:

Szerző: Bányai György

2009. január 7. 11:19

A Sony netbookja nem lesz hétköznapi

A Sony a CES-en jelenti be netbookját, a VAIO P-t, mely több ponton is eltér a jelenlegi, viszonylag egysíkú kínálattól. Bár a számításokért ebben a modellben is Atom processzor felel, a külső tekintetében és az árát illetően a többségtől eltérőre kell számítanunk.

[HWSW] A Sony a CES-en jelenti be netbookját, a VAIO P-t, mely több ponton is eltér a jelenlegi, viszonylag egysíkú kínálattól. Bár a számításokért ebben a modellben is Atom processzor felel, a külső tekintetében és az árát illetően a többségtől eltérőre kell számítanunk.

A VAIO P nyújtott formában ad átlagosnál is kisebb méreteket. Az extrém széles kialakítás annak is köszönhető, hogy a gyártó elhagyta a tapipadot, melyet pöcökegér helyettesít. A Sonytól ez nem is olyan szokatlan, korábbi, szintén kisméretű, ám méregdrága PictureBook-sorozata is csak a pöcökegeret és a billentyűzet alá épített két vékony egérgombot tartalmazta pozícionáló eszközként.

Érdekes felbontású lesz a 8 hüvelykes kijelző, mely 1600x768 képpont megjelenítésére képes. A lapos és széles készülékház nem nélkülözi a webkamerát sem, igaz, az a kijelző vékony kávájába csak a oldalra fért el, remélhetőleg az optika korrigálja majd a kissé szerencsétlen helyzetét és a gépet használó a képmezőben lesz. A VAIO P rendelkezik SD-, valamint Memory Stick kártyaváltozatokat fogadó kártyaréssel is.

VAIO P

A gép belvilága sok meglepetéssel nem szolgál, 1,33 gigahertzes Intel Atom Z520 processzor mellé 2 gigabájt memória jutott. A háttértár 60 gigabájtos hagyományos merevlemez, vagy 128 gigabájtos SSD lehet. A VAIO P természetesen rendelkezik Wi-Fi adóvevővel, melyet igény szerint kiegészíthet egy HSDPA-modul is, de GPS-vevő is rendelhető majd az extralistáról.

A Sony VAIO P netbookja a CES-en lesz először látható, forgalmazásának kezdetével kapcsolatban konkrétumot még nem közölt a gyártó, bár azt elárulta, hogy a csúcsfelszereltségű változat szorosan közelítheti az 1000 dolláros határt. Ne feledjük, ez 128 gigabjtos SSD-meghajtót feltételez, így a 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt olcsóbb változat jóval kevesebbe is kerülhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.