:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 9. 09:39

Ultravékony, internetre csatlakozó tévék a Samsung és az LG kínálatában

A CES kezdetével párhuzamosan beindult az idei szezon a konzumelektronikai óriások számára is. Mind a Samsung, mind az LG január 8-ra időzítette a 2009-es nyitást: a Las Vegas-i kiállításra a két dél-koreai cég együttesen közel 1000 új termékkel érkezett.

[HWSW] A CES kezdetével párhuzamosan beindult az idei szezon a konzumelektronikai óriások számára is. Mind a Samsung, mind az LG január 8-ra időzítette a 2009-es nyitást: a Las Vegas-i kiállításra a két dél-koreai cég együttesen közel 1000 új termékkel érkezett.

A slágertermékek maradnak

A CES-en bemutatott 550 Samsung-termék közül a fő hangsúlyt ismételten a tévékészülékek, a monitorok, digitális képkeretek és a házimozi-rendszerek kapták. A megjelenítők között 2009-ben kiemelet szerepet az új generációs LED HDTV-család kap, amikkel a Samsung a CES-en kiérdemelte a "környezetbarát termék" különdíjat is. Ezek a megjelenítők immár nem hidegkatódcsöves, hanem az újabb notebookok kijelzőjéhez hasonlóan LED-alapú háttérvilágítást kaptak, aminek köszönhetően átlagosan 40 százalékkal csökkent a fogyasztásuk, miközben nőtt a fényerő és javult a kontraszt is.


Olyan vékony, hogy oldalról alig látszik?

A bemutatott LED HDTV család 6000, 7000 és 8000-es sorozatának tagjai -- részben a LED-es háttérvilágításnak köszönhetően -- rendkívül vékonyak is. A korábbi tartókonzolok legalább 10 centiméteres távolságot kívántak meg a faltól, ami a LED HDTV modelleknél 1,5 centiméterre csökkent, s a készülékek vastagsága is mindössze 3 centiméterre fogyott. Az új tévék gyakorlatilag ugyanúgy rögzíthetőek a falra, mint egy festmény.

Samsung BD-P4600

Az ultravékony jelzőt az új Blu-Ray lejátszójára is ráaggathatja a Samsung, hiszen a BD-P4600 képében egy mindössze 39 milliméter vastag, akár falra is szerelhető eszközt mutatott be a cég. A Samsung 64 gigabájtos SSD-vel szerelt digitális kamkorderekkel is előrukkolt a CES-en, a későbbi modellek kapacitása valószínűleg a meghajtók árának csökkenésével együtt növekszik majd.

A vetélytárs LG is többszáz, pontosan 430 terméket vonultat fel a CES-en, az ő standjukon is a környezetbarát, ultravékony, nagyfelbontású és hálózati képességekkel ellátott tévék, illetve a Blu-Ray lejátszók, házimozik számítanak a legnagyobb dobásnak. Ezen kívül itt láthatja a nagyközönség elsőként a 3G-s LG óratelefont és a full HD tartalmak továbbítására is alkalmas, vezeték nélküli jelátvitelre képes eszközök is bemutatkoznak.

TV = Internet!

Az LG előrukkolt még egy "Broadband TV"-vel, illetve egy hálózati Blu-Ray lejátszóval is, melyek a Netflix, Yahoo, YouTube és a CinemaNow szolgáltatókkal való együttműködés gyümölcseként jöttek létre. A hálózatra kötött TV/BD lényege, hogy külön eszköz nélkül, egy beépített terminál segítségével képes IP-hálózatra csatlakozni, majd saját interfészén keresztül online multimédia tartalmakat érhetnek el a fogyasztók.

Ugyanez a hálózati funkció a Samsung megjelenítőiben is megtalálható természetesen. A Samsung 7000-es és 8000-es sorozat modelljei Ethernet-csatlakozó vagy Wi-Fi segítségével önállóan csatlakoznak az internetre és a Yahoo-val közösen fejlesztett, beépített online információs interfész (Internet Information Interface) segítségével PC közbeiktatása nélkül, mindössze egyetlen gombnyomással érhetők el róluk a YouTube videók és a Flickr-re feltöltött fotók, albumok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 16:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.