Szerző: Bizó Dániel

2009. március 17. 16:14

Itt a ConVirt, az egységes kezelőfelület Xen és KVM virtualizációs platformokhoz

[HUP/HWSW] Megjelent a nyílt forrású virtualizációs hypervisorokat támogató szerver- és desktopmenedzsment megoldás, a ConVirt 1.0-s változata, mely éles környezetben is alkalmazható. A ConVirt nyílt forráskódú és szabadon letölthető felügyeleti eszköz Xen és KVM platformokhoz, melyhez igény szerint támogatást is lehet vásárolni.

[HUP/HWSW] Megjelent a nyílt forrású virtualizációs hypervisorokat támogató szerver- és desktopmenedzsment megoldás, a ConVirt 1.0-s változata, mely éles környezetben is alkalmazható. A ConVirt nyílt forráskódú és szabadon letölthető felügyeleti eszköz Xen és KVM platformokhoz, melyhez igény szerint támogatást is lehet vásárolni.

A ConVirt számos kecsegtető tulajdonsággal rendelkezik, melyek érdemessé tehetik arra, hogy kipróbáljuk. Legnagyobb érdeme jelenleg, hogy a nyílt forráskódú és szabadon elérhető linuxos virtualizációs platformokhoz, a Xenhez és a KVM-hez az elsők közt kínál grafikus menedzsmentet, teszi mindezt egységes felületen keresztül -- ezzel egyből két legyet üt egy csapásra. A ConVirt lényegében lehetővé teszi, hogy virtualizált linuxos környezeteket egyetlen eszközzel felügyeljünk. A Red Hat kiforrott, és adatközpontokban is bevethető menedzsment megoldása például csak az év második felében érkezik.

Az akár nagyobb adatközpontokban történő felhasználásra is fejlesztett ConVirt igyekszik rengeteg feladatot a lehető legegyszerűbbé tenni, így például az új szerverek létrehozását, elindítását, leállítását, visszaállítását, mentését mozgatását, vagy az erőforrások gyors allokációját. ConVirt lehetővé teszi szerver- vagy desktopcsoportok egyidejű konfigurálását, és a csoportok számára megosztott tárhelyek létrehozását is. Az új virtuális rendszerképek gyors és egységes létrehozását gyári és saját sablonok is segíthetik, de lehetőség nyílik teljesen felkonfigurált, indításra kész virtuális célgépek (virtual appliance) betöltésére. A ConVirt integrált katalógusböngészővel rendelkezik ehhez.

A ConVirt drag&drop módszerrel engedi a vendégek élő mozgatását, amire ráadásul csoportosítva is lehetőség van, így teljes fizikai szervereket tehermentesíthetünk néhány kézmozdulattal, végtelenül leegyszerűsítve egy szerverkarbantartás, -frissítés vagy -csere okozta migrációs feladatokat. A szoftver teljesítményadatokat is képes gyűjteni, mégpedig sokféle felbontásban, így a virtuális gépektől kezdve a fizikai kiszolgálókon át teljes szerver- és desktopcsoportokig vagy az összes fizikai gépig, aggregálva a mutatókat. A szervereken túl a SAN/NAS és hálózati eszközökről is áttekintést ad.


A felügyeleti eszköz a legnépszerűbb Linux-disztribúciókat támogatja explicit módon, így a Red Hat Enterprise Linux 5-ös generációt, a SUSE Enterprise Linux Server 10-et, az Ubuntu 8.1-et és a Debian 5-öt, de elméletileg más változatokon is futtatható. A hivatalos támogatási szolgáltatások azonban csak bizonyos, certifikált konfigurációkon vehető igénybe, így például hiába vásárolta meg a KVM-et a Red Hat, RHEL-en egyelőre csak Xen 3.1-hez jár támogatás. További információ a fejlesztő Convirture weboldalán érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról