Szerző: Bányai György

2008. december 15. 10:36

Az Intel és az Ericsson noteszgépbe építhető lopásgátlón dolgozik

Az Intel és az Ericsson közösen fejlesztett ki egy olyan megoldást, amely az ellopott notebookokon tárolt információkat tenné olvashatatlanná és a gép visszaszerzését segítené. Az új technológiával felvértezett számítógépek akár a jövő év második felében elérhetővé válhatnak először a Lenovo, majd a Dell és a Toshiba notebookjaiban is.

[HWSW] Az Intel és az Ericsson közösen fejlesztett ki egy olyan megoldást, amely az ellopott notebookokon tárolt információkat tenné olvashatatlanná és a gép visszaszerzését segítené. Az új technológiával felvértezett számítógépek akár a jövő év második felében elérhetővé válhatnak először a Lenovo, majd a Dell és a Toshiba notebookjaiban is.

Ha a felhasználó észreveszi, hogy a gépének hűlt helye, csak annyi dolga van, hogy egy SMS-üzenetet küldjön a noteszben található SIM-kártya számára, mely lezárja a gépet, használhatatlanná téve azt, akár a merevlemez utólagos cseréje után is, mivel a rendszer hardveres szinten képes blokkolni a boot-folyamatot. Ha a gép előkerül, vagy a tulajdonos tudomására jut, hogy a gép és a rajta tárolt adatok nincsenek veszélyben, csak egy újabb SMS-t kell küldenie a gépre, mely feloldja a lezárt, használatot lehetetlenné tévő állapotot.


Az ellopott gépen tárolt adatok véglegesen is olvashatatlanná tehetők, az új védelmi rendszerben arra is lehetőség van, hogy a titkosított adatok visszafejtéséhez szükséges kód is törlődjön. Annak érdekében, hogy a sokszor több ezer dolláros noteszgép helyzete is ismertté váljon, a biztonsági modul egy GPS-vevőt is tartalmaz, mely alkalmas arra, hogy a megfelelő helyre továbbítsa a gép földrajzi helyzetével kapcsolatos adatokat. A GPS segítségével az is elérhető, hogy a notebookot csak az előre beállított földrajzi helyeken lehessen használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról