Szerző: Koi Tamás

2009. március 19. 14:07

Félmillió klasszikussal bővül a Sony elektronikus könyvtára

Félmillió ingyenesen elérhető művel gazdagodik hamarosan a Sony elektronikus könyvolvasójának, a Readernek a repertoárja, a virtuális könyvtár mérete ezzel jócskán túlszárnyalhatja az Amazon hasonló rendeltetésű Kindle-ét. A japán vállalat a Google elektronikus könyvtárára támaszkodva bővíti a választékot, ami egyben azt is jelenti, hogy az új könyvek ingyenesek lesznek.

[HWSW] Félmillió ingyenesen elérhető művel gazdagodik hamarosan a Sony elektronikus könyvolvasójának, a Readernek a repertoárja, a virtuális könyvtár mérete ezzel jócskán túlszárnyalhatja az Amazon hasonló rendeltetésű Kindle-ét. A japán vállalat a Google elektronikus könyvtárára támaszkodva bővíti a választékot, ami egyben azt is jelenti, hogy az új könyvek ingyenesek lesznek.

A Sony-Google szövetség létrehozásának időzítése aligha véletlen: a legnagyobb riválisnak számító Amazon februárban kezdte árulni Kindle nevű elektronikus könyvolvasójának új változatát, melynek első változatából elemzői becslések szerint a 2007-es bemutató óta nagyjából félmillió darab találhatott gazdára. Az egy évvel korábban debütált Reader ezzel szemben nem fogyott ilyen jól, tavaly év végéig mindössze 300 ezer darabon tudott túladni a Sony.

\"SonySony PRS-505 ebook-olvasó: könyvtárbővítés

A gyártó most az elérhető könyvválaszték jelentős bővítésével próbálja felvenni a versenyt vetélytársával, mely a kiadókkal kötött együttműködések alapján létrehozott Kindle Store virtuális könyváruházában jelenleg mintegy 230 ezer művet -- kortárs és klasszikus irodalmat egyaránt -- kínál a vásárlóknak, zömében tízdolláros áron. A Sony eBook Store könyváruházában ezzel szemben eddig alig százezer könyv, újságcikk vagy más elektronikus kiadvány volt fellelhető, a mostani megállapodás értelmében ez a választék bővül ötszázezer ingyenesen elérhető klasszikus művel.

A választékba kerülő elektronikus könyveket a Google 2004 óta folyamatosan bővülő, jelenleg nagyjából hétmillió kötetet tartalmazó elektronikus könyvtárából válogatták ki. Az elektronikus könyvek közül egyelőre csak a köztulajdonú művek (a legtöbb klasszikus ide sorolható) érhetők el teljes terjedelemben a nagyközönség számára -- ezek azonban mindenki számára ingyenesen elérhetők a Google Book Search könyvtárból.

A Google mindazonáltal a Sony mellett más partnerekkel is tárgyal arról, hogyan lehetne a legegyszerűbben eljuttatni más kézi eszközökre az ingyenes elektronikus könyveket. Így például hamarosan iPhone és iPod Touch készülékeken is elérhetők lesznek az elektronikus könyvek -- az Amazon egyébként már kínál olyan alkalmazást ehhez a két eszközhöz, mellyel a Kindle-hez formázott kiadványok olvashatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról