Szerző: Bányai György

2009. április 21. 14:04

Érintőképernyőt alkalmaz tapipadként a Sharp új netbookja

A Sharp eddig igen csendes résztvevője volt a netbookpiacnak, ám a visszafogottságnak a jövő hónaptól vége. A gyártó olyan netbookkal jelentkezett, melynek két kijelzője van, a második a tapipad helyére került.

[HWSW] A Sharp eddig igen csendes résztvevője volt a netbookpiacnak, ám a visszafogottságnak a jövő hónaptól vége. A gyártó olyan netbookkal jelentkezett, melynek két kijelzője van, a második a tapipad helyére került.

A Sharp új, Mebius PC-NJ70A netbookja a megszokott részegységei mellett különleges alkatrészt is képes felmutatni. A gép billentyűzete mellett elterülő tapipad helyét és funkcióját egy érintésérzékeny kijelző vette át, melyen amellett, hogy a megszokott módon terelgethetjük az egérmutatót, még 854x480 pixeles színes kép is megjelenhet. A kijelző mérete 4 hüvelyk, ez nem csak a rajta megjelenő tartalomnak tesz jót, hanem eredeti feladatának, a tapipados működésnek is.

Ez a második kijelző gyorsgombokat is megjeleníthet, de a gyártó szerint akár videók is levetíthetők rajta, bár utóbbi értelmét és hasznát mi erősen vitatjuk, sokkal hasznosabb lehet a kézírásfelismerő, amit a panel segítségével a netbook szintén kínál. A 260x190x39,8 milliméteres, kissé túlsúlyos, 1,46 kilogrammos Mebius PC-NJ70A nem számít hosszútávfutónak, akkumulátora az átlagosnál rövidebb ideig, 3 órán át tarthatja üzemben.

A Sharp Mebius PC-NJ70A belterében Intel Atom N270 proceszor, 1 gigabájt memória, 160 gigabájtos merevlemez található, a 10,1 hüvelykes, 1024x600 képpontos kijelzőn megjelenő tartalmat Intel 945GSE lapka terelgeti. A kapcsolatokért 802.11 b/g WLAN-csatoló, valamint egy Bluetooth 2.1+EDR rádió felel. A gépház három USB-kaput, multiformátumú kártyarést, LAN-csatlakozót és VGA-kimenetet kínál. A PC-NJ70A drága lesz, jövő hónaptól 817 dollárért lehet megvásárolni, először a japán piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról