Szerző: Bányai György

2009. március 6. 08:56

Hipergyors Sony ultrazoom fényképező mutatkozott be

A Sony vadonatúj, 9 megapixeles, hússzoros optikai közelítésre alkalmas fényképezőgépe akár 1080p felbontású HD-videók felvételéhez és másodpercenkénti 10 képkockás sorozatfelvételek készítéséhez is elég gyors.

[HWSW] A Sony vadonatúj, 9 megapixeles, hússzoros optikai közelítésre alkalmas fényképezőgépe akár 1080p felbontású HD-videók felvételéhez és másodpercenkénti 10 képkockás sorozatfelvételek készítéséhez is elég gyors.

A Sony a PMA 2009 kiállításon mutatta meg a nagyközönségnek legújabb, Exmor képérzékelővel és BIONZ képfeldolgozó processzorral épített fényképezőgépét, a HX1-et, mely a 9 megapixeles felvételeket a hússzoros zoomoptika segítségével készíti. A fényképező HD-videofelvételeket 1080p felbontásban 30 képkockás sebességgel készíti, így aki mozgóképet kíván rögzíteni, jó ha rendelkezik méretesebb memóriakártyával is.

A gyorsaság javarészt a friss fejlesztésű, 1/2,4 hüvelykes Exmor CMOS-szenzornak köszönhető, melynek megfelelő társa a BIONZ-képfeldolgozó processzor. A fényképezőnek az optikája miatt sem kell szégyenkeznie, a felsőkategóriás G-lencse 28 milliméterről egészen 560 milliméterig ad a felhasználónak játékteret. Az már csak természetes, hogy a lencse rendelkezik optikai rázkódásvédelemmel is.

A Sony Cyber-shot DSC-HX1 akár ISO 3200-as érzékenység mellett is készíthet felvételeket, melyek zajszintja nem lesz a kategória gépeihez viszonyítva a legmagasabb, mert az Exmor CMOS-szenzor nem csak a sebesség terén, hanem a zajszint tekintetében is élvonalbeli. A fényképező Sweep Panorama funkciójával leegyszerűsíti a panorámaképek készítését, a géppel nem kell egymáshoz illesztgetni a kép darabjait, a gomb megnyomása után a kamerával csak pásztázni, svenkelni kell a kijelölt területet.

A 453 grammos, 115x83x92 milliméteres Sony Cyber-shot HX1 a szokásos extrákat is tartalmazza, van benne intelligens témaválasztó, valamint arcfelismerő autofókusz is, mely nem nélkülözi a technológia kiegészítő lehetőségeit sem, a kiválkasztott arc megjegyzésére is képes. A hátoldalon 3 hüvelykes, 230 ezer képpontos, dönthető kijelző található, a képek és a videók MS-Duo kártyákon tárolhatók, az áramellátásért pedig lítiumion akkumulátor felel. A HX1 áprilistól válik elérhetővé 500 dollár körüli áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról