBM RS/6000 SP Nighthawk 2: kommerciális forgalomban is kapható szuperszámítógép

Mától kezdi el azon csúcskategóriájú Unix szerverek értékesítését a Nagy Kék, amelyeket eddig többek között nukleáris robbanások szimulálására használtak az USA-beli Lawrence Livermore National Laboratory-ban.

Az RS/6000 SP-ben immár az IBM új Power3-III (egyelőre 375 MHz-es) processzorai lesznek (ezek immár réz-alapú technológiával készülnek). Az IBM SP rendszereiben akár 8.192 processzor is lehet, ezek azonban az SP design-nak megfelelően nem egyetlen szerverben vannak, hanem számos szerverben, amelyek nagy sebességű, 500MB-os belső switch-csel vannak node-okba összekötve. A rendszer 512 node-ot és node-onként 16 processzort támogat.

Az új SP rendszerek egyikén futott a legutóbbi Wimbledon-i tenisz torna Web-helye, amely két hét alatt több, mint 2,3 milliárd (!!) "találatot kapott". Egy másik RS/6000 SP rendszeren fog futni a Sydney-i Olimpia Web-helye.

E kategóriában eddig rendkívül nagy sikere volt a Sun Microsystems-nek az E10000 szerverekkel, azonban most az IBM az SP rendszerekkel újabb kísérletet tesz a piacvezető pozíció átvételéhez. A legolcsóbb RS/6000 SP egy 4-processzoros rendszer, amely kb. 190.000$-ba kerül. A tipikusabb konfigurációk 64-100 processzorral vannak felszerelve és 1,5-2 millió $-ba kerülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról