:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 2. 13:53

Hamarosan vége a Windows javítócsomagjait blokkoló algoritmus pályafutásának

Pár hónapon belül fel kell készülniük a Windows Vista első, illetve az XP harmadik szervizcsomagjának a bevezetésére azoknak a vállalati rendszergazdáknak, akik eddig egy a Microsoft által kiadott blokkolóalgoritmussal akadályozták meg, hogy a munkahelyi számítógépekre automatikus frissítésként települjön a javítás -- figyelmeztet a szoftvercég.

[HWSW] Pár hónapon belül fel kell készülniük a Windows Vista első, illetve az XP harmadik szervizcsomagjának a bevezetésére azoknak a vállalati rendszergazdáknak, akik eddig egy a Microsoft által kiadott blokkolóalgoritmussal akadályozták meg, hogy a munkahelyi számítógépekre automatikus frissítésként települjön a javítás -- figyelmeztet a szoftvercég.

A vállalat a nagyobb, az IT-infrastruktúrát vagy a rendszerkörnyezetet jelentősen befolyásoló frissítései előtt gyakorta tesz közzé ilyen alkalmazásokat, ezek általában adott időpontig kiiktatják a gépre amúgy automatikusan letöltődő frissítést azért, hogy az informatikai részlegeknek elegendő időt biztosítsanak a tesztelésre és bevezetésre. A Microsoft 2007 decemberében, tehát jóval a javítások végleges kiadásainak megjelenése előtt tette elérhetővé azokat a kódokat, mely a Windows Vista első és a Windows XP harmadik szervizcsomagjának az automatikus telepítését akadályozzák meg.

A frissítések blokkolására használható, három formában elérhető (futtatható program, regisztrációs adatbázist módosító script és csoportházirend-sablon) eszköz április 28-án feloldja a Vista SP1, május 19-én pedig az XP SP3 telepítésének blokkolását a Windows Update automatikus frissítési szolgáltatásán keresztül.

A Microsoft rendszerint egy év haladékot ad a vállalati rendszergazdáknak a javítócsomagok tesztelésére, illetve a bevezetés előkészítésére, az automatikus letöltést megakadályozó program a megadott dátum elérése után hatástalanítja magát. A szoftver a Vista szervizcsomagjánál annak megjelenését követően csaknem napra pontosan egy évig aktív, az XP esetében azonban ennél valamivel rövidebb ideig tartja vissza a javítást (a végleges XP SP3 ugyanis tavaly júliusban jelent meg).

A Microsoft január elején hasonló céllal tette elérhetővé azt a kódot, mely az Internet Explorer webböngésző 8-as változatának automatikus telepítését akadályozza meg. A programnak nincs hatása azokon a számítógépeken, melyekre valamelyik korábbi tesztváltozatot már telepítették, illetve a többi hasonló célt szolgáló frissítésblokkolóval egyetemben csak a Windows Update frissítőszolgáltatások működésére van hatással, azaz az olyan, vállalati szintű frissítőrendszerek működését nem befolyásolja, mint a Windows Server Update Services (WSUS), vagy a System Management Server (SMS).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.