Szerző: Bányai György

2009. március 5. 10:37

A Samsung megszorongathatja a mikronégyharmados gépeket

A Samsung harcba száll a tükörreflexes minőséget kompakt gépházban keresők kegyeiért, bemutatta az NX-sorozatú fényképezőjét, mellyel a Panasonic és az Olympus mikronégyharmados szabványa szerint készült gépeknek állíthat ellenlábast.

HIRDETÉS

[HWSW] A Samsung harcba száll a tükörreflexes minőséget kompakt gépházban keresők kegyeiért, bemutatta az NX-sorozatú fényképezőjét, mellyel a Panasonic és az Olympus mikronégyharmados szabványa szerint készült gépeknek állíthat ellenlábast.

A felépítését tekintve a Samsung új fényképezője nem különbözik majd az ezidáig megjelent első mikronégyharmados fényképezőtől, a Panasonic DMC-G1-től, illetve annak a napokban bemutatott utódjától, a DMC-GH1-től, melyek a tükörreflexes gépektől elvárható minőséget élőkép-üzemmódban és a tükörakna mellőzésével képesek egy nagyobb kompaktfényképező méretében kínálni úgy, hogy közben a felhasználónak nem kell megelégednie egy fixen szerelt optika képességeivel.

A Samsung hibrid kameráknak nevezi a sorozat közelgő alkotóit, melyek APS-C méretű képérzékelővel dolgoznak, éppúgy mint ahogy a Canon, a Nikon, vagy akár a Pentax tükörreflexes kínálatának olcsóbb, vagy középárú tagjai. A nagyméretű képérzékelő a külvilágra cserélhető optikákon keresztül néz, melyek a hagyományos DSLR-gépekhez képes hozzávetőlegesen 60 százalékkal vannak közelebb a képérzékelő szenzorhoz. Az optika szenzortól mért kisebb távolsága, valamint a felcsapódó tükör és a hozzá tartozó kereső elhagyása kompaktabb, mondhatni kezelhetőbb gépházat eredményez.

A keresőt -- éppúgy mint a Panasonic G1-ben -- olyan elektronikus keresővel kell helyettesíteni, melynek használata közben nem hiányzik a hagyományos változat, ezért annak frissítése és felbontása létfontosságú. Bár a Samsung technikai részleteket nem közölt, a közelgő gépek elektronikus keresőit az ultraprecíz szóval jellemezte.

A Samsung jövőképében a hibrid kamerák piaca 20 százalékos szeletet hasít 2012-ben a fényképezőgép-tortából. Az első fényképező az év második felében vásárolható meg, a mintapéldányokat a gyártó elvitte a PMA 2009 kiállítára is. Az első, ma még nem ismertetett modellszámú tükörmentes gépváz a Samsung jelenlegi 14 megapixeles CMOS-képérzékelőjét kapja, rá a jelenlegi GX-optikakínálat tagjainál kisebb lencsék illeszthetők majd.

Ezekről az adatokról tavaly ősszel hallhattunk, amikor Byung Woo Lee, a Samsung Techwin igazgatóhelyettese elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az új fényképezők megfizethetők legyenek, emellett feltétlenül ragaszkodnak a professzionális minőséghez is. Lee tavaly szeptemberben elmondta, hogy a Canon és a Nikon extrém piaci szárnyalása miatt a kisebb gyártók számára óriási a kihívás, nagyobb, illetve jelentősnek mondható piaci részesedéshez jutni a Samsung számára egy új kategória bevezetésével ez egyszerűbbnek látszik.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 05:08

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.