Szerző: Koi Tamás

2009. február 25. 11:11

Holnaptól kapható Európában a Dell 10 hüvelykes netbookja

Holnaptól a legtöbb nyugat-európai országban is piacra kerül a Dell vadonatúj, 10 hüvelykes kijelzővel ellátott netbookja, az Inspiron Mini 10. Az idei CES-en bemutatott Inspiron Mini 10 a gyártó többi modelljéhez hasonlóan egyénileg konfigurálható -- bizonyos, alapvetőnek tűnő opciók azonban egyelőre külön kérésre sem kerülhetnek bele a gépbe.

[HWSW] Holnaptól a legtöbb nyugat-európai országban is piacra kerül a Dell vadonatúj, 10 hüvelykes kijelzővel ellátott netbookja, az Inspiron Mini 10. Az idei CES-en bemutatott Inspiron Mini 10 a gyártó többi modelljéhez hasonlóan egyénileg konfigurálható -- bizonyos, alapvetőnek tűnő opciók azonban egyelőre külön kérésre sem kerülhetnek bele a gépbe.

Az alapmodell 10 hüvelykes, LED-háttérvilágítású, 1024x576 pixeles felbontású TFT-je helyett így például a későbbiekben egy 720p HD-felbontású kijelzővel is kérhető majd a gép -- mindkét panel 16:9 képarányú, tehát mozizásra jobban alkalmas, mint a hagyományos kijelzők. Az 1,3 kilogrammos gépbe alapkiépítésben egy 1,33 GHz-en ketyegő Atom Z520-as processzor kerül, 1 gigabájtnyi, fixen beépített memória mellé (az Inspiron Mini 10 memóriája nem bővíthető).

A gépbe igény szerint gyorsabb, 1,6 GHz-es Atom Z530-as processzor is kérhető, a 120 gigabájtos merevlemezt pedig egy valamivel nagyobb kapacitású, 160 gigabájtos példányra is ki lehet cseréltetni. A 802.11b/g rendszerű WLAN vezérlő szintúgy kiváltható egy gyorsabb, draft-802.11n szabványú rádióval, emellett Bluetooth-modul és digitális tévétuner is kérhető a gépbe.

Dell Inspiron Mini 10

A Dell ígérete szerint az Inspiron Mini 10 konfigurációk később akár 250 gigabájtos merevlemezzel, 2 gigabájt fixen beépített memóriával, HSDPA-modullal és GPS helymeghatározó rendszerrel is kérhetők majd. A netbookhoz alapkiépítésben egy háromcellás, 24 Wh-s akkumulátort csomagolnak -- arról egyelőre nincs hír, hogy a géphez nagyobb kapacitású akkumulátort is kínál-e a gyártó.

Az Inspiron Mini 10 kezdetben csak Windows XP operációs rendszerrel kerül forgalomba, a gyártó azonban később linuxos változatban is árulja majd új netbookját (a gép merevlemezére Ubuntu 8.04 kerül majd). A számítógép hat színben kerül forgalomba az európai boltokban, az alapmodell ára 380 euró.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról