:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 1. 14:34

Évtizedes együttműködést köthet a Microsoft és a Yahoo

[The Times/HWSW] A brit Times értesülései szerint a Microsoft újra tárgyalásokat folytat a Yahoo-val, ezúttal az online keresőüzletág került az érdeklődés homlokterébe, amit állítólag 20 milliárd dollárért vásárolnának meg a redmondiak.

[The Times/HWSW] A brit Times értesülései szerint a Microsoft újra tárgyalásokat folytat a Yahoo-val, ezúttal az online keresőüzletág került az érdeklődés homlokterébe, amit állítólag 20 milliárd dollárért vásárolnának meg a redmondiak.

Microsoft-Yahoo Reloaded

A Yahoo-sztorit felmelegítő Times szerint a keresési divízió átvételére tett javaslat csupán egy része egy komplexebb tranzakciónak, melynek lényege az lenne, hogy egy, a Microsoft által támogatott új menedzsment venné át a Yahoo irányítását. Ugyanakkor szó sem lenne újabb felvásárlási ajánlatról azok után, hogy a webóriás visszautasította a 47,5 milliárdos összeget korábban.

Az említett új vezetésben a brit lap tudomása szerint olyan személyek tűnnének fel, mint Jonathan Miller, az AOL korábbi vezérigazgatója vagy Ross Levinsohn, a Fox Interactive Media előző elnöke. A változások mindkét félnek érdekében állhatnának, de jelenleg a Yahoora nehezedik nagyobb nyomás, hiszen a részvényesek nem szívlelték annyira, hogy a Jerry Yang-féle vezetés elutasította a Microsoft ajánlatát.

A részvényesek szorításában

Pár héttel ezelőtt részvényenként 9 dollárra zuhant a cég értéke, ekkor is a milliárdos Carl Ichan 5,5 százalékos részesedést vásárolt, ami 11,5 dollárra nyomta fel a Yahoo részvényárát. Ez természetesen nem old meg semmit, s a gazdasági elemzők is azt hangoztatják, hogy most megint lehetőség van egy újabb megállapodás részeleteinek kidolgozására. Jerry Yang távozása vákuumot hagyott a menedzsmentben, így valamilyen elmozdulásra mindenképp számítani kell.


Új fiúk a gyárban: Jonathan Miller és Ross Levinsohn

Miután Yang megakadályozta a Microsoft-üzletet, majd a reményteli Google-megállapodás is kútba esett versenyjogi aggályok miatt, az új vezetés új irányt is kell, hogy jelentsen. A Times szerint a beharangozott tranzakció keretein belül a Microsoft 5 milliárd dolláros pénzügyi segítséget nyújtana a Miller és Levinsohn nevével fémjelzett vezetésnek, amit ők további 5 milliárd egyéb külső forrással egészítenének ki, ebből jelenlegi árfolyamon a Yahoo-papírok 30 százalékát szerezhetnék meg .

A külső befektetők ezzel a tranzakcióval a Yahoo igazgatótanácsában a 11 hely közül hármat magukénak tudhatnának. A megbukott vásárlási terv után a mostani esetben nem mennek el az akvizícióig, viszont egy hosszútávú, 10 évre szóló szoros együttműködési megállapodást írnának alá. Ennek a megállapodásnak a része egy két évig lehívható opció a keresési üzletág megvásárlására 20 milliárd dolláros áron.

10 év is kevés a Google ellen?

Amennyiben a Microsoft csak a keresési üzletágát vásárolja meg, akkor a Yahoo biztos lehet benne, hogy megtarthatja a saját webes felületeit, saját e-mail szolgáltatását és a tartalmait. Ha jól sül el a terv, akkor az együttműködési megállapodás révén a Yahoo éves bevételei akár 2 milliárd dollárral is növekedhetnek, de a Google elleni küzdelemben még ez is kevésnek bizonyulna. Hiába nyereséges a Microsoft és a Yahoo is, egyre jobban lemaradnak a Google mögött a webes területen.

A 40 milliárd dolláros amerikai online reklámpiac több mint fele a keresőmarketingből származik, ennek a szegmensnek pedig az elemzők szerint a Google birtokolja a 77 százalékát, míg a Yahoo 18-at, a Microsoft pedig csupán a torta huszadát jegyzi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.