Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 2. 16:02

Netbookokra szabott webes operációs rendszer: gOS Cloud

[Electronista/HWSW] A Linux-alapú gOS operációs rendszer fejlesztői hamarosan előrukkolnak egy olyan környezettel, mely a felhasználók számára gyakorlatilag instant hozzáférést jelent a webes eszközökhöz, mint a Google, Yahoo! vagy Microsoft Live szolgáltatások, de a kliens maga is elérést biztosít több alkalmazáshoz illetve multimédiás tartalmakhoz.

[Electronista/HWSW] A Linux-alapú gOS operációs rendszer fejlesztői hamarosan előrukkolnak egy olyan környezettel, mely a felhasználók számára gyakorlatilag instant hozzáférést jelent a webes eszközökhöz, mint a Google, Yahoo! vagy Microsoft Live szolgáltatások, de a kliens maga is elérést biztosít több alkalmazáshoz illetve multimédiás tartalmakhoz.

Villámgyorsan a felhőbe

Az amerikai Good OS által kitalált gOS Cloud a netbookok használatát teheti egyszerűbbbé, kényelmesebbé és sokkal gyorsabbá. Az esetek nagy részében az emberek ezeken a pici eszközökön csak böngésznek, leveleznek, weboldalakat olvasgatnak vagy valamilyen médiatartalmat fogyasztanak, ezt pedig megtehetik majd a Cloud felületén keresztül is. Valójában a Cloud nem más, mint egy integrált böngészőprogram és egy Linux-disztribúció együttese, mely szűk palettát fed le alkalmazás területen, de másodpercek alatt betöltődik és azonnal rendelkezésre áll.

Az első bemutatót a fejlesztők egy érintőkijelzős GigaByte netbookon tartották Párizsban, az ott megrendezett Netbook World Summit konferencián. A Cloud elsőként jövő év elejétől a GigaByte tablet netbookjain debütál majd, de nem kíván konkurálni a Windows XP-vel, sőt, nagyon jól megfér mellette. Amennyiben a felhasználó egy hardverigényesebb vagy komplexebb feladatot szeretne elérni, akkor egyszerűen átvált a Cloudról Windows XP-re vagy egy teljes értékű Linux-disztribúcióra.


Végre

A gOS Cloud használatakor azonban nem kell perceket várni a rendszerindításra, nem telnek el másodpercek mire betöltődik a böngésző, sőt, ami sokaknak fontosabb semmi sem bonyolult benne. A Cloud hasonló a Linux-alapú SplashTop interfészhez, mely egy gyors elérésű felületet ad a felhasználónak a teljes értékű operációs rendszer mellett. A SplashTopot többek közt a Lenovo és az Asus is használja bizonyos gépeinél.

35 megabájtba minden belefér?

A Cloud ugyan nem kecsegtet irodai alkalmazásokkal, viszont a VoIP, a Flash videók és az MP3-ak nem jelentenek majd gondot, igaz az extra formátumok lejátszásához szükség lesz a teljes bootoláshoz. Indulás után egy Mac OS X-re emlékeztető ikonsor jelenik meg a kijelző alján, ahonnan elérhető a böngésző, a többi alkalmazás, a hálózatkezelő, fájlkezelő is. A fejlesztők szerint az egyszerű operációs rendszerhez egy szabványos x86-os processzoron, 128 megabájt memórián és átlagosan 35 megabájt tárhelyen kívül semmi másra nincs szükség.

A bemutatott demóváltozat egyelőre angol, kínai, japán és koreai lokalizációval rendelkezik, de a fejlesztők ígérete szerint az OEM partnerek számára bármilyen nyelvi csomagot el tudnak készíttetni, a felhasználó pedig az első bekapcsolás után választhatja ki, hogy melyiket szeretné használni. Ennél többet mind a Cloudról, mind a GigaByte tablet netbookjáról a januári CES kiállításon lehet majd megtudni.

A Microsoft is érzi

Az ötlet annyira érdekesnek tűnik, hogy már a Microsoft is dolgozik "Instant On" megoldásán, legalábbis az amerikai Engadget egyik olvasója által beküldött kérdőívből ez derült ki. A redmondiak arról faggatták felhasználóik egy részét, hogy mit szólnának egy korlátott képességű, de gyorsan elérhető operációs rendszerhez. A válaszadók azt is bejelölhették, hogy milyen funkciókat látnának szívesen benne: naptár, email, VoIP, böngészés, illetve a Microsoft esetében várható, hogy egy-egy irodai alkalmazás is elérhető lenne itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról