:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 8. 08:46

A vártnál jobb lett az NVIDIA első negyedéve

Masszív veszteséget könyvelt el az első pénzügyi negyedévben az NVIDIA, bár a vállalat eredményei meghaladták az elemzői várakozásokat. A forgalom közel felére csökkent éves összehasonlításban, de az előző negyedévhez képest már növekedés volt tapasztalható.

[HWSW] Csupán 664 millió dolláros forgalmat ért el az április 26-án zárult első pénzügyi negyedévben az NVIDIA, ez éves összevetésben 42 százalékos csökkenést jelent, de szekvenciálisan már 38 százalékos bővülést. A vállalat és a piac korábban arra számított, a bevétel negyedéves összevetésben nem változik. Az olcsóbb termékek előtérbe kerülése (a bruttó eredményhányad 30 százalék alá zuhant) és egy részvényopciókkal kapcsolatos egyszeri költség miatt az NVIDIA 201 millió dolláros nettó veszteséggel zárta az első negyedévet, szemben a tavalyi 176 milliós profittal.

A vállalat igen nehéz helyzetben volt, egy évvel korábban ugyanis történetének legjobb első negyedévét zárta, a recesszió miatt a cégnek esélye sem volt arra, hogy ezt a teljesítményt megismételje. A katasztrofális negyedik negyedév után azonban már mutatkoznak a teljesítmény javulásának jelei, a raktárkészleteket sikerült jelentősen lecsökkenteni. Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató elmondása szerint a vállalat tartani tudta részesedését a mobil grafikus chipsetek piacán, az asztali gépekbe szánt GPU-k területén pedig még növelte is befolyását.

[+] Szezonális növekedést mutatott a grafikus piac

Negyedéves összevetésben a bevétel felét adó GPU-üzletág 44 százalékkal növelte forgalmát, a chipset-részleg pedig közel megduplázta. A professzionális grafikus megoldásokkal foglalkozó divízió bevétele nagyjából változatlan maradt -- hangzott el az elemzők számára rendezett telefonos konferenciahíváson.

Az elnök-vezérigazgató szerint az NVIDIA sokat vár az Ion platformtól, amely GeForce 9400 videovezérlője révén kurrens grafikus képességekkel ruházza fel a netbookokat, valamint a Tegrától, amely egy integrált rendszerchip ARM-alapú processzorral okostelefonokba, navigációs eszközökbe vagy internetezésre szánt mobil készülékekbe (MID). A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az NVIDIA jól halad a 40 nanométeres csíkszélességű új grafikus processzorok fejlesztésével, amelyek közül néhány hamarosan napvilágot lát. Az év végére a 40 nanométeres chipek részaránya a teljes portfólióban elérheti a 30 százalékot is.

A jelenleg is tartó második pénzügyi negyedévre az elsőhöz képest 5 százalékkal több bevételt várnak a cégnél, azonban mivel a nagy nyereségtartalmú professzionális szegmensben nem látszik javulni a helyzet, a profitabilitást a költségek csökkentésével lehet csak növelni -- vélekedett David White pénzügyi vezér.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.