Szerző: Vörös Péter

2000. július 20. 10:19

Az AMD-nek remekül sikerült a legutóbbi negyedéve

A cég negyedéves profitja 207 millió $ lett, ez 5%-kal jobb, mint az elemzők várakozásai - a tavalyi év hasonló időszakának 113,4 millió $-os veszteségéhez képes pedig igen szép előrelépés. A jó eredmények főként az Athlon processzor és a flash memóriák sikerének köszönhető. Ezzel egymás után a harmadik nyereséges negyedévét zárta az AMD. A negyedéves forgalom közel megkétszereződött: a tavalyi év 631,6 millió $-jához képest 1,2 milliárd $ lett a cég forgalma.

A jövőbeni kilátások is jók, a flash memóriagyártó kapacitás jó időre le van kötve, csakúgy mint egyes processzoroké is. Az AMD processzorok átlagára 90$ felé emelkedett és a negyedik negyedévre a 100$-os lélektani határ elérésére is van remény. Az elmúlt negyedévben a cég összesen 1,8 millió db Athlon processzort adott el, a harmadik negyedévben 3,6 millió db Athlon-t szeretne értékesíteni az AMD. A második negyedévben darabszámra még a K6-2 volt a többségben, míg a harmadik negyedévben az Athlon fogja adni a legyártott processzorok többségét.

A harmadik negyedévben fogja bemutatni a cég az 1,1GHz-es Athlon-ját, míg az év végéig várható az AMD Mustang (a szerverekhez szánt Athlon változat) és a Corvette ill. Camaro (laptop-okhoz szánt Athlon-ok) megjelenése. A szerver ill. laptop piac növekedése a leggyorsabb a PC iparon belül, így szüksége is lesz az AMD-nek a minél gyorsabb és sikeresebb térnyerésre ezeknél a szegmenseknél.

A flash memóriák piacán a túlkereslet nagy mértékben segítette az AMD-t, amely e piacon 2. helyen áll és éppen most jelentette be egy új gyár elkészítését a Fujitsu-val együttműködve. A flash memória gyártás volumenben 10%-kal bővült az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Az AMD részvényárfolyama tegnap 0,75$-ral 90,25$-ra esett vissza (az Intel-é egy jól sikerült negyedév után 4,88$-os csökkenést produkálva 138,12$-on zárt).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról