Szerző: Koi Tamás

2009. május 7. 16:29

Ismerik, de még kevesen vásárolják a Blu-ray lejátszókat

A tengerentúlon szinte mindenki hallott már a Blu-ray-ről, egyelőre azonban kevesen vannak, akik belátható időn belül biztosan lecserélik asztali DVD-lejátszójukat a HD-s filmeket tároló korongok lejátszására alkalmas készülékekre. A siker legfőbb kulcsaként továbbra is az alacsonyabb árakat említik a piackutatók, ezzel együtt jót tesz a forgalomnak, hogy egyre többen vásárolnak otthonukba olyan lapostévét, mellyel kihasználható az új technológia nyújtotta képminőség.

[HWSW] Az NPD piackutató friss kalkulációi szerint Egyesült Államokban az első negyedévben 400 ezerrel több asztali Blu-ray lejátszó fogyott, mint egy évvel korábban, igaz, ehhez nem csak az árak csökkenése járult hozzá, hanem az is, hogy a formátum éppen a tavalyi év elején kerekedett végleg riválisa, a HD DVD felé. Az NPD árfigyelője mindazonáltal jól mutatja az eladási árak meredek csökkenését, a 72 százalékos volumennövekedéssel ugyanis csupán 14 százalékos értéknövekedés társult, így a lejátszópiac forgalma nagyjából 107,2 millió dollárt tett ki.

A piackutató becslései szerint a lejátszók átlagos eladási ára nagyjából 34 százalékot zuhant egy év alatt a tengerentúlon. Míg tavaly év elején átlagosan 393 dollárt kértek egy asztali Blu-ray lejátszóért, addig mostanra 261 dolláros szintre süllyedt az átlagár. A felmérés tanúsága szerint a formátum ismertségével mostanra nincs baj: a kérdőívre válaszoló fogyasztók 90 százaléka hallott már a Blu-ray-ről, a felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka azonban nem tudja pontosan, mit takar a márkanév.

Bár az árak csökkentek, a legtöbb válaszadónak még mindig túl drága az új technológia, vagy egyszerűen úgy látják, a jelenlegi DVD-lejátszójuk tökéletesen megfelel igényeiknek. Bár az érdeklődés érezhetően nő az újdonság iránt, a vásárlási kedv egyelőre nem követi ennek mértékét: a megkérdezettek csupán 6 százaléka válaszolta azt, hogy a következő félév során szinte biztosan szert tesz egy Blu-ray lejátszóra. A potenciális vásárlók további árcsökkentést várnak, így átlagosan 214 dolláros kiadással kalkulálnak.

Egy másik elemzőcég, a Futuresource Consulting áprilisi becslése szerint (nem beszélve a PlayStation 3 konzolokról) idén 12 millió asztali Blu-ray lejátszó találhat gazdára, azaz több mint amennyi összesen elkelt a formátum 2006-os kereskedelmi debütálása óta. A Blu-ray szabvány licencelésében végbement változásoknak köszönhetően vélhetően még idén megjelennek az első távol-keleti márkátlan lejátszók, melyek az Egyesült Államokban várhatóan elsőként törhetik majd át a lélektani 99 dolláros fogyasztóiár-határt. Ez szakértők szerint a nagyoknál is erősődő árversenyt generálhat, ami nagy mértékben elősegítheti a formátum térhódítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról