Szerző: Koi Tamás

2008. november 24. 11:49

Toshiba SecuRed külső merevlemez ujjlenyomat-olvasóval -- drága titok

A külső merevlemezek népszerűsége döbbenetes mértékben megugrott: a felhasználók egyre nagyobb mennyiségű adatot hordanak maguknál, mentenek le külső adattárolóra, és egyre többen akadnak, akiknek nem elég egy ma már viszonylag olcsón beszerezhető, 2-4 gigabájtos pendrive kapacitása. A külső adattárolók használata tehát egyre gyakoribb jelenség, ám általánosságban kijelenthető, hogy ma még kevesen fordítanak figyelmet a flash drive-on, vagy külső merevlemezen tárolt adatok biztonságára.

[HWSW] A külső merevlemezek népszerűsége döbbenetes mértékben megugrott: a felhasználók egyre nagyobb mennyiségű adatot hordanak maguknál, mentenek le külső adattárolóra, és egyre többen akadnak, akiknek nem elég egy ma már viszonylag olcsón beszerezhető, 2-4 gigabájtos pendrive kapacitása. A külső adattárolók használata tehát egyre gyakoribb jelenség, ám általánosságban kijelenthető, hogy ma még kevesen fordítanak figyelmet a flash drive-on, vagy külső merevlemezen tárolt adatok biztonságára.

A Toshiba új kiegészítője, a SecuRed minden szempontból igyekszik megfelelni a fenti elvárásnak: a japán cég külső HDD-je hatékony védelmi rendszerrel zárja el az adatokat az illetéktelenek elől, az egység burkolata emellett a fizikai behatásoktól is viszonylag jól védi a benne lakó érzékeny mechanikát. A külső merevlemezek közt már pusztán a színével is kitűnő SecuRed egyébként egy 7200 fordulat/perces motorral ellátott -- tehát viszonylag gyors --, 2,5 hüvelykes HDD-t rejt magában. Az adattárból Magyarországon csak 200 gigabájtos változat kapható, ez biztonsági mentés készítésére ma már talán kissé szűkös kapacitásnak bizonyul, nagy mennyiségű adat hordozására, több számítógép közti szinkronizálására azonban elegendőnek bizonyulhat.

Toshiba SecuRed

A SecuRed nevéhez méltón vörösben pompázik, a külső merevlemez háza azonban nem csak ebből a szempontból különleges: avatott szemlélőknek azonnal feltűnhet az ujjlenyomat-azonosító, mely az adatvédelmi rendszer központi pillérét képezi. A házat gumírozott borítás veszi körbe, ami az ütődéseket hivatott elnyelni -- valljuk be, ez inkább a házat védi az esztétikai sérüléstől, mintsem a merevlemezt, annál is inkább, mivel a SecuRedbe egy gyorsulásérzékelő szenzort is épített a Toshiba, ez pedig még azelőtt parkolópályára küldi a fejeket, mielőtt az egység földet érne. A meghajtóház elvileg cseppálló, amit jól szemléltet, hogy az egyik oldalon lévő, gumírozott peremű USB-kapun kívül más csatlakozó vagy csavarhely nincs rajta.

A külső merevlemezhez így mindössze egy USB-kábel csatlakoztatható, mely a számítógép oldalán kettéágazik, hogy szükség esetén két USB-portból is kaphasson tápellátást a HDD. A SecuRed a csatlakoztatás után azonnal felkínálja a jelszó beállítását, valamint kérésünkre regisztrálja az ujjlenyomatot is, melyből tízet képes eltárolni. A rendszer jelszavas hitelesítése az SHA-256 algoritmus szerint működik, a merevlemezen tárolt adatokat 256 bites AES titkosítás védi.

Toshiba SecuRed Biologin

A SecuRed csatlakoztatása után elsőként -- kissé szokatlan módon -- egy új CD-meghajtó jelenik meg a rendszerben, majd a jelszó, illetve ujjlenyomat megadása után válik elérhetővé a 186 gigabájtos NTFS-partíció. A virtuális CD-ről telepíthető a Nomad Mobile Desktop alkalmazás, illetve a Redemption Backup V2, mely jól ellátja az alapvető adatmentési feladatokat. A Toshiba külső HDD-jére az USB-s kapcsolat korlátait figyelembe véve viszonylag gyorsan lehet adatot mozgatni, illetve gyorsan is olvasható az egység: egy modern, Core 2 Duo processzorral ellátott notebookhoz csatlakoztatva egyaránt átlagosan 20 megabájt/másodperc körüli írási és olvasási tempót mértünk a SecuRednél.

A SecuRed azon kevés külső merevlemezek közé tartozik, melyek konyhakészen kínálnak hatékony titkosítási rendszert: bár az interneten több, akár ingyenesen hozzáférhető titkosítóprogramot is találni, melyeket kiválóan lehet használni külső adattárolók levédésére, ezek használata néha kissé körülményes, beállításuk pedig többnyire szakértelmet igényel. A Toshiba SecuRed koncepciója ráadásul nemcsak az adattitkosításra helyez hangsúlyt, hanem a fizikai védelemre is.

A SecuRednek mindössze két gyenge pontja van, az egyik az operációs rendszerek támogatása: az adattároló mindössze Windows 2000, XP és Vista OS-ekkel kompatibilis, nincs sem Linux, sem Mac OS X támogatás. Másfelől a Toshiba meglehetősen borsos árat kér az adatbiztonságért: a SecuRed bruttó fogyasztói ára 50 ezer forint -- ennyiért akár két 160 gigabájtos Western Digital külső HDD-t is lehet kapni, ráadásul azokból is van piros változat, igaz, nem jár hozzájuk ujjlenyomat-olvasó és az erre épülő erős titkosítási rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról