:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 4. 11:34

Teljes képernyős videót és jobb minőségű hangot ígér az új Skype

Jobb minőségű hang- és videoátvitelt, továbbfejlesztett interfészt és jobb sávszélesség-kihasználást ígér a Skype VoIP-kliens tegnap megjelent új, 4.0-s verziója. A platform legnagyobb vonzerejét a kliensek közti ingyenes (video)telefonálás és üzenetküldés adja, a rendszerrel azonban vezetékes- és mobilhálózatokba is lehet hívást kezdeményezni, kedvezményes tarifával. A fejlesztők szerint a 4.0-s változat megjelenése a Skype 2003-as születése óta a legnagyobb mérföldkő a program történelmében.

[HWSW] Jobb minőségű hang- és videoátvitelt, továbbfejlesztett interfészt és jobb sávszélesség-kihasználást ígér a Skype VoIP-kliens tegnap megjelent új, 4.0-s verziója. A platform legnagyobb vonzerejét a kliensek közti ingyenes (video)telefonálás és üzenetküldés adja, a rendszerrel azonban vezetékes- és mobilhálózatokba is lehet hívást kezdeményezni, kedvezményes tarifával. A fejlesztők szerint a 4.0-s változat megjelenése a Skype 2003-as születése óta a legnagyobb mérföldkő a program történelmében.

Az új verzió leginkább a videohívások terén mutat fejlődést, így a Skype 4.0-val egyszerűbb lett a híváskezdeményezés, illetve a mozgókép akár teljes képernyős üzemmódban is megjeleníthető -- ez a funkció persze csak akkor igazán hasznos, ha a vonal túloldalán megfelelő minőségű képet közvetítő webkamera található. A jobb minőségű videók közvetítése számításigényes feladat és nagyobb sávszélességet is igényel, az új Skype sávszélesség-optimalizációja révén azonban lassú internetkapcsolatnál is folyamatos videoátvitelt ígér a cég, 400 kilobit/másodperces vonalnál pedig már 30 képkocka/másodperces frissítéssel, átlag feletti minőséggel továbbítható a videojel.

A Skype 4.0-val nem csak a videohívások, hanem a hanghívások minősége is javulhat. A program új verziójába épített hangkodek a fejlesztők ígérete szerint változatlan hangminőség mellett 50 százalékkal kevesebb sávszélességet emészt fel a korábbi változathoz képest, emellett megjelent egy nagy sávszélességű kapcsolatokhoz optimalizált üzemmód is, mely megfelelő minőségű headsetet és gyors internetkapcsolatot használva kitűnő minőségű hangot közvetít.

Skype 4.0

A legújabb Skype felhasználói felülete is átalakult: egyszerűbbé, átláthatóbbá vált a beállítási panel, illetve a főablakban megjelent a "beszélgetések" fül, mely egy helyen rendszerezi az élő chateket, valamint kissé átalakult a kommunikációs ablak is, ahonnan mostantól könnyebb videohívást és hanghívást kezdeményezni. Az új verzióban két nézet közül választhatnak a felhasználók: az alapnézetben a partnerinformációk és a chat is egy ablakban jelenik meg, a kompakt nézet pedig a szokásos többablakos kommunikációt előnyben részesítők számára lehet hasznos.

A Skype azonnali üzenetküldő alkalmazás új változata egyelőre csak Windows operációs rendszerekhez készült el, a 4.0-s verzió a cég letöltési oldaláról érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.