Szerző: Bányai György

2008. december 12. 09:37

A VIA bejelentette apró otthoni médiaszerverét

A VIA Technologies parányi szervert mutatott be, melyben a gyártó saját, C7-D processzora teljesít szolgálatot. A CD-tok szélességű és magasságú masina 3 terabájt adatot is tárolhat, amely bőséges az otthoni zenék, filmek, képek számára.

[HWSW] A VIA Technologies parányi szervert mutatott be, melyben a gyártó saját, C7-D processzora teljesít szolgálatot. A CD-tok szélességű és magasságú masina 3 terabájt adatot is tárolhat, amely bőséges az otthoni zenék, filmek, képek számára.

A VIA Technologies ARTiGO A2000 barebone szervere szemből nézve akkora, mint egy CD-tok, mélysége pedig 260 milliméter. A kisméretű gépházban 1,5 gigahertzen üzemelő VIA C7-D processzor található, mellé akár 2 gigabájtnyi DDR2 memória is rendelhető. A szerver két merevlemez számára biztosít helyet, amik SATA kábelen keresztül csatlakozhatnak a nano-ITX kivitelű alaplaphoz.

Az ARTIGO A2000 üzem közben mindössze 26,8 decibellel terheli környezetét, fogyasztása a C7-D processzornak és a VIA VX800 chipkészletnek köszönhetően igen alacsony. A gyártó a szervert leginkább otthoni felhasználásra ajánlja, a médialejátszásért felelős részegységek között 7.1 csatornás hangrendszert is találunk. Az alaplap a gyártó állítása szerint igen jó minőségű kondenzátorokat tartalmaz, ezért az ARTiGO tartósnak ígérkezik, a VIA szerint az alaplap élettartama hatszorosa egy átlagos alaplapénak.


VIA ARTIGO A2000

A VIA szervere három USB 2.0 kaput kínál, valamint rendelkezik egy Compact Flash kártyahellyel is. Az utóbbiba csúsztatott kártyáról képes a gép rendszert is indítani. A gép a hátoldalán az USB-kapuk mellett VGA-kimenetet, a külső tápegység csatlakozóját, gigabites Ethernet-portot, valamint hang ki- és bemeneteket kínál. Vezeték nélküli hálózati adapter az alapkivitelnek nem része, de extraként rendelhető. Az ARTiGO A2000 piacérett, a jövő héttől már kapható is, amerikai webshopok 299 dollárért vesznek fel rá előrendelést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról