Szerző: Bányai György

2009. május 7. 13:38

Megérkezett a mikronégyharmados Panasonic GH1 ára és dátuma

A Panasonic a közelmúltban jelentette be első mikronégyharmados fényképezőgépének utódját, ám akkor még árak és dátumok nélkül, csak a fényképező technikai jellemzőire, ezen belül is leginkább videofelvételi képességére összpontosítva. A gyártó most az ajánlott végfelhasználói árat és a piaci karrier kezdetének időpontját is közzétette.

[HWSW] A japán gyártó a fényképezőhöz még egy, a filmkészítés során is jól használható új objektívet is bemutatott. Ez utóbbi egyetlen optikaként 14-140 milliméteres (28-280 milliméteres kisfilmes érték) látószögtartományban próbálja a kétoptikás készletek vesződségeitől mentesíteni a felhasználót. A GH1 június elejétől 1500 dolláros áron kerül a boltokba, ezért az összegért nem csak a váz, hanem a fentebb részletezett optika is a birtokunkba kerülhet.

A Panasonic első mikronégyharmados fényképezőgépének, a Lumix DMC-G1-nek HD-videofelvételi képességekkel felvértezett utódját a gyártó március elején mutatta be. A DMC-GH1 1080p felbontású HD-videókat 24 képkockás másodpercenkénti frissítéssel képes rögzíteni, de 720p felbontásban a 30, vagy akár a 60 képkocka másodpercenkénti sebesség is elérhető. A gyártó a DMC-GH1-et videofelvételre szakosodott témaautomatika-kiegészítéssel is felvértezte.

A fényképező LiveMOS-szenzora új fejlesztés, a G1 13,1 megapixeles lapkája helyett itt egy 14 megapixeles szenzor veszi a jeleket, igaz a G1-hez hasonlóan a GH1 is \"csak\" 12,1 megapixeles maximális képfelbontást kínál. Bár a 4:3 képaránytól eltérő 3:2, 16:9, valamint az elődben nem látott, frissen bevezetett 1:1 képarányok esetén több képpont hasznosítható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról