:

Szerző: Koi Tamás

2008. december 5. 14:30

Kommunikációs és közösségi szolgáltatásokkal, alkalmazásokkal erősít a Nokia

A Nokia a hét elején a barcelonai Nokia World 2008 rendezvény keretén belül bejelentette új, symbianos okostelefonokra fejlesztett szolgáltatásait, melyek az internetezést, üzenetküldést, illetve a navigációt teszik kényelmesebbé. Az új szolgáltatásokat mai sajtótájékoztatóján ismertette a Nokia magyarországi képviselete.

[HWSW] A Nokia a hét elején a barcelonai Nokia World 2008 rendezvény keretén belül bejelentette új, symbianos okostelefonokra fejlesztett szolgáltatásait, melyek az internetezést, üzenetküldést, illetve a navigációt teszik kényelmesebbé. Az új szolgáltatásokat mai sajtótájékoztatóján ismertette a Nokia magyarországi képviselete.

A Nokia World 2008 legfontosabb újdonságai közé tartozó Nokia Messaging alkalmazás lehetővé teszi, hogy a telefontulajdonosok Symbian Series 60 -- 2009 második felétől pedig Series 40 -- készülékeikkel hozzáférjenek e-mail és azonnali üzenetküldési fiókjaikhoz. Az alkalmazás Yahoo! Mail és Yahoo! Messenger, Windows Live Hotmail, Gmail és Google Talk, és az AOL Mail e-mail és azonnali üzenetküldő rendszerekkel kínál teljes kompatibilitást, valamint több ezer internetszolgáltató e-mail szerverével szinkronizálható. A Nokia emellett a héten bemutatta a Mail on Ovi online portált, amely lehetővé teszi a PC-t használóknak, hogy létrehozzák saját ovis (a finn ovi szó magyarul ablakot jelent) e-mail fiókjukat, melyet az eddig megismert Ovi szolgáltatásokkal egyszerre, egy felületen tudnak használni.

A Nokia Messaging alkalmazást 2009 első negyedévében vezeti be a gyártó a szolgáltatókkal karöltve, egyelőre nyolc országban; Ausztráliában, Finnországban, Németországban, Hollandiában, Szingapúrban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Venezuelában. A szolgáltatókkal kötött megállapodások alapján a Nokia Messaging egy, az operátorok által támogatott szolgáltatás lesz, ami azt jelenti, hogy aki Nokia Messaginget is tartalmazó előfizetést vásárol, az további költségek nélkül teljes mértékben használhatja a push-email és az azonnali üzenetküldési szolgáltatásokat.

Az e-mailek kezelését, az új postafiókok létrehozását, illetve rendszerbe integrálását jelentősen leegyszerűsítő Nokia Messaging push e-mail szolgáltatás időkorlátos béta verziója már elérhető az S60-alapú készülékekhez, a felhasználóknak a próbaváltozat használatának megkezdéséhez az email.nokia.com oldalon kell regisztrálni. A push e-mail szolgáltatás mellett a Nokia bejelentette a Mail on Ovi internetes levelezőrendszer indulását is. A felhasználók számára 1 gigabájt tárhelyet és spamszűrést biztosító szolgáltatás nyilvános próbaüzeme decemberben kezdődik, ekkor jelenik meg Symbian S40-es készülékekre fejlesztett kliensprogram, a webes platformot 2009 februárjában indítja a Nokia.

Szintén az Ovi szolgáltatáshoz köthető a Maps on Ovi, mely a finn gyártó szerint az első olyan ingyenes szolgáltatás, amely a mobiltelefonon futó térképprogrammal együttműködve lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útjukat előzetesen, az asztali számítógépnél megtervezzék és azt a mobiljukkal szinkronizálják. A Nokia So-Lo (social location) koncepciója szerint az Ovi portál közösségi jellegét erősíti majd, hogy a regisztrált felhasználók a szolgáltatás segítségével a médiatartalmak mellett immár tartózkodási helyüket is megoszthatják ismerőseikkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.