:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 5. 10:21

Romlott a Pannon teljesítménye az év elején

Gyakorlatilag mindegyik működési mutatója romlott a Pannonnak az első negyedévben, visszaesett a bevétel, csökkent a piaci részesedés és a beruházási kedv, ezzel együtt a cég százezernél is több előfizetőt veszített. A vállalatnál ettől függetlenül úgy látják, hogy a mobilszolgáltató az első negyedév gazdasági környezetét figyelembe véve jó eredménnyel zárta az időszakot.

A mobilszolgáltató ma közzétett, első negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy a Pannon az első három hónapban 137 ezer előfizetőt veszített, szemben a tavaly év végi 256 ezres ügyfélbázis-növekedéssel. Az operátor így 3 millió 594 ezer élő szerződéssel zárta a március végén zárult időszakot, a megszűnt vagy lejárt szerződések jelentős része kártyás előfizetés volt. A használatban lévő kártyák összesített számadatait tekintve a Pannon piaci részesedése 33,4 százalék volt az első negyedév végén, ami 0,6 százalékpontos elmaradást jelent 2008 negyedik negyedévéhez képest.

A mobilszolgáltató háromhavi forgalma 43,3 milliárd forint volt, ami 1,6 milliárd forinttal marad el az egy évvel korábbi 44,95 milliárd forinttól. A Pannon ezúttal is a hívásvégződtetési díjak csökkenésével magyarázza az árbevétel csökkenését, de kevesebb lett a készülékekből, illetve a hangalapú szolgáltatásokból befolyó összeg is -- ezt részben kompenzálta a mobilinternetes forgalom növekedése. Az egy főre jutó havi mobil árbevétel (\"blended ARPU\" index) 9 százalékkal csökkent éves szinten, amit főleg az összekapcsolási és a roaming díjak csökkenésével, valamint az előfizetői forgalom visszaesésével magyaráz a szolgáltató.

A vállalat EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyereség) mutatója 0,7 milliárd forinttal csökkent 2008 első negyedévéhez képest a működési költségek növekedése miatt. Az év elejétől számított működési költségek -- elsősorban a forint gyengüléséből eredően -- az éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek. Az első három hónap EBIT (működési eredmény) értéke 13 milliárd forintot tett ki, ami 0,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 első negyedévében.

A kedvezőtlen környezet hatására csökkent a vállalat beruházási kedve is: a fejlesztésekre fordított összeg 2,8 milliárd forintot tett ki 2009 első negyedévében, ami 11 százalékkal kevesebb a 2008 első negyedévi értéknél. Az idei év első három hónapjában a Pannon főként a mobil szélessávú technológiára -- a 3G lefedettség bővítésére és az átvitel fejlesztésére -- összpontosította beruházásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.