Szerző: Bányai György

2009. március 4. 14:37

HD-videók felvételére is alkalmas a Panasonic DMC-G1 utóda

A Panasonic nem tétlenkedik, bejelentette első mikronégyharmados fényképezőgépének, a DMC-G1-nek HD-videókat készítő változatát. A Panasonic DMC-GH1 mellé egy új optika is érkezik.

[HWSW] A Panasonic nem tétlenkedik, bejelentette első mikronégyharmados fényképezőgépének, a DMC-G1-nek HD-videókat készítő változatát. A Panasonic DMC-GH1 mellé egy új optika is érkezik.

A Panasonic Lumix DMC-GH1 burkolatán a videofelvételek indítására szolgáló gomb a legfeltűnőbb újdonság az elődhöz képest. Ez a gomb a hüvelykujjat támasztó gumibetét közepén, a gépház hátoldalának jobb felső sarkán található és kizárólag a filmfelvétel indítására és megállítsára használható. A DMC-G1 vakufedele is átalakult, az új változatot egy sztereó mikrofon díszíti. E két, a külsőt érintő változás mellé két új csatlakozó is társul, a fényképezőn megtalálható egy HDMI-kimenet és a külső mikrofon aljzata is.

A DMC-GH1 1920x1080 képpontos felbontású videofelvételeket is készíthet, melyek frissítése 24, illetve 25 képkocka lehet másodpercenként, alacsonyabb felbontásokban (1280x720, 848x480, 640x480, 320x240) azonban 30, illetve 60 képkockás sebesség is elérhető. A fényképező LiveMOS-szenzora is új fejlesztés, a G1 13,1 megapixeles lapkája helyett itt egy 14 megapixeles szenzor veszi a jeleket, igaz a G1-hez hasonlóan a GH1 is "csak" 12,1 megapixeles maximális képfelbontást kínál, bár a 4:3 képaránytól eltérő 3:2, 16:9, valamint az elődben nem látott, frissen bevezetett 1:1 képarányok esetén több képpont hasznosítható.

A gyártó a DMC-GH1-et videofelvételre szakosodott témaautomatika-kiegészítéssel is felvértezte, de a fényképezőhöz még egy, a filmkészítés során is jól használható új objektívet is bemutatott. Ez utóbbi egyetlen optikaként 14-140 milliméteres (28-280 milliméteres kisfilmes érték) látószögtartományban próbálja a kétoptikás készletek vesződségeitől mentesíteni a használót.

Az optika fejlesztésekor a videózásra is nagy hangsúlyt fektettek, ügyeltek arra, hogy az optika a folyamatos élességállítás közben is zajtalan legyen, hiszen erre a GH1 filmfelvétel során is képes. A GH1 fotózási képességei, valamint a képminőség a G1-től sokban nem különbözik, van benne arcfelismerő autofókusz és intelligens témaválasztó is. A fényképező árával és a bevezetés dátumával kapcsolatban a gyártó nem árult el konkrétumokat.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 13:29

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.