Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 23. 16:32

Google: mostan színes találatokról álmodom

A Google képkereső szolgáltatása eddig is hasznos eszköz volt, de a fejlesztők bővítik a lehetőségeket, amivel pontosabbá válik a keresés. Alex Chitu, vezető Google-mérnök blogjában a napokban arról számolt be, hogy elérhetővé vált egy olyan opció, amivel a találatokat színek szerint is szűrni tudjuk.

[HWSW] A Google képkereső szolgáltatása eddig is hasznos eszköz volt, de a fejlesztők bővítik a lehetőségeket, amivel pontosabbá válik a keresés. Alex Chitu, vezető Google-mérnök blogjában a napokban arról számolt be, hogy elérhetővé vált egy olyan opció, amivel a találatokat színek szerint is szűrni tudjuk.

Ha valaki egy piros virágról szeretett volna képet, akkor beírta, hogy "red flower", a találati listában pedig megjelent a piros virágok mellett a red flower büfé képe is, azon virágok viszont, melynek fájlnevében vagy szövegkontextusában nem tértek ki arra, hogy piros, kimaradtak. Azzal, hogy a kereső a fotók domináns színét elemzi és veszi alapul a találatok rendezésénél, a relevancia sokat javul.

A fejlesztés még nem érhető el egyszerű 1-2 kattintásos módszerrel, egyelőre csak a találati oldal URL-jének barkácsolásával lehet színre szűkíteni. A keresősorban bármelyik elem mögé a "&imgcolor=black" kifejezést illesztve a találatokat csak a dominánsan fekete képekre tudjuk szűkíteni. A black persze felcserélhető még a red, blue, green, teal, purple, yellow, orange, pink, white, gray és brown színekkel. A keresési szó bármilyen nyelvű lehet, az URL-be viszont angolul kell írni a színeket.


Legyen piros

Az algoritmus megdöbbentően precíz eredményeket ad, persze meg lehet izzasztani, ha szándékosan olyan szín illetve tárgy kombinációját kérjük tőle, ami ritkán fordul elő. Ezzel lehet viszont tesztelni, ilyenkor ugyanis gyakran olyan képet kapunk, amin a kért tárgy szerepel ugyan, de a háttér olyan színű mint amire kerestünk. Aki nem elégszik meg egy színnel, az definiálhat többet is, ilyenkor a kért színek mindegyike szerepel majd dominánsan a képen.

A Google képkeresője korábban is képes volt már a fotókat vizsgálva szűkíteni a lehetőségeket, ki lehetett választani például, hogy a találatok között fotók, arcok vagy rajzok szerepeljenek-e, illetve színes, fekete-fehér vagy szépia legyen-e. A most bevezetett funkció a Picasa 3-ban is szerepelt már, valószínűleg onnan dolgozták át az internetes képkeresőbe, ami akár azt is sugallhatja, hogy a későbbiekben a Picasa több funkciója is átkerülhet a Google-be.

a címlapról