Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 8. 13:28

Csak az iPhone OS 3.0-val is működő programok maradhatnak az Apple Store-ban

Az Apple tegnap elérhetővé tette a fejlesztők számára az iPhone OS 3.0 specifikációit, s ezzel együtt egy komoly megszorítást is bevezetett. Új alkalmazás már csak akkor kerülhet fel az App Store-ba, ha kompatibilis az iPhone 3.0-val.

[HWSW] Az Apple e-mailben értesítette a regisztrált fejlesztőket, hogy mostantól kezdve minden olyan alkalmazást el fog utasítani a jóváhagyás során, amely csak a jelenleg használatban lévő operációs rendszerrel kompatibilis, a piactérre kizárólag olyan programok kerülhetnek fel, melyek az új rendszeren is működőképesek. A teszteléshez az iPhone OS 3.0 fejlesztők számára már most is elérhető béta változatát fogják használni.

Emellett a cég azt is kijelentette, hogy a firmware-frissítés publikussá válása után a jelenleg aktív, de az új verzióval inkompatibilis alkalmazásokat eltávolítja az Apple Store-ból. Mivel azonban a meglévő alkalmazásoknak elméletileg változtatás nélkül is futnia kellene az új verzión, nem feltétlenül vannak veszélyben a befejezett vagy valamilyen okból elárvult programok sem. Ennek ellenére az Apple arra biztat minden fejlesztőt, hogy ellenőrizze le alkalmazását az elérhető bétával, mert amennyiben nem fut a program hibátlanul, szigorúan törlik az adatbázisból.

Az iPhone OS 3.0 tegnap megjelent béta 5 változata viszonylag kevés érdemi változtatást hozott a működésben a 8 nappal ezelőtti béta 4-hez képest, egy fontos funkció jelent meg benne, a szülői kontroll lehetősége. Az iPhone OS 3.0-ban be lehet állítani, hogy milyen programok legyenek telepíthetőek. Az Apple korhatár-besorolását minden alkalmazás megkapja, s a szülőknek csak annyi dolguk marad, hogy beállítsák, hogy hol legyen a határ. Ezzel együtt talán megnyílik az út az erőszakos, explicit vagy erotikus alkalmazások előtt az Apple Store-ban, amiket eddig a szülői kontroll hiánya miatt többnyire nem engedélyezett a cég. Így eshetett ki egy South Park alkalmazás is például.

Egy eddig szintén hanyagolt funkció, a GPS-navigáció is része lesz az új változatnak, amire a legtöbb ezzel foglalkozó cég természetesen reagál is. Többek közt a magyar Nav N Go is kiadja az iPhone-ra portolt alkalmazását, így a PNA-k és a Windows Mobile-ok mellett az Apple okostelefonnal rendelkezők is használhatják a jövőben az iGo-t. A HWSW a Nav N Go-tól úgy tudja, hogy az iPhone verzióra eddig is készen állt a cég, nem kellett komoly átalakításokat végrehajtani, csupán az Apple oldaláról vártak a zöld lámpára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról