:

Szerző: Bányai György

2009. március 10. 10:15

Másfél terabájtos, mégis takarékos a Samsung új merevlemeze

A Samsung 1,5 terabájtos merevlemezt jelentett be, mely amellett, hogy tekintélyes tárhellyel büszkélkedhet, még takarékos is. Az EcoGreen sorozat legnagyobbika egy átlagos merevlemezhez képes akár 40 százalékkal kevesebb energiával is beérheti.

[HWSW] A Samsung 1,5 terabájtos merevlemezt jelentett be, mely amellett, hogy tekintélyes tárhellyel büszkélkedhet, még takarékos is. Az EcoGreen sorozat legnagyobbika egy átlagos merevlemezhez képes akár 40 százalékkal kevesebb energiával is beérheti.

A Samsung újdonsága a másfél terabájtos kapacitást "mindössze" három 500 gigabájtos lemeztányérral éri el, ennek kövekeztében a motor a forgásának kezdetekor is kevesebb energiát igényel. Andy Higginbotham, a Samsung merevlemez-részlegének értékesítési- és marketingvezetője a fenti előny mellett azt is hangsúlyozta, hogy kevesebb lemezzel és kevesebb író- és olvasófejjel csökken a meghibásodások aránya, ezért az új egységgel a felhasználók jóval megbízhatóbb számítógépeket építhetnek -- mai PC-kben a hűtők mellett egyedül a merevlemezek tartalmaznak mozgó alkatrészeket, és a hibák leggyakoribb forrásai egyben.

A Samsung F2EG az EcoTriangle technológiáját veti be az alacsony fogyasztás érdekében, melynek hatására az üresjáratban 40 százalékkal, írás- és olvasás során pedig akár 45 százalékkal is kevesebbet fogyaszthat az átlagos, ma kapható merevlemezekhez képest. Az alacsony fogyasztás emellett zajtalanabb üzemet és csekélyebb mértékű melegedést is jelent.

A meghajtó nem meglepő módon SATA II csatolófelületen keresztül csatlakozik és természetesen merőleges adatrögzítési technológia alkalmazásával éri el a hatalmas adatsűrűséget, mely négyzethüvelykenként 329 gigabit tárolását jelenti. A Samsung az új F2EG meghajtót nem csak asztali gépekbe szánja, hanem külső merevlemez-házakba, hálózati adattárakba és set-top boxokba is. Az F2EG-sorozatot 500 gigabájtos, 1 terabájtos és egy 1,5 terabájtos modell alkotja, utóbbbi 149 dolláréros ajánlott bolti áron vásárolható meg. A gyártó már megkezdte a meghajtó kiszállítását, először főbb OEM-partnerei kapnak belőle.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.