Szerző: Bányai György

2008. december 9. 13:56

Samsung külső merevlemezek: kicsit vagy nagyot?

A Samsung a közelmúltban jelentette be divatos külső tárolóit, melyek 1,8, illetve 2,5 hüvelykes merevlemezeket foglalkoztatnak. A két meghajtó nem csak a méretét tekintve más, az adatátviteli sebességük és a kapacitásuk is különbözik.

[HWSW] A Samsung a közelmúltban jelentette be divatos külső tárolóit, melyek 1,8, illetve 2,5 hüvelykes merevlemezeket foglalkoztatnak. A két meghajtó nem csak a méretét tekintve más, az adatátviteli sebességük és a kapacitásuk is különbözik.

A Samsung S1 és S2 külső merevlemezek igen szemrevaló burkolatban érkeztek szerkesztőségünkbe. Az S1 a két tároló közül a kisebb és ez a fizikai méretei mellett a kapacitására is igaz, 120 gigabájtnyi adatot másolhatunk rá. A nagyobb a noteszgépekben is alkalmazott 2,5 hüvelykes merevlemezzel szerelt S2, mely nem kevesebb mint 500 gigabájtnyi adatot nyelhet el.


Samsung S1 és S2 külső merevlemezek

Külső, teljesítmény

A burkolatok stíluselemei a mobiltelefonos divatból merítenek, felfedezhető rajtuk az iPhone-ról vagy éppen a Samsung Omniáról ismerős krómkeret. A hátoldalak műanyaga bőrborítást idéz, rajtuk egyetlen mini-USB csatlakozó található. Az S1 és az S2 nem fogyaszt sokat, ezért külső áramellátásról, illetve ennek csatlakozójáról sem kellett a fejlesztőknek gondoskodniuk. Az S2 és az S1 mellé kétféle hosszúságú USB kábelt is kapunk, de védőtok csak a nagyobb S2-höz jár.

Mindkét meghajtóval végeztünk egy gyors sebességtesztet, melyek során a nagyobb S2 volt a gyorsabb, de az 1,8 hüvelykes lemezzel szerelt S1-nek sem volt szégyenkeznivalója. A teszt természetesen fájlmásolásból állt, a mérés során egy 240 megabájtos DivX filmet, valamint egy 116 megabájtnyi, nyolc megapixeles fotókat tartalmazó könyvtár tartalmát mozgattuk.

A Samsung S1 az egybefüggő DivX állományt 14 másodperc alatt írta fel a lemezére és ugyanennyi idő alatt is olvasta vissza. A 90 JPEG-tömörített fotó felmásolásához 21 másodperc kellett, ezek olvasása 17 másodperc alatt történt. Az 500 gigabájtos S2 írásakor a film és a fotók időigénye megyegyezett a kisebb S1-nél mérttel, azonban a filmet az S2-ről mindössze 8 másodperc alatt másoltuk vissza számítógépünk merevlemezére, de a fényképeknek sem kellett 10 másodpercnél több.


Az alkalmazások a merevlemezeken vannak, nincs külön telepítőlemez a dobozban

Szoftverkörítés

A meghajtókhoz két hasznos segédszoftver is érkezik, ezek egyikével jelszóval védhető biztonsági mentések készíthetők, melyeket akár automatikusan, a beállított időközökben is képes elvégezni a program. A Samsung Auto Backup által készített tömörített mentéshez jelszót is megadhatunk, emellett kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú állományok legyenek egyáltalán benne.

A másik alkalmazás a Secret Zone, segítségével egy titkos szelet választható le a merevlemez tárterületéről, mely AES-128, AES-256, valamint BlowFish 448 titkosítással védhető az avatatlan szemek elől. Ha több felhasználó használja a meghajtót, e személyes területekből csak az épp aktív felhasználó által létrehozott jelenik meg a meghajtók között külön betűvel jelölt módon, természetesen csak a jelszó megadása után.

Az árak, valamint a fizikai méretek és a tárkapacitás miatt a választás egyszerű, ám nyertes és vesztes nélküli is, hiszen mindenkinél más az elsődleges szempont. Azok számára, akik a kisebb méret miatt hajlandóak lemondani az S2 által biztosított plusz tárterületről, nagyszerű választás lehet a 91 grammos, 62x87x15 milliméteres, 24500 forintos S1, mely még így is elegendő mennyiségű adatot képes tárolni, akik viszont a bődületes 500 gigabájtot szeretnék ingzsebben hordozni, választhatják a 170 grammos, 82x111x17 milliméteres S2 változatot, mely 33500 forintba kerül. Mindkét változat megtalálható már a hazai boltok kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról