Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 20. 11:26

Új Palm kéziszámítógépek

A jelenlegi piacvezető kéziszámítógépek gyártója a Palm új termékeket dob piacra augusztus első hetében. Az egyikük a belépőszintű Palm III utóda kíván lenni, áttervezett design-t, cserélhető fedőlapokat, PalmOS 3.5 operációs rendszert és új -az eddiginél még kisebb- képernyőt ígér. A számítógépbe 2 vagy 4 MByte RAM kerül majd, ennek megfelelően az ára is igen alacsony: 150 amerikai dollár körüli összegért lehet majd megvásárolni.

Ugyanakkor a Palm felfrissíti majd csúcsmodelljét, a Palm VII-et is. Az új konstrukció igazából lényeges hardver- változást nem hoz, mindössze áttervezett -sötétszürke- burkolat és az eddiginél még több beépített alkalmazás csábítja majd a vásárlókat.

A Palm új "vízhordója" a 150 dolláros kis kézigép nem titkoltan a fiatalok érdeklődésére épít és a népszerű Handspring ellenfele kíván lenni. Mindazonáltal a szintén 150$ körüli áron kapható Handspring Visor-nak óriási előnye van a Palm gépével szemben: tartalmazza a Springboard bővítőportot, amelynek segítségével a számítógépet külső modulokkal bővíthetjük. A Springboard modulokkal kiegészítve a Visor használható mp3-lejátszóként, digitális kameraként, vonalkódolvasóként vagy FM rádióként is, hogy csak néhány példát említsünk. Ráadásul a szeptemberben megjelenő Sony kéziszámítógép is kiegészíthető lesz a "Memory Stick" egységekkel. Ezek akár RAM-bővítésként, akár kiegészítő szoftvereket hordozó ROM-ként is bevethetőek. A Palm gépe ezzel szemben nem bővíthető.

A Palm augusztusban megjelenő új gépei az első termékek, amelyek a februárban kiadott színes képernyővel készülő Palm IIIc megjelenése óta a piacra kerülnek. Mindazonáltal gyanítható, hogy az új Palm-ok népszerűbbek lesznek, mint a színes kijelzőn kívül szinte semmi más jelentős újítással nem jelentkező Palm IIIc, amely elég kevés sikert ért el a kéziszámítógépek kiélezett piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról