:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 3. 14:49

Nem hagyják annyiban a pályázók a negyedik mobilszolgáltatóról szóló tender visszavonását

A négy hoppon maradt pályázóból három fellebbezéssel megtámadta a Nemzeti Hírközlési Hatóság Általános Felügyeleti Igazgatóságának határozatát, mellyel a hivatal megszüntette a mobil (GSM/UMTS) rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó, a 900 MHz-es, 1800 MHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciatartományok részblokkjaiból álló frekvenciablokk kizárólagos frekvenciahasználati jogosultsága elnyerésére kiírt pályázati eljárást.

[HWSW] A négy hoppon maradt pályázóból három fellebbezéssel megtámadta a Nemzeti Hírközlési Hatóság Általános Felügyeleti Igazgatóságának határozatát, mellyel a hivatal megszüntette a mobil (GSM/UMTS) rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó, a 900 MHz-es, 1800 MHz-es és a 2100 MHz-es frekvenciatartományok részblokkjaiból álló frekvenciablokk kizárólagos frekvenciahasználati jogosultsága elnyerésére kiírt pályázati eljárást.

Nem értékelhető reálisan

A hatóságnál a szokatlanul hosszú elbírálási idő után úgy látták, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megváltozott a gazdasági környezet, így az októberben leadott pályázatok a jelen körülmények között nem értékelhetők reálisan. Az NHH erre hivatkozva március közepén megszüntette a negyedik magyarországi mobilszolgáltató megjelenését lehetővé tevő tendert, így a határozat és a kiírási feltételek alapján 2011-ig továbbra is csak a T-Mobile, a Vodafone és a Pannon üzemeltethet mobiltelefonos hálózatot hazánkban.

Az egyik fellebbezést benyújtó pályázó, az Externet és a Telekom 4 által közösen létrehozott DreamCom Kft. álláspontja szerint a pályázati eljárás hivatalból nem szüntethető meg, a hivatal a döntését jogszabálysértő módon hozta meg, valamint az eljárás során sérült a DreamCom iratbetekintési joga, és ezzel a védekezési, jogorvoslati joga is. Egyúttal a cég szerint a fellebbezéssel megtámadott végzés semmis, mert nem az arra jogosult hozta meg.

A fellebbezésben írt részletes jogi érvek mellett a DreamCom leszögezte, nem tartja helytállónak és igazságosnak, hogy a hatóság a gazdasági világválsággal magyarázza döntését: megfelelő intézkedések helyett a gazdasági válságra hivatkozás még a mindennapi életben sem elfogadható, egy olyan pályáztatási eljárásban pedig különösen nem, amelyben a résztvevők már eddig is tízmilliókat költöttek el fejenként -- áll a cég lapunknak eljuttatott állásfoglalásában.

Nem lehet a válságra fogni

A DreamCom felhívja a figyelmet, hogy a hivatal végzésében írt összes körülmény a pályázat kiírásakor is ismert volt. Így ha a hatóság az ismert körülmények ellenére írta ki a pályázatot, akkor nem járt el felelősségteljesen, ez azonban -- vélik a DreamComnál -- egyik pályázó terhére sem róható, és a hatóság felelősségéhez vezet. Neumann Péter, a cég ügyvezetője szerint az is visszás, hogy a hatóság azután foglalt így állást, hogy Pataki Dániel NHH-elnök február közepén Barcelonában még azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a távközlési szektort sokkal kevésbé fogja megviselni a válság, mint más ágazatokat.

\"Abban bízunk, hogy másodfokon más döntés fog születni. Ha nem így lesz, marad a bíróság\" -- mondta el lapunknak Neumann, hozzátéve, hogy a DreamCom másodfokú elutasítás esetén százmilliós nagyságrendű kártérítési igénnyel fog élni a bíróság előtt, a cég emellett jogi szakértőkkel konzultál a további igényérvényesítési lehetőségek tárgyában. Neumann azt sem zárta ki, hogy a másodfokú elutasítás esetén a cég végül az Alkotmánybíróságon támadja meg az eljárást, mivel a határozatot hozó és a fellebbviteli testület függetlensége nem nyilvánvaló.

Márton György szóvivő lapunk megkeresésére elmondta, hogy a DreamCom fellebbezése a mai napon érkezett meg a hatósághoz, az NHH álláspontja szerint ugyanakkor az eljárás jogszerűen zajlott, az ezzel kapcsolatos végső döntés meghozatala azonban a fellebbviteli testület jogköre. Márton szerint a hatóság -- akárcsak korábbi döntései kapcsán -- a működését szabályozó, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) szerint járt el és jár el a fellebbviteli döntéshozatal során.

A másodfokon eljáró szerv -- az NHH Tanács elnöke -- várhatóan a nyár elejéig hozza meg döntését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.