Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 5. 09:18

Júniusban kezdődik az újabb Microsoft-ellenes per az Unióban

Júniusban kezdődnek a meghallgatások a Microsoft ellen indított perben, amelynek során az Európai Bizottság azt vizsgálja majd, vajon az Internet Explorer beépítése a Windows operációs rendszerbe tisztességtelenül befolyásolta-e a piaci versenyt a böngészőpiacon.

Az Európai Unió versenyügyi bizottsága januárban vádolta meg a Microsoftot azzal, hogy Internet Explorer beépítésével a Windowsba jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon és torzítja a versenyt. A norvég Opera Software trösztellenes beadványának nyomán 2008 elején indult a vizsgálat annak feltárására, hogy az Internet Explorer beépítése a Windowsba korlátozza-e a versenyt. \"A vizsgálat során begyűjtött bizonyítékok alapján a Bizottság úgy véli, az Internet Explorer beépítése a Windowsba a PC-k 90 százalékán elérhetővé teszi az Internet Explorert és ezzel torzítja a piaci versenyt a böngészők között, mivel olyan mesterséges előnyhöz juttatja az Internet Explorert, amellyel más böngészők nem rendelkeznek.\"

Beadványában az Opera emellett azt is nehezményezte, hogy a Microsoft tovább súlyosbítja a versenykorlátozást azzal, hogy a webes szabványok módosításával nehéz helyzetbe hozza riválisait. A fejlesztők a domináns Internet Explorerhez igazították a weblapokat, amik a szabványokat követni igyekvő böngészőkön viszont nem helyesen jelennek meg. \"A Bizottság aggódik, hogy az Internet Explorer elterjedtsége arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy kimondottan az Internet Explorerre tervezzék a weblapokat, ami végül aláássa a szolgáltatások fejlődését\" -- áll a Bizottság közleményében.

A Microsoft április végén juttatta el az Európai Bizottsághoz tiltakozását, amelyben cáfolja, hogy tisztességtelenül versenyzett volna. Jonathan Todd, a versenyügyi bizottság szóvivője szerint az első meghallgatások június első napjaiban lesznek az ügyben, ahol a Microsoft képviselői zárt ajtók mögött előadhatják álláspontjukat. A Bizottság ennek nyomán hozhat ítéletet, amelyet a Microsoft később meg is fellebbezhet.

Korábbi ügyek

A Bizottság 2004-ben már megállapította, hogy a Windows Media Player integrálásával a Microsoft megsértette a versenyjogi törvényeket, így alighanem most is elmarasztaló ítélet fog születni, annak ellenére, hogy az Internet Explorer népszerűsége az utóbbi időben látványosan csökkent. A Net Applications februári statisztikái szerint részesedése már csak 67 százalék, a második helyen álló Firefoxé pedig 22 százalék. A Bizottság egy nagy összegű pénzbüntetés kiszabása mellett arra is kötelezheti a Microsoftot, hogy távolítsa el az Internet Explorert a Windowsból.

Brüsszel három év vizsgálódást követően 2004-ben 497 millió eurós, akkor rekordnagyságú büntetést szabott ki a Microsoftra, miután azt találta, hogy a vállalat visszaélt a Windows monopóliumával, korlátozva versenytársait, végeredményben pedig megkárosította az európai fogyasztókat. Az ítéletben kötelezték a Microsoftot, hogy nyissa meg és tegye licencelhetővé a Windows kommunikációs protokolljait, valamint adjon ki egy Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert -- utóbbi megtörtént, a protokollok dokumentációja körül azonban azóta is folyik a vita.

A Bizottság 2006 nyarán újabb 280 millió eurós bírságot szabott ki, mivel úgy találta, hogy a vállalat nem teljesítette a határozatban foglaltakat. Ezen felül további, naponta akár 3 millió euróig terjedő büntetést helyezett kilátásba, amennyiben a Microsoft továbbra sem engedelmeskedik. A bírságbomba 488 napig ketyegett, mielőtt robbant, tavaly februárban a Bizottság további 899 millió euró megfizetésére kötelezte Redmondot, amely májusban fellebbezett. Ennek jogosságáról az Európai Bíróság fog majd dönteni, mely procedúra vélhetően éveket emészt majd fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról