Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 4. 09:16

Az AMD előretörését hozta az első negyedév a processzorpiacon

A Mercury Research adatai szerint az első negyedévben 9,1 százalékkal csökkent az x86-os processzorok piaca éves összehasonlításban. Az Intel részesedése látványosan csökkent, előretört az AMD.

Az első negyedév során 9,1 százalékkal kevesebb x86-os processzor fogyott mint 2008 első negyedévében, a negyedik negyedévhez képest pedig 8,3 százalékkal estek vissza az eladások -- ez szinte megfelel a piac szezonalitásából adódó szokásos csökkenésnek, amelynek átlagos mértéke a Mercury szerint 7,4 százalék.

A Mercury adatai szerint az Intel a piac 78,2 százalékát kaparintotta meg, míg az AMD-nek 20,9 százalék jutott. Egy negyedévvel korábban az Intel még a piac 82,1 százalékát uralta az AMD-nek pedig 17 százalékkal kellett beérnie. A VIA -- szokás szerint -- 1 százalék alatti részesedést tudott mindössze megkaparintani. Az AMD gyors térnyerésése a Mercury szerint az a magyarázat, hogy az első negyedévben visszaesett a mobil processzorok iránti igény, a desktopok és szerverek szegmensében az AMD egyaránt jobban áll.

Az általános piaci tendenciáknak látszólag ellentmondó trend mögött alighanem az áll, hogy a noteszgépekbe szánt processzorok ellátási lánca hosszabb, a recesszió miatti keresletcsökkenés csak most ért el a gyártókhoz. Dean McCarron, a Mercury elemzője szerint a csatornákból végre kifogytak a feltolódott készletek, ami azt jelenti, a második negyedévben a piac növekedésére van kilátás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról